Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  07.02.2022 00:00:00

KULTURNÍ A KREATIVNÍ LIBEREC na velkoformátovém plátně

„Kreativita – přemýšlení o tom, jak dělat věci novým způsobem, originálně.“ Technická univerzita v Liberci se zapojila do netradičního způsobu, jak zjistit vnímání Liberce jako města kultury. A pomoc potřebuje také od veřejnosti. Zapojte se do BRAINSTORM PAINTING, malování velkoplošného obrazu dle přání lidí a do průzkumu doplňujícího pocitovou mapu Liberce v oblasti kultury a kreativity.

Proč kulturně kreativní Liberec? Budování infrastruktury kulturně kreativních odvětví je příležitost pro další rozvoj Liberecka. Podstatou je podněcování kreativního myšlení, které je základem inovací a rozvoje společnosti. „Kulturně kreativních odvětví je celá řada. Není to jen o výtvarném umění, filmu, televizi, divadle, hudbě nebo knihách. Je to také architektura, reklama, vývoj nového softwaru, gastronomie a příbuzná odvětví – výroba výpočetní techniky, různých přehrávačů nebo mobilních telefonů a širší ekonomika zahrnující vše od cestovního ruchu po sociální média,“ vysvětluje Petra Rydvalová z Ekonomické fakulty TUL.

Z hlediska rozvoje kulturně kreativních odvětví v Liberci je potřeba znát názor veřejnosti na témata spojená s otázkou společenského a kulturního vyžití. Ve spolupráci s Magistrátem města Liberce a ve vazbě na kandidaturu Liberce na Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK) zpracovává TUL pro projekt Kreativní Liberec nezávislou pilotní studii, ve které tato témata podrobně rozebírá. Pro doplnění údajů z hlediska znalosti místního prostředí proběhne malování obrazu na téma kultury v Liberci, během kterého bude spuštěn i malý dotazníkový průzkum.

„V pátek 4. února, ve 20:00, začne tvorba obrazu metodou brainstorm painting. Jde o zapojení veřejnosti pomocí digitálních a informačních technologií, a to v prostředí YouTube. Obraz budou malovat tři umělci působící v Liberci pod označením „Nevzdělanci“ Václav Kovář, Adam Windsor a Jan Simandl“, doplňuje Petra Rydvalová. Bližší informace lze nalézt na adrese: https://nevzdelanci.com/liberec/. Zájemci o autentický dojem se mohou na malování osobně přijít podívat do prostor Art Café Lázně v čase otevírací doby galérie (Masarykova 14 / 723, Liberec, 460 01). Ve dnech od 7. do 9. 2. 2022 vždy od 19:00 do 21:00 budou malbu obrazu doplňovat online rozhovory s osobnostmi úzce spojenými s kandidaturou města ne EHMK 2028, pozvání přijali např. Leon Jakimič, Petr Šimon.

V návaznosti na bouření mozků při tvorbě velkoformátového plátna spouštíme současně od 4. 2. 2022 malý průzkum na téma kulturní a kreativní Liberec, dostupný na adrese https://tinyurl.com/kreativniliberec. Jedná se o doplnění sběru dat pomocí pocitové mapy v Liberci, který proběhl v roce 2016, a který se tehdy věnoval kultuře jen z části. V doplňujícím průzkumu neřešíme komplikované vymezování pojmů kultury, kreativity. „To je samo o sobě náročné téma i pro specialisty, sociology. Zajímají nás odpovědi na otázky: Kde trávíte svůj volný čas, kde možná vy sami prezentujete výsledky své tvorby? Kam chodíte za společenským vyžitím? Co se vám vybaví, když se řekne kultura a Liberec?“, uzavírá další člen týmu Daniel Vrbík z Fakulty pedagogické TUL. Průzkum je anonymní a jeho výsledky budou, mimo tuto studii, použity také pro vymezení potenciálu rozvoje města v rámci územně analytických podkladů.

Kontakt: Petra Rydvalová, EF TUL

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688