Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.02.2022 05:58:00

Sazby u nuly nedávají smysl, Fed by je měl rychle zvýšit, domnívá se tvůrce Taylorova pravidla

Do diskuse o americké monetární politice se zapojil i tvůrce známého Taylorova pravidla John Taylor. Pro Bloomberg Markets uvedl, že Fed je podle něj „za křivkou“ – ke stahování své stimulace měl přikročit dříve. Minimálně tři čtvrtě roku se této stimulace ekonomice dostalo kvůli šoku, kterým si prošla. Je ale jasné, že centrální banka měla sazby zvyšovat. K tomu Taylor dodal, že podle prohlášení jejího šéfa Powella to Fed začíná chápat a začíná jednat.

Taylor byl tázán na flexibilitu, kterou si Fed chce podle některých názorů udržet, aby mohl reagovat na různý vývoj v ekonomice. Podle ekonoma historie ukazuje, že když se centrální banka držela nějakého jasného pravidla, přineslo to lepší výsledky než opačný přístup. Různé verze Taylorova pravidla přitom pracují s výší inflace a tempem ekonomického růstu či mírou nezaměstnanosti. To jsou proměnné, které by měly určovat výši sazeb. Nyní podle Bloombergu implikují, že sazby by se měly již nacházet výš, než jaká je jejich aktuální hodnota.

Podle Taylora by bylo nejlepší, kdyby Fed nyní upravil sazby relativně rychle, ale „do tohoto bodu jsme se ještě nedostali a oni stále hovoří o budoucnosti.“ Není přitom chyba v novém přístupu Fedu, který pracuje s inflačním cílem jako s průměrem? V rámci této nové strategie by měl Fed po období nižší inflace cílit na inflaci vyšší tak, aby v průměru dosahovala 2 %. A Taylor míní, že toto cílení průměrné inflace není v principu problémem a dá se zabudovat do pravidla používaného pro nastavení sazeb.


Ekonom ovšem míní, že i když se bude brát do úvahy průměrná inflace, sazby se stále nachází příliš nízko. A to samé platí, pokud jejich výši posuzujeme relativně k nějakým odhadům sazeb rovnovážných. K tomu Taylor dodal, že sám Fed sleduje, co říká Taylorovo pravidlo, a i jeho kalkulace napovídají, že sazby by měly ležet výš. Nemohlo ale v ekonomice dojít ke strukturálním změnám, které by snižovaly udržitelnou míru nezaměstnanosti, a tudíž i relevanci dříve používaných pravidel pro nastavení monetární politiky? Taylor na tuto otázku odpověděl, že k takové změně jistě dojít mohlo, ale to stále neospravedlňuje sazby blízko nuly.

Taylor se stejně tak nedomnívá, že by současné nastavení monetární politiky v USA ospravedlňovaly problémy ve výrobních vertikálách. Přesněji řečeno to, že se čeká jejich zeslabení, a tudíž umírnění inflačních tlaků. Podle ekonoma podobné argumenty nejsou ničím novým. I zde platí, že ani po jejich zohlednění nedávají sazby u nuly smysl. Taylor pak uzavřel rozhovor s tím, že Fed je rozhodně schopen dosáhnout snížení inflace bez vyvolání recese. Ekonomika nepotřebuje pokles, to je naprosto směšné. Potřebuje být silná a silná bude, pokud se vypořádáme s problémem inflace,“ míní ekonom.

Zdroj: Bloomberg Markets




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688