EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  07.02.2022 14:59:28

Stavebnictví loni opticky rostlo, ale jen díky nízké srovnávací základně. Dařilo se stavbě bytů


České stavebnictví si může za loňský rok připsat velmi malé plus. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni stavební produkce v meziročním srovnání mírně vzrostla o 1,4 procenta. To na první pohled vypadá povzbudivě, při bližším zkoumání ale pozitivní nálada končí. Loňského růstu české stavebnictví dosáhlo jen díky velmi nízké srovnávací základně. Nejde tak o žádný zázračný obrat, ale spíše jen hru čísel. O rok dříve, v roce 2020, totiž stavebnictví meziročně kleslo o 7,7 procenta. Sektor tak stále zůstává výrazně pod úrovní z předkovidového období.

Zajímavé zjištění přináší hlavně statistika bytové výstavby. Podle ČSÚ se loni v rámci celého Česka dokončilo 34 641 nových bytů, což představuje nepatrný meziroční nárůst o 0,7 procenta. Výrazně více se ale začalo stavět. Počet zahájených bytů se v roce 2021 meziročně zvýšil o 28,3 procenta na 45 244 bytů. Nečekaná čísla hlásí i samotné hlavní město, v němž se podle statistického úřadu začalo loni v rámci zcela nové výstavby stavět rekordních 8939 nových bytů. To je nejlepší číslo v novodobé historii. Praha se tak v tomhle ukazateli opět dostala na první místo mezi kraji.

Ani tohle číslo však nestačí vyrovnat rostoucí deficit z minulých let, kdy se často dokončovalo i o polovinu méně bytů ročně než loni. Podle pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) přitom Praha s ohledem na růst obyvatel a přirozenou obnovu bytového fondu potřebuje až deset tisíc nových bytů ročně. K tomuto číslu jsme se ale ještě nikdy nepřiblížili. Že je situace na bytovém trhu opravdu kritická, dokazuje nabídka dostupných bytů, kterých je nejméně za posledních 20 let. Zájemci o nové bydlení si mohou vybírat z méně než tří tisíc nových bytů.

Problém je hlavně v extrémně pomalém procesu povolování nových staveb, který se zatím nezměnil ani po loňském přijetí nového stavebního zákona. Jeho vliv se totiž ještě nestačil projevit. Developeři jen na území hlavního města připravují stovky projektů s desítkami tisíc nových bytů, protlačit je zdlouhavým povolováním se jim ale stále nedaří. Přitom jenom rozsáhlá bytová výstavba tisíců bytů může zvrátit trend zdražování nemovitostí a vrátit na trh cenově dostupnější bydlení. Se současným přístupem k nové výstavbě si na to ale bohužel ještě nějaký ten čas počkáme.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688