Ing. Jan Mazák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  07.02.2022 21:01:57

Několikanásobně rychlejší převod internetu mezi poskytovateli

Přenést pevný internet k novému poskytovateli by od ledna mělo být stejně snadné jako u mobilního čísla.

Před necelými dvěma roky se na českém telekomunikačním trhu odehrála malá revoluce. Od 1. dubna 2020 se výrazně zjednodušil přenos mobilního čísla od jednoho operátora k druhému. Zatímco dříve přenos mobilního čísla obvykle trval mezi dvěma a třemi týdny, dnes můžete být u nového poskytovatele teoreticky už za tři pracovní dny. Místo složitého vypovídání smlouvy kontaktujete operátora, ke kterému chcete přejít, sdělíte mu tzv. OKU (ověřovací kód účastníka, který najdete ve své smlouvě nebo online ve své klientské zóně u stávajícího operátora) a ten už výpověď a přenos čísla vyřídí za vás.

Nová novela zákona o elektronických komunikacích

Letos na Nový rok začala platit novela zákona o elektronických komunikacích, která v podstatě tento proces rozšiřuje i na službu pevného internetu. Podle §34a, odst. 4 můžete „požádat přejímajícího poskytovatele služby přístupu k internetu o zajištění změny poskytovatele služby přístupu k internetu“, jinými slovy požádat operátora, ke kterému chcete přejít, aby změnu vyřídil za vás. I v tomto případě se zavádí kód OKU, který najdete ve smlouvě (logicky pouze u nových smluv), v aktuálním vyúčtování služeb nebo na webu svého stávajícího operátora v klientské zóně.

 Ukončení za 5 pracovních dnů

Co od novely očekávat v praxi? Především zrychlení přechodu mezi poskytovateli internetu z dříve běžných tří až čtyř týdnů na nějakých pět pracovních dní. Tím, že vám zákon umožňuje nechat nového poskytovatele vyřídit přechod za vás, výrazně omezuje možnosti vašeho stávajícího poskytovatele znepříjemňovat vám život různými administrativními průtahy a strašit vás za použití výrazů, o kterých normální smrtelník ani neví, co znamenají. A protože jediné, co vás dělí od změny poskytovatele, je váš kód OKU, dá se čekat, že ho váš poskytovatel bude před vámi schovávat, ať už na nějaké zapadlé místo ve smlouvě, nebo za několik hesel na webu, která jste si kdysi nastavili a od té doby nepoužili. Pokud se vám nepodaří heslo dohledat nebo vyresetovat, nebojte se zavolat na infolinku a kód OKU si vyžádat. Poskytovatel je povinný vám ho dát.

 

Čekejte nátlak 

Pokud zvolíte telefonický kontakt, připravte se, že váš současný poskytovatel internetu vám bude trochu slibovat, trochu vyhrožovat a možná i trochu lhát. Nejspíš si také vyslechnete nabídku slevy za to, že ho neopustíte. Než na ni případně kývnete, ujistěte se, že není jen krátkodobá a že kvůli ní jste ochotni zapomenout na důvody, které vás původně vedly k rozhodnutí odejít.

Ing. Jan Mazák

Po většinu své profesní kariéry se pohybuje v oblasti telekomunikací. Pracoval více než deset let v oblasti cenotvorby a product managementu pro telekomunikační operátory v České republice (T-Mobile, O2) a Kuvajtu (Ooredoo). V současné době vede telekomunikační vertikálu v internetovém srovnávači Ušetřeno.cz.



Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688