mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.02.2022 11:37:00

Očekávaná obměna vozů v dánské státní správě příležitostí pro české výrobce elektromobilů

Očekávaná obměna vozů v dánské státní správě příležitostí pro české výrobce elektromobilů

03.02.2022 / 11:23 | Aktualizováno: 03.02.2022 / 11:37

Prodej elektromobilů v Dánsku zaznamenává trvalý a kontinuální růst a s ohledem na očekávanou postupnou obměnu vozového parku státních úřadů a místních i regionálních samospráv v průběhu nadcházejících měsíců a let, bude vývoz elektromobilů do Dánska představovat výjimečnou příležitost pro české exportéry.

Podíl elektromobilů na celkovém počtu prodaných nových osobních automobilů v Dánsku v lednu 2022 dosáhl 18 % a vůbec poprvé tak překonal prodej vozů hybridních, přičemž podíl obou kategorií dohromady aktuálně dosahuje 31 % všech nových registrací. Trh s novými elektromobily i plug-in hybridy se mimoto během roku 2021 významně rozrostl o řadu nových modelů, takže zatímco ve 3. čtvrtletí roku 2020 bylo v nabídce 43 vozů těchto kategorií, ve stejném období roku 2021 to bylo již 73 modelů.

Skutečností ovšem je, že většina nových elektromobilů byla pořízena fyzickými osobami, k čemuž nadále přispívá fakt, že elektromobily jsou osvobozeny od registračního poplatku, jenž může dosáhnout až 150 % pořizovací ceny vozidla. Vzhledem ke skutečnosti, že počínaje lednem 2022 se odpuštění registračního poplatku přestalo vztahovat na plug-in hybridy, je jisté, že podíl prodeje elektromobilů stoupne ještě výrazněji.

Dánská veřejná sféra v pořizování elektromobilů za privátním sektorem stále výrazně zaostává a vláda tak sklízí oprávněnou kritiku za to, že ačkoliv prosazuje zelenou tranzici napříč celou společností a všemi sektory, pro potřeby státních úřadů v posledních dvou letech nakoupila pouhých 80 „zelených“ automobilů, tj. elektromobilů a plug-in hybridů, čímž jejich podíl ve státních úřadech dosáhl pouhých 1,2 % (údaj k červenci 2021).

O poznání lépe vypadá zastoupení „zelených“ automobilů ve vozových parcích místních samospráv (9,4 %) a vyšších samosprávných celků – regionů (13,1 %), jenž v posledních letech stabilně roste. Elektromobily jsou obzvláště oblíbené komunálními sociálními službami (tzv. hjemmepleje), zajišťujícími péči o seniory a další osoby se sníženou soběstačností v jejich domácnostech.

Dánsko si stanovilo cíl ukončit do roku 2035 prodej nových vozidel se spalovacími motory a podobně jako v dalších oblastech zelené tranzice je odhodláno svůj cíl naplnit. Lze dokonce oprávněně očekávat, že k němu fakticky dojde ještě dříve v důsledku rostoucího nezájmu o vozidla se spalovacím motorem. Postupná obměna stávajícího „konvenčního“ vozového parku za elektromobily, a to jak ve státní správě, tak v místních a regionálních samosprávách, proto v následujících měsících a letech bude bezesporu pro české výrobce elektromobilů představovat velmi zajímavou obchodní příležitost.

Oto Weniger, Velvyslanectví ČR v Kodani


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688