Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.02.2022 17:56:33

Stablecoiny a jejich role při investicích do kryptoměn

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf

Stablecoiny jsou specifickou součástí stále rostoucího kryptoměnového ekosystému, kterou využívají především investoři do kryptoměn jako praktický a nákladově efektivní způsob transakcí s kryptoměnami. Stablecoin je v podstatě mince, která je navázána na jiné aktivum a funguje téměř jako rezervní měna. Je to něco jako společný jmenovatel mezi ostatními kryptoměnami. 

Co jsou stablecoiny

Stablecoin je typ kryptoměny, která se spoléhá na stabilnější aktivum jako základ své hodnoty. Nejčastěji se o stablecoinech mluví jako o měnách navázaných na fiat měnu, jako je například americký dolar, či euro, ale jejich hodnota může být navázána i na drahé kovy nebo jiné kryptoměny. Stablecoiny jsou v podstatě méně volatilní kryptoměny s větším potenciálem podobat se typům měn, které lidé již každodenně používají. Účelem těchto kryptoměn je zajistit stabilitu ceny. Této stability se pak dá využít při transakcích mezi jinými kryptoměnami, nebo mezi fiat měnou a digitálními měnami. Alespoň částečně se díky tomu eliminuje vysoká volatilita u kryptoměn.

Všechny stablecoiny jsou kryté nějakým aktivem nebo kombinací aktiv v rezervě. Rezervou může být například zlato, hotovost nebo dokonce krátkodobý podnikový dluh. Myšlenka spočívá v tom, že peníze v rezervě slouží jako zástava za stablecoiny. Tzn., že kdykoli držitel stablecoinu vyplatí své tokeny, z rezervy se odebere stejná částka aktiv.

Existuje mnoho různých typů stablecoinů a ne všechny jsou si rovny. Jako první a největší stablecoin je znám Tether (USDT), který byl vytvořen v roce 2014. Zhruba 85 % aktiv Tetheru tvoří podle jeho internetových stránek hotovost, peněžní ekvivalenty, krátkodobé vklady a krátkodobé podnikové dluhy. USDT je vlastněn společností Tether, takže Tether by měl mít krytí 1 dolar za každý stablecoin. 

USD Coin je další populární stablecoin, který v roce 2018 uvedla na trh společnost Circle. USD Coin je podle společnosti Circle navázán na americký dolar a americké státní dluhopisy s krátkou dobou splatnosti a jeho nabídka v oběhu činí 49 miliard USD. Další stablecoiny jako Dai, Binance USD a TerraUSD jsou také populární, ale mají menší tržní kapitalizaci a odlišné rozdělení rezerv.

Využití stablecoinů

Stablecoiny jsou užitečné, protože umožňují lidem snáze provádět transakce s kryptoměnami. Tvoří most mezi volatilními kryptoměnami a stabilními reálnými aktivy, jako je fiat. Díky obchodování se stablecoiny namísto klasické fiat měny jste schopni udržet všechny své transakce v rámci kryptografických burz, což vás může ušetřit poplatků, které by vám pravděpodobně byly vyměřeny na mnoha burzách. Představte si, že vlastníte rozdílné kryptoměny, např. Solanu a Ethereum a chcete si za své Ethereum koupit další Solanu. Mohli byste své Ethereum vyměnit za stablecoiny, například USDT, v hodnotě amerického dolaru a odtud si za své stablecoiny koupit další Solanu. Protože Solana a Ethereum jsou samostatné blockchainy a zůstávají od sebe do značné míry odříznuté, můžete pomocí stablecoinů jako prostředníka ušetřit na poplatcích a udržet hodnotu své kryptoměny během bouřlivějších období.

Ačkoli obchodníci s kryptoměnami někdy používají stablecoiny pro pokročilejší investice, jako jsou sázky a půjčky, většina začátečníků je používá, aby se vyhnula poplatkům za obchodování. Mnoho světových kryptoburz si při výměně dolarů za stablecoiny neúčtuje žádné poplatky. Například Coinbase neúčtuje žádné poplatky za převody mezi USD coinem a americkým dolarem. 

Dalším využitím stablecoinů jsou mezinárodní převody neboli posílání peněz přes mezinárodní hranice. Tyto převody však mohou být riskantní, protože oficiální regulace je velmi malá, až téměř nulová, nebo žádná. Vzhledem k tomu, že stablecoiny jsou formou soukromých peněz, za kterými stojí různé společnosti, existuje reálné riziko, že tento druh digitálních aktiv nebude tak stabilní, jak se snaží propagovat. Existují také obavy z bezpečnosti a podvodů. V podstatě platí, že pokud vložíte své peníze do stablecoinů, nemáte žádnou záruku, že je dostanete zpět.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688