mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.02.2022 00:00:00

Aktuální opatření na Kypru (8.2.2022) - Od 14.1. platí i možnost antigenního testu do 24 hodin před odletem.

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru

07.02.2022 / 06:00 | Aktualizováno: 08.02.2022 / 08:56

Všichni cestující na Kypr (neočkovaní, očkovaní i po prodělání nemoci) do 72 hodin před odletem podstoupit PCR test. Od 14.1. platí i možnost antigenního testu do 24 hodin před odletem.
Druhý PCR test jsou povinni absolvovat po příletu na Kypr na vlastní náklady.
Dále platí povinnost po 72 hodinách od příletu absolvovat antigenní test (z této povinnosti jsou vyjmuty osoby, které již obdržely posilující dávku očkování).
Od 10. ledna není možné ubytovat v hotelech a turistickém ubytování osoby, které nemají alespoň 1. dávku očkování a ty, které již přesáhly časový limit pro aplikaci následné dávky.


1/ VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Cesty na Kypr za účelem turismu jsou umožněny.

Do 28. února platí pro všechny cestující starší 12 let (neočkovaní, očkovaní i po prodělání nemoci) ze všech zemí povinnost:

1/ vyplnit Cyprus Flight Pass

2/ před odletem na Kypr podstoupit test - od 14. ledna platí možnost vybrat si mezi PCR (platnost 72 hodin) a antigenním testem (platnost 24 hodin před odletem).

3/ po příletu na Kypr podstoupit PCR test na vlastní náklady. Test bude proveden na letišti (Larnaca nebo Paphos) a jeho cena byla stanovena na 15 EUR. Výjimku mají děti do dovršení 12. roku. Výsledky jsou dostupné do tří hodin na adrese: http://www.covid-testcyprus.com/

4/ dále platí povinnost pro všechny cestující ze všech zemí absolvovat po uplynutí 72 hodin od příletu antigenní test. Tento test je zdarma po předložení palubní vstupenky a osobního dokladu (OP nebo CP) na vládních testovacích místech (na mapě zelené čtverečky s bílým křížkem). Z této povinnosti jsou vyjmuti osoby po aplikaci posilující dávky očkování.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD. Aktuální informace k jednotlivým zemím naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a informace k návratu do ČR na portálu Ministerstva vnitra věnovaného COVID-19.

Kategorizace zemí pro účely cestování - země jsou v souladu s hodnotícími kritérii Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) rozděleny do skupin podle barev – zelené, oranžové, červené a šedé.

Na základě rozhodnutí Vlády Kyperské republiky jsou všechny země zařazeny červené skupiny zemí.

Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo zdravotnictví (Epidemiological risk assessment of countries concerning COVID-19).

Upozorňujeme, že pravidla vstupu do země se mohou lišit od pravidel leteckého dopravce pro vstup na palubu letadla. Proto prosíme před odletem vždy zkontrolujte pravidla dané letecké společnosti.

Dotazy k vyplňování "Cyprus Flight Pass" lze směrovat od 8:00 do 20:00 (UTC+2) na telefonní čísla z Kypru: 1474, ze zahraničí: +357 22 285 757. Písemné dotazy na https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

Další informace o podmínkách cest na Kypr naleznete na stránkách kyperského Ministerstva turistiky nebo kyperské Tiskové a informační kanceláře.

Telefonní linky (PDF, 66 KB) v souvislosti s Covid-19.

 

- Pohyb mezi jižní a severní částí Kypru

Přechody mezi jižní a severní částí Kypru jsou otevřeny. Jako osobní doklad je uznáván OP nebo CP.

1/ pro osoby starší 12 let, děti 5-11 let a neočkovaní studenti středních škol - PCR nebo antigenní test platný 7 dní pro osoby očkované Astrou Zenecou, Modernou nebo Pfizerem do 7 měsíců od druhé dávky a pro osoby očkované Johnsonem, Sinovacem, Sinopharmem nebo Sputnikem do 3 měsíců od druhé dávky (první u Johnsona)

2/ Neočkované osoby od 12 let (sem patří i osoby bez posilovací dávky, u nichž uplynula doba od 2. dávky viz. výše) – PCR test platný 72 hodin nebo antigenní test platný 48 hodin.

3/ Pravidla pro přechod vnitřní hranice platí pro turisty, kteří na jižním Kypru strávili alespoň 10 dní.

- Pravidla pro vstup na sever Kypru z červené země (Česká republika):

1/ Všichni jsou povinni vyplnit DTD (Digitální cestovní dokument): http://www.guvendekalkktc.com/

2/ Očkovaní (dvě dávky) a ti, co prodělali covid (180 dní) – podmínkou vstupu je PCR test do 72 hodin před odletem a další test 72 hodin po vstupu. Doporučuje se dodržovat 3 dny karanténu.

3/ Neočkovaní - podmínkou vstupu je PCR test do 72 hodin před odletem, 7denní karanténa a PCR test po ukončení karantény.

Adresa s informacemi: http://saglik.gov.ct.tr/TRAVEL-RULES

Vzhledem k nepravidelně se měnící situaci však není zaručeno, že i při splnění výše uvedených podmínek bude turistům z jižního Kypru umožněn přechod na severní Kypr.

- Pohyb po severním Kypru:

Pro vstup do všech vnitřních prostor (vyjma supermarketů, obchodů a bank) jsou dvě dávky vakcíny (u Johnsona 1 dávka) považovány jako nedostačující. Do těchto prostor (restaurace, kavárny, bazény, výstavy, hotely atd.) je vyžadována aplikace posilující dávky. Osoby bez ní nebudou vpuštěny. Pro vstup do supermarketů, obchodů a bank navíc budou osoby bez posilující dávky povinny předložit negativní test (72 hodin PCR, 48 hodin antigenní)

 

2/ DOPRAVA

Podmínky návratu do ČR jsou stanoveny ochrannými opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme na webových stránkách MZV ČR.

V současné době létají z Prahy na Kypr letecké společnosti (např. Austrian Airlines, Lufthansa, Aegean...) pouze s přestupem.

Pohyb po Kypru je možný veřejnou dopravou - autobusy.

 

3/ OPATŘENÍ NA KYPRU

- obchody jsou otevřeny

- platí povinnost nosit roušku v uzavřených prostorách i venku na veřejných místech pro všechny obyvatele nad 6 let věku

- pro občany Kypru a rezidenty starší 6 let platí povinnost se prokázat tzv. "SafePassem", který zahrnuje:

a/ očkovací certifikát po ukončeném očkování

b/ certifikát prokazujícím prodělané onemocnění covid-19 v posledních 6 měsících

c/ antigenní test ne starší než 48 hodin nebo PCR test ne starší než 72 hodin

a to při návštěvě obchodů, supermarketů, kde se v jednom okamžiku pobývá více než 10 lidí včetně personálu.

Spolu se Safe Passem je nutné předložit i identifikační průkaz.

! Platnost Safe Passu je omezena pro osoby, které neobdrží posilující dávku vakcíny před uplynutím 7 měsíců od ukončení jejich původního očkovacího schématu a pro osoby, které prodělaly Covid před více než 90 dny - tyto osoby potřebují k očkovacímu certifikátu ještě PCR nebo antigenní test.!

Pro děti 6-11 let platí pro účely SafePassu stále platí antigenní test ne starší než 48 hodin nebo PCR test ne starší než 72 hodin.

SafePass není nutný na plážích, v parcích, lineárních parcích, na přírodních stezkách

- vstup do zábavních podniků (hudební a taneční sály, banketní sály, svatby, křty) je povolen pouze očkovaným osobám po předložení negativního testu (antigenní test s platností 24 hodin). Osoby s posilovací/3. dávku vakcíny jsou z povinnosti testování vyjmuty.

- vstup do restaurací a kaváren je povolen pouze očkovaným osobám

- od 10. ledna není možné ubytovat v hotelech a turistickém ubytování osoby, které nemají alespoň 1. dávku očkování a ty, které již přesáhly časový limit pro aplikaci následné dávky.

- PRO TURISTY PLATÍ POVINNOST PROKÁZAT SE CYPRUS FLIGHT PASSEM V TIŠTĚNÉ NEBO ELEKTRONICKÉ PODOBĚ. Cyprus Flight Pass platí prvních 7 dní pobytu. Od 7. dne po příletu (den příletu je dnem 0) musí turisté splňovat jednu z podmínek lokálního Safe Passu - očkovací certifikát, certifikát o prodělání covidu nebo pro děti 6-17 let test (antigenní či PCR).

- Turisté se kromě Cyprus Flight Passu musí prokázat také OP nebo CP a prokázat, že nejsou kyperští rezidenti – letenkou, dokladem o ubytování.

 

Cestovní protokol - pravidla ve formě otázek a odpovědí naleznete zde: https://cyprusflightpass.gov.cy/uploads/protocols/430b88f8ff.pdf

Výše uvedené podmínky platí prozatím do 28.2.2022

 

4/ ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Cyprus Flight Pass

Telefonní linka pro podezření na nákazu COVID-19 a zajištění testování: 1420 (24 hodin)

Obecné informace ke koronaviru: 1450 (non-stop) nebo 1412 , 1474 (Po-Pá 8-20h)

Informace k zaměstnání a podnikání: 1433 (Po-Pá 8-20)

Trasování a nahlašování blízkých kontaktů: 22771923, 22514264, 22514258, 22514259 (Po-Ne 08:00-00:00)

Kyperský vládní portál ke COVID-19 v řečtině (aktuální) a angličtině (se zpožděním).

 

5/ NÁVRAT DO ČR

Kyperská republika spadá od 08.11. dle rizikovosti do skupiny tmavě červených zemí. Odlet z Kypru do ČR je umožněn. Podrobné informace v našem článku.

Od 01.08.2021 není na mobilních testovacích místech umožněno provést zdarma antigenní test osobám starším 16 let, které mohou být očkovány.

Seznam akreditovaných laboratoří provádějících antigenní (rapid) test na onemocnění Covid-19 individuálním zájemcům: Rapid antigen testing units. Antigenní testy provádějí i licencované lékárny (lékárny s přístupem do kyperského systému elektronických certifikátů - jejich seznam dosud nebyl zveřejněn). Max. cena byla stanovena na 10 €

Seznam akreditovaných laboratoří provádějících molekulární PCR test na onemocnění Covid-19 individuálním zájemcům naleznete zde: List of private labs for PCR test.

 

6/ KONTAKTY

 

Spojení na Velvyslanectví ČR v Nikósii:

Telefon +357 22 421118
Fax +357 22 421059
Email nicosia@embassy.mzv.cz
Webové stránky www.mzv.cz/nicosia

Užitečné informace o cestování v rámci zemí Evropské unie lze nalézt na stránkách Re-open EU

Všem českým občanům doporučujeme zaregistrovat se v systému DROZD, jehož prostřednictvím jsou zasílána zásadní upozornění a varování.

Ve velmi urgentních případech (ohrožení života, nebo zdraví) lze mimo pracovní dobu volat i na krizovou linku konzulární pomoci +357 99 356 380.

 

 

 

přílohy

Telefonní linky - 65 KB PDF (Acrobat dokument) 7.12.2020
https://www.mzv.cz/file/4160782/hotlinesEN.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688