Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  03.02.2022 19:26:51

Ohlédnutí za rokem 2021

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Co přinesl rok 2021

Začátek roku 2021 se nesl ve znamení býčího trhu, který se přenesl z konce roku 2020. Navíc tento býčí trend byl hned v lednu podpořen společností Tesla, která zainvestovala do nejznámější kryptoměny zhruba 1,5 mld. USD. Tento obchod byl navíc podpořen zprávou generálního ředitele Elona Muska, že společnost Tesla umožní prodávat své elektromobily právě za bitcoin. Prodeje za tuto nejstarší kryptoměnu byly pozastaveny koncem května, když celý kryptoměnový trh zažil hromadný výprodej. 

Bouřlivé jaro

Tento výprodej a obrátka nálady celého trhu byl způsoben jednak negativními vyjádřeními Elona Muska na Twitteru, že Tesla pozastavila prodej svých vozů za Bitcoiny a hlavně centralizovaným zásahem proti segmentu s kryptem v Číně. Ta s odkazem na boj proti znečišťování ovzduší a snahou o snížení vypouštěných emisí zakázala obchodování s kryptoměnami na svém území. Před těmito dvěma událostmi byly kryptoměny na vrcholu a například Bitcoin se obchodoval takřka za 68.000 USD/BTC. Býčí trend však byl tímto na dlouhé týdny utnut a v podstatě všechny kryptoměny začaly výrazně oslabovat. Nezřídka se propadly dokonce o více než 50 %. Bitcoin našel své dno na úrovni 29.000 USD/BTC.

Přes léto jsme byli svědky dalších a dalších restrikcí proti těžařům, ale i obyčejným uživatelům kryptoměn na území Číny. Té se tak povedlo v podstatě tento celý segment vytlačit za své hranice. Velcí těžaři buď úplně ukončili svoji činnost, nebo jim nezbylo nic jiného, než své obchodní aktivity přestěhovat do zemí, které jsou přátelštější k tomuto segmentu trhu. Do popředí zájmů těžařů se tak dostal Kazachstán, ale také Rusko. Největší přísun těžařského hardwaru však zaznamenaly Spojené státy Americké. Období migrace hardwaru pak bylo darem pro malé těžaře, kteří najednou nemuseli soutěžit s velkými pooly a farmami. Navíc klesala obtížnost těžby, což zvyšovalo zisky těm těžařům, kteří zůstali připojeni k blockchainu. Obtížnost těžby se snížila dokonce 5 × po sobě a zaznamenala při těchto korekcích rekordní pokles o více než 51 %.

Uklidnění situace

Přes léto se tak situace stabilizovala. Navíc se rozvířila debata o ekologických dopadech těžby kryptoměn na ekosystém planety. Největší hráči v této oblasti založili pracovní skupinu, ve které budou řešit, jak převést těžbu kryptoměn a ověřování transakcí z fosilní energie na energii z obnovitelných zdrojů. Přijali také usnesení, že v USA budou nově vznikající těžařské farmy a pooly ke svému provozu již využívat obnovitelné zdroje. Tímto směrem se postupně vydává celé odvětví kryptoměn. Například Ethereum se chystá v příštím roce přejít z procesu těžby a ověřování transakcí systémem proof of work na mnohem méně energeticky náročný systém proof of stake. Ani Bitcoin nezůstává pozadu a také hledá cestu, jak snížit energetickou náročnost na svou těžbu.

Nové problémy

Ne vše však je v této oblasti bezproblémové. Jednak se ukazuje, že kryptoměny nejsou tak nezávislé, jak se ještě na začátku roku myslelo a druhak přibývá sofistikovaných útoků na počítačové sítě, kdy hackeři zablokují celé systémy a za zpřístupnění požadují výkupné právě v kryptoměnách, jejíž sledování je takřka nemožné. To, že jedna osoba dokáže výrazně podpořit, anebo naopak srazit trh s kryptem, nám letos pravidelně názorně ukazuje Elon Musk. Nejdříve podpoří růst kryptoměn tím, že do nich výrazně zainvestuje, aby je za pár měsíců zase torpédoval svými tweety. Na podzim, když se situace stabilizovala, začala Tesla opět přijímat platby v Bitcoinech. Nejnověji pak Musk podpořil kryptoměnu Dogecoin, jejímž je velkým fanouškem a propagátorem, když uvedl, že Tesla bude přijímat platby také v této kryptoměně.

Také se ukázalo, že kryptoměny nejsou tak odolné vůči zásahům zvenčí. Když si stát usmyslí, že tuto oblast trhu na svém území nechce, má dostatek prostředků nato, aby ji ze svého území vymýtil. Mementem budiž Čína. Ale není jediná, stopku neregulovaným kryptoměnám vystavili také třeba Indie, nebo Turecko. Jiné státy zvolily odlišný postup, když se snaží tento trh alespoň trochu regulovat. Třeba USA přijalo zákony, které dávají každému povinnost, aby hlásil úřadům kryptotransakce převyšující hranici 10.000 USD. Další státy pak volí alternativní cestu. Chtějí uživatelům nabídnout alternativu k decentralizovaným kryptoměnám, když vyvíjí svou digitální měnu. Tato měna by však byla dohledatelná a navíc navázaná na určitou fiat měnu. Vlaštovkou pak je Salvador, který v tomto roce uzákonil Bitcoin jako svou oficiální měnu.

Pozitiva pro kryptotrhy

V neposlední řadě pak rok 2021 byl rokem masivního nárůstu obchodů s NFT. Tato oblast kryptotrhu získala na výrazné oblibě a čím dál častěji se do ní zapojují i komerční subjekty, které doteď s kryptotrhem neměly co dočinění. Příkladem může být společnost Vodafone, která se rozhodla vydražit svou vůbec první poslanou sms jako NFT. Navíc se dražby s NFT dostaly do největších světových dražebních síní, kde se tyto díla vydražila za desítky milionů dolarů.

Rok 2021 tak lze považovat z pohledu kryptoměn za úspěšný a to i navzdory tomu, že určité staré bolesti jako výrazná volatilita, nebo velká energetická náročnost těžby a ověřování transakcí stále přetrvávají. Kryptoměny se dostaly do širšího povědomí a o systémy, na kterých běží, mají zájem čím dál větší světoví hráči. Někteří je již implementují do svého podnikání. Nejdále v tom jsou nejspíš bankovní domy.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688