Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.02.2022 06:08:00

Cyklem jsou nyní favorizovány hodnotové akcie, růstové ale všechny nezavrhujte, říká hlavní stratég Goldman Sachs

Bank of England dělá správně, když zvyšuje sazby, protože inflace se v Británii drží vysoko a trh práce je napjatý. Není to sice jednoduché rozhodnutí, ale ekonomika by měla být dost silná, aby vyšší sazby ustála. Bank of England se přitom nachází v podobné pozici jako některé další centrální banky, které drží sazby mimořádně nízko. Což bylo míněno jako záchranný nástroj v extrémní situaci. Pro Bloomberg to uvedl hlavní stratég Goldman Sachs Peter Oppenheimer. Následně hovořil o dalším vývoji monetární politiky a investiční strategii vhodné pro současné prostředí.

Zvednutí sazeb na 0,5 % se podle stratéga bude postupně promítat do hypotečních sazeb a do reálné ekonomiky. Podaří se přitom dosáhnout stabilizace celé situace tak, aby BoE a další centrální banky dokázaly šlapat na brzdu a zároveň nevyvolaly problémy? Oppenheimer v této souvislosti připomněl, že celkově probíhá ekonomické oživení a jeho banka předpovídá, že globální hospodářství letos poroste o 4,3 %, což je asi o jeden procentní bod nad dlouhodobým trendem. I z tohoto pohledu dává smysl, aby došlo ke zvedání sazeb.

Stratég podle svých slov také nevidí žádný systematický problém na kapitálových trzích. Zvedání sazeb by tak nemělo přinést výrazné problémy v této oblasti a jde o další argument, proč by postupná normalizace monetární politiky měla proběhnout bez větších tenzí. I z hlediska investic je pak dobré si uvědomit, že se pohybujeme v prostředí „rozumného růstu a vyšší inflace“. Což podle stratéga favorizuje zejména hodnotové akcie. Platí to třeba o sektoru energetiky, ale atraktivní by měly být i banky, kterým by mělo prospívat zvyšování sazeb.

Ohledně technologií stratég uvedl, že je namístě rozdělovat je na ty, které dosahují vysoké ziskovosti a mají silné rozvahy, a na ty, které ziskové nejsou. Druhá skupina v poslední době znatelně trpí. Celkově pak v růstovém segmentu trhu stratég „začíná vnímat“ tituly, které jsou atraktivní s ohledem na rozumný růstový výhled. Takže zatímco preference by měly nyní být vychýleny směrem k hodnotě, v portfoliích by měly být zastoupeny i některé atraktivní růstové akcie.

Stratég v této souvislosti připomněl, že předchozí cyklus byl výrazně vychýlen směrem k růstovým akciím, které dlouhodobě získávaly nad tituly hodnotovými. Současný cyklus se podle výše uvedeného bude v tomto ohledu velmi lišit. Nemělo by docházet k rozevírání nůžek mezi růstem a hodnotou ve prospěch první skupiny akcií, ale hodnota by měla být znatelně atraktivnější.

Následující graf ukazuje výkony akcií hodnotových a růstových:

72
Zdroj: Twitter

Když na konci listopadu došlo ke znatelnému posunu v rétorice Fedu směrem k jestřábům, začaly podle grafu růstové tituly ztrácet, zatímco hodnota nabírala na rychlosti posilování.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688