Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.02.2022 16:43:00, aktualizováno 13.02.2022 09:02:37

Fed bude zvedat sazby do trhu s velmi vysokými valuacemi. Co na to historie a fundament?

V posledních dvou týdnech jsem se tu poměrně intenzivně věnoval tomu, co se obvykle děje s různými investičními aktivy a zejména s akciemi během cyklu zvedání sazeb. Popřípadě tomu, proč by se tentokrát mělo, či nemělo dít něco jiného. Pokud bychom o tématu měli chuť ještě pouvažovat, mohlo by být zajímavé podívat se na pohyb sazeb a valuace. Chování akcií by totiž mohlo být znatelně rozdílné v době, když Fed zvedá sazby do trhu s velmi nízkými, či naopak vysokými valuacemi. Jak to tedy bylo a je?

Pokud bychom valuace amerických akcií soudili na základě poměrů cen a zisků PE, tak nyní se nachází mimořádně vysoko, kolem 22. Tedy z historického hlediska, protože se lze samozřejmě dohadovat o tom, nakolik takové PE odpovídá současnému poměru sazeb a požadované návratnosti k růstovému výhledu u zisků. Minimálně z onoho historického pohledu ale bude Fed (pokud se v následujících týdnech nic výrazně nezměnit) zvedat sazby do valuačně mimořádně situace. A následující tabulka od BofA ukazuje, do jakých valuací zvedával Fed sazby v minulosti.

Fed bude zvedat sazby do trhu s velmi vysokými valuacemi. Co na to historie a fundament?
Zdroj: Twitter

BofA v tabulce neuvádí, co trh následně v jednotlivých obdobích dělal, my si ale pomůžeme druhou tabulkou od LPL Research:
Fed bude zvedat sazby do trhu s velmi vysokými valuacemi. Co na to historie a fundament?
Zdroj: Twitter

Nejvyšší valuaci měl podle první tabulky trh v roce 1999, v druhé ale toto období z nějakého důvodu nenajdeme. Nevadí, protože je známo, co se dělo během praskání internetové bubliny. Druhá největší valuace panovala v roce 1971, rok poté si trh připsal více než 10 %, pak asi 16 %. Podle toho by se zdálo, že zvedání do vysokých valuací nemá v první fázi na akcie moc negativní dopad. Ale pak to přijde – prasknutí internetové bubliny, roky 1973, 1974 (viz tabulka).

Pak máme několik let, kdy se valuace trhu pohybovaly kolem 16 a jeho chování poté, co Fed zvednul sazby, v těchto případech vyznívá dosti smíšeně. Výrazný propad pak přišel vlastně jen v roce 1973. Celkově tu pak nějakou výraznou korelaci mezi chováním trhu na straně jedné a valuacemi, do kterých Fed zvedá sazby, moc nevidím. Důvod, který je podle mne rozhodující, lze formulovat v duchu toho, co jsem uvedl ve druhém odstavci:

Valuacím nezáleží na sazbách samotných, ale na požadované návratnosti celkové (tedy sazbách a rizikových prémiích) a jejich poměru k očekávanému růstu zisků. Fed tedy může zvedat sazby do historicky vysokých valuací, které jsou ale opřeny o příznivý poměr požadované návratnosti a očekávaného růstu. A pokud zvedání sazeb tento poměr nijak zvlášť nenaruší, může trh vesele růst dál. V opačném případě může Fed zvedat do valuací historicky nízkých, ale pokud jeho politiky výrazně naruší dosavadní vnímaný/očekávaný poměr požadovaná návratnost/růst, valuace a trh mohou ještě klesnout. Tím ale nechci říci, že vysoké valuace jsou irelevantní – trhu se lépe roste, pokud jej nahoru mohou táhnout zisky i valuace, než pouze zisky.

Ohledně valuací a sazeb se samozřejmě nabízí otázka, jak to tedy bude nyní. Podle mne je trh velmi zkráceně stále naceněn na dlouhodobě velmi příznivý ekonomický vývoj, který kombinuje relativně vysoké a hlavně dlouhodobě neinflační tempo růstu ekonomiky. Tedy kombinované s relativně nízkými sazbami a požadovanou návratností.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688