Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.02.2022 18:12:28

Počasí: Silný vítr a srážky. Na horách kalamita

 

Prudké západní až severozápadní proudění od oceánu bude pokračovat. Denně se setkáme se silným větrem, který bude atakovat sílu vichřice. Přidá se hodně srážek. Čím vyšší nadmořská výška, tím více deště nebo sněžení. Na horách půjde o sněžení a napadne tam velké množství sněhu, zatím největší za celou zimu. Hlavní ohniska vydatných srážek budou zejména Krkonoše, Šumava a další hory. Napadnout může od 1 000 m n. m. 40 až 60 cm nového sněhu. 

Na horách vznikne menší kalamita. Z minulosti jsou však tyto polohy na podobné počasí zvyklé. V nižších polohách bude střídavě pršet a sněžit, v nejnižších polohách bude sníh vzácný. Pozitivní zprávou je, že se na horách vytvoří slušná zásoba vody ve sněhu. To je také stále vzácnější situace. Kombinace silného větru a sněžení může od nějakých 700 m n. m. způsobovat pády stromů. Ojediněle nastanou problémy spojené se silným větrem i v nížinách. Silný vítr bude v neděli, pondělí, úterý i středu. Automaticky se přidají sněhové jazyky od 700 m n. m., od 1 000 m n. m. i závěje.

Tento typ zimního počasí byl dříve běžný. Na horách napadlo hodně sněhu, a jelikož byla teplota obvykle nižší, dostalo se i na vrchoviny a nižší polohy. Nyní jsou teploty docela vysoké, tak se ladovská zima dostaví jen do hor a vyšších vrchovin. V novém týdnu se navíc výrazně oteplí, takže většina sněhu zase zmizí. Tát bude i na horách. 

Oteplení v novém týdnu tedy platí, v nejnižších polohách bude až 11 °C. Nejtepleji bude ve středu a čtvrtek, zřejmě 7 až 11 °C. Do té doby počítejte se teplotami 3 až 7 °C.  

Počasí 7.2.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty