Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  07.02.2022 10:22:40

Burzovní kalendář 6/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

První únorový týden přinesl na akciové trhy zvýšenou volatilitu způsobenou extrémními výkyvy cen technologických gigantů Alphabet, Facebook/Meta Platforms a Amazon. Ty pod tlakem hospodářských reportů za poslední čtvrtletní minulého roku a analytických výhledů rozkolísaly hlavní zámořské benchmarky.  Překvapivě silná data z trhu práce však naznačila pokračující růst síly americké ekonomiky, zatímco ropa šplhající na 7-letá maxima a opětovný odraz na kryptoměnovém trhu připomínaly spíše hedging proti rostoucí inflaci. Právě tento týden se investoři mohou těšit na inflační statistiky v podobě zveřejnění indexů CPI, které budou reportovány napříč všemi hlavními ekonomikami. Výsledková sezóna pokračuje v plném proudu a za zmínku bude stát také geopolitické napětí na rusko-ukrajinské hranici. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflační data (Indexy CPI) ve Spojených státech

Za měsíc leden přidal americký trh práce přes 467 tis. pracovních míst, což bylo nad odhady analytického konsenzu. Ekonomové očekávali narušení růstového trendu z důvodu dopadů koronavirové varianty Omicron. Zdá se tak, že ekonomika Spojených států je v plné kondici a dozvuky Covid pandemie bere s rezervou, což je mimo jiné stále zřetelné na růstu cenové hladiny.

Inflační data v podobě indexů CPI budou zveřejněny v průběhu čtvrteční obchodní seance. Ekonomové očekávají, že index spotřebitelských cen meziměsíčně vzroste o 0,5 % a meziročně o 7,3 %, přičemž jádrový CPI, index bez cen potravin a energií, by měl rovněž meziměsíčně posílit o 0,5 % a meziročně o 5,9 %. Vzhledem k rétorice, že Federální rezervní systém by mohl v průběhu letošního roku zvýšit sazby až čtyřikrát, budou mít tato data jednoznačně zvýšený dopad na průběh akciových trhů.

Pokračující výsledková sezóna

Technologické tituly mají za sebou krušný týden, z čehož lze vyvodit, že pomyslný koronavirový vítr v zádech u těchto gigantů pomalu a jistě vyprchává. Akcie Meta Platforms mají za sebou masivní výprodeje a korekce na Amazonu jen připomněla nejistotu akciových obchodníků. Tento týden  přednesou své reporty za poslední kvartál minulého roku společnosti jako Simon Property Group (SPG), Pfizer (PFE), Peloton (PTON), Lyft (LYFT), Disney (DIS), Uber (UBER), Twitter (TWTR), AstraZeneca (AZN), Cloudflare (NET) a Expedia (EXPE).

Dále za zmínku stojí určitě Tyson Foods (TSN), Sysco (SYY), Centene (CNC), CVS Health (CVS), ArcelorMittal (MT), Coca-Cola (KO), PepsiCo (PEP), Cleveland-Cliffs (CLF), Enbridge (ENB).

Výsledky společnosti Peloton mohou získat pozornost díky spekulacím o údajném zájmu Amazonu o koupi společnosti s fitness vybavením. Uber bude mít ve čtvrtek ráno svůj tzv. investorský den, který stáhne pozornost obchodníků a dosavadních investorů. Velkým příběhem dosavadní výsledkové sezóny je dopad inflace na různé společnosti. Sledovat lze společnosti ze sektoru materiálů, spotřebního zboží a zdravotnictví. Ty všechny by měly doplnit skládačku o tom, jaké je reálné rozšíření inflace a zda se v budoucnu objeví náznaky postupného uvolnění, ať už v souvislosti s dodavatelským řetězcem nebo jinými aspekty.

Napětí na rusko-ukrajinské hranici

Diplomatické úsilí a vojenské manévry mezi Ruskem a Ukrajinou a západními zeměmi bude pokračovat i v druhém  únorovém týdnu. Francouzský prezident Emmanuel Macron se chystá v pondělí a úterý navštívit Rusko, aby si promluvil s prezidentem Vladimirem Putinem. Americký prezident Joe Biden se má v pondělí setkat s německým kancléřem Olafem Scholzem. Podle Bílého domu Rusko přichystalo přes 70 % potřebné síly k úplnému zahájení invaze na Ukrajinu.

Sázky na růst geopolitického napětí jsou významné z pohledu aktuálního růstu cen ropy. Ta poprvé od roku 2014 překročila hranici 90 USD za barel.

Kryptoměny

Kryptoměny byly jednou ze tříd aktiv, která velmi ocenila otočení stránky lednového kalendáře. V měsíci lednu ztratily všechny hlavní kryptoměny téměř 20 %. Za únor však Bitcoin vzrostl již o téměř 8 % a Ethereum připsalo téměř 12 %. Odůvodněním současného růstu může být vývoj na technologiích a zajištění proti inflaci. Měsíční lednová zpráva o vývoji indexů CPI by tak mohla přispět k růstu volatility i na kryptoměnovém trhu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688