mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  07.02.2022 00:00:00

Informace k cestování z ČR do Hongkongu a Macaa (7.2.2022)

Informace k cestování z ČR do Hongkongu a Macaa

04.02.2022 / 17:00 | Aktualizováno: 07.02.2022 / 03:38

Základní informace k cestování do HK a Macaa během epidemie

 

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČR A NÁVRAT DO ČR:

Přehledně je vycestování z ČR a návrat upraveno zde.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.


2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Jelikož ČR spadá do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy, vstup do Hongkongu je umožněn pouze plně očkovaným rezidentům.

Do Macaa je vstup umožněn pouze jejich rezidentům a dále osobám s povoleným pobytem v Macau/Hongkongu, ČLR a na Tchajwanu. Podmínkou pro vstup osob s povoleným pobytem v ČLR, na Tchaj-wanu a v Macau je, že za posledních 14 dní necestovaly mimo uvedená území.

Tranzit přes území Hongkongu, respektive tranzit na mezinárodním letišti, je možný za určitých podmínek. Vztahuje se na letenky zakoupené v rámci jednoho bookingu. Zavazadla musí být odbavena až do cílové destinace a zapotřebí je vytištěná palubní vstupenka, nikoli jen elektronická. Další podmínkou je, že plánovaný pobyt v tranzitním prostoru nepřesáhne 24 hodin. Z tohoto aranžmá jsou vyloučeny všechny lety do pevninské ČLR, tj. přes Hongkong do ní nelze cestovat. Z ČLR přes Hongkong cestovat lze.

POZOR, mezi 16.1.-15.2.2022 bude přestup přes HK mezinárodní letiště znemožněn cestujícím ze zemí, v nichž byl potvrzen výskyt varianty Omicron. Kromě ČR do této skupiny spadá dalších cca 150 zemí a další na seznam každý den přibývají. Prakticky se tedy jedná o úplný zákaz leteckého tranzitu přes Hongkong. Zákaz se dotkne primárně pasažérů Cathay Pacific a jeho code-share partnerů.


3. DOPRAVA:
Městská hromadná doprava v obou městech je funkční, je však třeba nosit ústní roušku. Doprava mezi Hongkongem a Macaem je omezena na autobusové spojení s cca 6 spoji denně.


4. OPATŘENÍ:
Hongkong vstup: všichni cestující musí vyplnit elektronický formulář na webu hdp.chp.gov.hk a předložit předodletový negativní PCR test v jazyce čínském či anglickém a ne starší 48 hodin, počítáno od momentu odběru vzorku. Nerezidentům není vstup na území Hongkongu povolen vůbec, rezidenti musí být plně očkovaní. Po příletu podstoupí další PCR test (a další testy absolvují v průběhu karantény). Při negativním výsledku testu je zahájena povinná 14-denní karanténa. Hongkong uznává mj. všechny vakcíny schválené v ČR. Karanténa probíhá v hotelu, který je na seznamu hotelů určených ke karanténě. Při příletu je tedy vždy nutné mj. nutné předložit vytištěnou rezervaci tohoto hotelu na dobu 14 dní od příletu a to v jazyce anglickém či čínském. Při pozitivním výsledku testu je osoba ihned dopravena do nemocniční izolace, kde setrvá až do úplného uzdravení. Nepojištěné osoby si musí hospitalizaci hradit. Ostatní rodinní příslušníci nesmí tuto osobu následovat, tj. může dojít k oddělení i malých dětí od zbytku rodiny. Podrobné informace naleznete zde.

Macao vstup: Cestující z ČLR čínské národnosti předkládají pouze negativní test. U příjezdů z Hongkongu se uplatňuje 14-denní karanténa + 1 týden omezení pohybu, u příjezdů z Tchaj-wanu 21-denní karanténa. Karanténa se vykonává ve vládou určeném hotelu.


5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Hongkong

Macao


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688