Redakce (Bydlet.cz)
Z regionů  |  19.01.2023 00:00:00

Lázně Luhačovice poskytují postcovidovou léčbu - rehabilitace po covidu na Moravě pomáhá pacientům i vyčerpaným zdravotníkům

postcovidová léčba v lázních Luhačovice
Zdroj: Lázně Luhačovice a.s.

 

Lázně Luhačovice poskytují postcovidovou léčbu

Je to již více rok, kdy do Lázní Luhačovice, a.s. přijel první pacient na postcovidovou léčbu. Za tu dobu Lázněmi Luhačovice, a.s. prošlo velké množství pacientů po covidu a další stovky hostů přijely na speciální samoplátecký pobyt Rehabilitace po covid-19.

„První covidový rok 2020 byl pro nás nejprve šok, prudce klesala návštěvnost, měli jsme velké výpadky příjmů a lázně byly dokonce několik týdnů uzavřené. S tím byly spojené obavy z neznámého a nejistota. Programy státní podpory se teprve postupně začaly rozbíhat. Po krátkém letním oživení přišla další vlna a řada restrikcí, které se odrážely v provozu lázní. Na počátku roku 2021 naše lázně našly přirozenou roli v boji s pandemií. Staly se místem následné rehabilitace a léčby postcovidových pacientů a později k nám začali přijíždět vyčerpaní zdravotníci na rekondiční pobyty,“ říká Ing. Jiří Dědek, generální ředitel Lázní Luhačovice, a.s. a dodává: “V obou letech jsme pocítili úbytek dětských pacientů, kteří se v Luhačovicích léčí s onemocněními dýchacích cest, a měli jsme také výrazný pokles u zahraničních hostů. Na druhou stranu se zvýšil zájem Čechů o zdraví a prevenci.“

Jako jeden z prvních postcovidových pacientů se do Lázní Luhačovice, a.s. přijel léčit v lednu 2021 pan Jan Procházka, který kvůli těžkému průběhu covidu skončil v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče pražské Thomayerovy Nemocnice napojený na kyslík. „Po návratu domů z nemocnice jsem byl i nadále tak slabý, že jsem stěží došel na toaletu pár metrů od postele. Když jsem byl na kontrole u plicní lékařky, sama mi doporučila doléčení v luhačovických lázních,“ popisuje pan Procházka a dále pokračuje: „Prošel jsem vstupní prohlídkou u pana primáře a ten mi předepsal inhalace, uhličité koupele, dechová cvičení a rehabilitaci ve formě procházek na čerstvém vzduchu.“ Více než rok po lázeňské léčbě, se už panu Procházkovi daří dobře. „Moje plicní lékařka mi přibližně tři čtvrtě roku po pobytu v lázních řekla, že plíce už nevykazují žádné viditelné poškození, a není tedy potřeba docházet na další kontroly. Podle mého názoru mi pomohla hlavně včasná lázeňská léčba,“ popisuje pan Procházka a s úsměvem dodává: „Do lázní bych jel určitě znovu, jen už raději ne kvůli léčbě postcovidových potíží.“

 „Pacienti po prodělaném covidu k nám přijíždí především s tím, že se jim špatně dýchá, trápí je dušnost, neustupující kašel, přetrvávající porucha chuti a čichu, únava, bolest svalů, porucha soustředění, nespavost a mají celkově zhoršenou kondici. Lidé si stěžují, že jsou nevýkonní a zadýchávají se. K léčbě využíváme osvědčené postupy obvyklé u onemocnění dýchacích cest a pochopitelně i naše zkušenosti s léčbou těchto nemocí. Mezi nejdůležitější procedury u postcovidových pacientů se řadí inhalace přírodní minerální vodou. Rozpouštějí se tak hleny v dýchacích cestách a zároveň dochází ke zklidnění zánětlivě změněné sliznice. Dále je to celá škála fyzioterapeutických metod, při kterých s klienty cvičíme či trénujeme dechovou gymnastiku. V průběhu pobytu si tak pacienti osvojí nejen dechovou gymnastiku, ale i léčebný tělocvik, tedy rehabilitační techniky, díky kterým pak mohou v regeneraci plic pokračovat i v domácím prostředí. Výsledkem léčby u nás je ve většině případů zlepšení tělesné kondice a může se též zlepšit funkční kapacita plic. Pacientům doporučujeme hodně chodit po terénu a postupně přidávat na vzdálenosti i náročnosti trasy. Výsledky vidíme v tom, že lidé, kteří zprvu ujdou jen pár metrů kolem domu, tak jsou při odjezdu schopni absolvovat i kilometrové vzdálenosti,“ uvádí MUDr. Jiří Hnátek, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice, a.s.


Jeho slova potvrzuje i paní Vladimíra Zacharová, která se v lednu léčila po covidu-19 v Luhačovicích. „Dušnost a velká slabost. Tyto problémy mě doprovázely ještě měsíc po propuštění z nemocnice, kde jsem skončila po 14 dnech domácí léčby covidu, protože tato nemoc mi vytvořila silný zápal plic, se kterým mi museli pomoci v nemocnici,“ popisuje své zdravotní problémy paní Zacharová. Lázně Luhačovice, a.s. si dle svých slov vybrala sama a je nad míru spokojená. „Cítím, že mi pomohly především inhalace. Přibližně po týdnu se mi začalo ulevovat. Zlepšení dýchání jsem během pobytu pozorovala především na chůzi po schodech do svého pokoje ve 3. patře,“ dodává paní Zacharová.

Přírodní minerální vody nepůsobí blahodárně jen na dospělé. „Léčebné pobyty po prodělaném covidu absolvují i děti, i když v menších počtech než dospělí. Postupy léčby jsou prakticky stejné jako u dospělých jedinců – inhalační terapie, pohybová léčba a dechové rehabilitace,“ dodává MUDr. Jiří Hnátek, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice, a.s.

 




Lázně Luhačovice, a. s. jsou součástí největší lázeňské skupiny v České republice Spa & Welness Nature Resorts. Přírodním léčivým zdrojem Lázní Luhačovice je minerální voda s unikátním obsahem minerálů a vysokým obsahem oxidu uhličitého. Zaměřují se především na léčbu dýchacích onemocnění, a to u dospělých i dětí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688