muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  04.02.2022 00:00:00

Masarykova univerzita posílá na olympiádu pět svých studentů

Masarykova univerzita posílá na olympiádu pět svých studentů

Zimní olympijské hry 2022 startují. Do Pekingu odjeli na začátku února tři studenti Masarykovy univerzity, jeden čeká na negativní test a na rychlý odjezd se po dodatečné nominaci aktuálně připravuje ještě další sportovec.  

V letošním zkouškovém období mají někteří studenti Fakulty sportovních studií MU v hlavě ještě i jiné starosti než jenom to, jak úspěšně zakončit semestr. V krasobruslařských soutěžích se na vrcholnou sportovní akci připravovali Eliška Březinová a Filip Taschler, olympiádu absolvuje biatlonistka Tereza Voborníková a pokud bude mít negativní test odletí do Číny biatlonista Adam Václavík. Jeden den před startem her se o své dodatečné nominaci dozvěděl také snowboardcrosař Radek Houser. 

Čtyři jsou na olympiádě poprvé, jeden již jedny hry zažil. Eliška Březinová, která studuje v programu Učitelství tělesné výchovy pro základní a střední školy bude o co nejlepší umístění bojovat v krasobruslařské soutěži žen. Na fakultě sportovních studií už má vystudovaný magisterský obor Kondiční trénink a aplikovaná kineziologie a ke krasobruslení dostala díky bratrovi Michalovi. Ten je několikanásobným mistrem republiky a bronzovým medailistou z mistrovství Evropy a na olympijské hry se kvalifikoval také. Krasobruslení je těžký, ale krásný sport. Ale začala jsem ho dělat právě kvůli bratrovi, říká 25letá krasobruslařka. Moc se na to těším a doufám, že to nebude před prázdnými tribunami. Krasobruslení je tak trochu herectví, a když se nemáme komu prodat, tak to není ono, dodává. 

Student programu Regenerace a výživa ve sportu Filip Taschler nastoupí v soutěži tanečních párů se svojí sestrou Natálií. Předchozí olympijské hry sledoval ještě u televize. Se sestrou patřili do juniorské kategorie a bruslili spolu teprve dva roky. Mezitím ušli kus cesty. Kvůli lepším tréninkovým podmínkám odešli nejprve do Ameriky, pak přesídlili do Itálie. Mezi tanečními páry absolvovali první seniorské závody a v září se kvalifikovali na olympiádu v Pekingu. Dokázali jsme něco, na co jsme se připravovali odmalička. Ale na pódium to na téhle olympiádě asi ještě nebude, směje se Filip s tím, že olympiádu v Pekingu si užijí a velkou výzvou pro ně budou následující čtyři roky.

Tereza Voborníková studuje program Regenerace a výživa ve sportu. Loni závodila poprvé ve Světovém poháru, nyní se postaví na tratě olympijské. Před sezonou jsem o olympiádě vůbec nepřemýšlela, říkala jsem si, že nemám šanci a snažila se trénovat tak, jak bych trénovala, i kdyby žádná olympiáda nebyla," přiznává 21letá biatlonistka, která se představí ve třech závodech. 

Biatlonistu Adama Václavíka čekají druhé olympijské hry. Bohužel měl ale před odletem pozitivní test na koronavirus a s českou výpravou neodcestoval. Aktuálně zatím čeká v České republice na negativní test. Adam studuje na MU obor Učitelství tělesné výchovy pro základní a střední školy

Den před zahájením olympijských her se o nominaci dozvěděl také snowboardcrosař Radek Houser. Již v dějišti her se totiž v tréninku zranil Jan Kubičík a Radek, který na MU studuje Aplikovanou speciální edukaci bezpečnostních složek, ho musí nahradit. Zpráva o nominaci ho zastihla na závodech Evropského poháru. Nyní se pokusí splnit všechny procedury, aby 10. února mohl jet závod mužů a nastoupit i v závodě dvojic s Vendulkou Hopjákovou. Radek na olympijské trati závodil před třemi měsíci během testovacího závodu a dobře ji tedy zná. 

Olympionici patří zároveň jako studenti Masarykovy univerzity do projektu UNIS, který finančně i materiálně podporuje studující vrcholové sportovce. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688