mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.02.2022 11:19:00

Albánie připravuje plynofikaci země

Albánie připravuje plynofikaci země

04.02.2022 / 11:11 | Aktualizováno: 04.02.2022 / 11:19

Albánie hodlá vybudovat plynovou distribuční síť, která bude napojena na albánský úsek transitního plynovodu TAP (Trans Adriatic Pipeline). Současně zvažuje vybudování terminálu v přístavu Vlora na dovoz kapalného zemního plynu z USA, který bude využit pro místní potřebu i reexport.

Nedávno otevřený tranzitní plynovod TAP, vedoucí z Řecka přes Albánii do Itálie, poskytne Albánii možnost využití zemního plynu v průmyslu, energetice a domácnostech. Nová albánská distribuční soustava má vzniknout v horizontu příštích 10 let a bude napojena na plynovod TAP terminálem v oblasti Fier. Vypracováním strategie plynofikace země byla vládou pověřena státní společnost Albgaz.

Dohoda vlády s provozovatelem plynovodu TAP o výstavbě terminálu pro napojení budoucí albánské distribuční sítě byla uzavřena v roce 2021. Terminál umožní průtok plynu v obou směrech, aby bylo možné jeho propojení se zvažovaným terminálem na dovoz kapalného zemního plynu (LNG) z USA v přístavu Vlora.

O dovoz kapalného plynu z USA a vybudování přístavního LNG terminálu mají zájem americké společnosti Excelerate Energy a Exxon Mobile, které připravují studii proveditelnosti. Firma Excelerate Energy uzavřela též memorandum o porozumění s italskou firmou Snam a firmou Albgaz o spolupráci při výstavbě albánských distribučních plynovodů. Italská firma Snam je 20% vlastníkem plynovodu TAP a spolu s Albgaz i vlastníkem firmy Albanian Gas Service Company, která je pověřena údržbou albánského úseku plynovodu TAP.

Příležitosti pro české firmy

Součástí plynofikace Albánie má být řada plynárenských projektů, z nichž možno jmenovat např. přeměnu tepelné elektrárny Vlora o výkonu 97 MW na plyn a její napojení na plynovou distribuční síť, vybudování velkokapacitního podzemního zásobníku plynu v oblasti Dumre, napojení průmyslových závodů na zpracování rud v oblasti Ebassan nebo vybudování distribučních sítí pro domácnosti ve městech Vlore, Durres a Tirana.

Rozvoj plynofikace Albánie v příštích letech je příležitostí pro zkušené a vysoce kvalifikované české firmy působící v této oblasti. V případě výstavby terminálu na dovoz kapalného plynu se otevře i možná spolupráce s výše zmíněnými americkými a italskými firmami.

Albánie, podobně jako Černá Hora a Kosovo, není připojena na žádnou regionální síť zemního plynu. Funkční místní plynová distribuční síť neexistuje. Albánie disponuje vlastními ložisky plynu o velikosti 5,7 mld. m3, plyn se však již netěží a ani do budoucna se s jeho těžbou zatím neuvažuje.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Tiraně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688