mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  03.02.2022 00:00:00

Podmínky cestování do Jordánska a návratu do ČR (3.2.2022)

COVID-19 - aktuální podmínky cestování do Jordánska a návratu do ČR

03.02.2022 / 10:15 | Aktualizováno: 03.02.2022 / 09:15

Upozorňujeme, že od 1. ledna v Jordánsku vstupuje v platnost úplný zákaz vstupu do veřejných prostor (včetně hotelů a restaurací) pro neočkované osoby. Věnujte také pozornost pravidlům platným pro vstup do tzv. Zlatého trojúhelníku (Petra, Aqaba, Wadi Rum) V mimopracovní době funguje pro urgentní případy konzulární pohotovostní linka Velvyslanectví ČR v Ammánu na telefonním čísle 00962 797 301 990.

VSTUP NA ÚZEMÍ JORDÁNSKA

Do Jordánska je z ČR možno přicestovat od 8. 9. 2020, od 8. 12. 2021 platí nové pomínky pro přicestování do země viz. níže.

Od 14. 12. platí pro cestující z Jordánska zákaz vstupu do Švédska. Více zde: https://www.swedenabroad.se/en/about-sweden-non-swedish-citizens/going-to-sweden/temporary-ban-on-travel-to-sweden/

Od léta 2021 jsou znovu otevřeny pozemní hraniční přechody se sousední Sýrií, Saúdskou Arábií, Irákem a Izraelem pro běžné cestující, nejen nákladní vozy přepravující zboží. Cestovatelé musí 72 hodin před překročením hranice absolvovat PCR test, zároveň při samotné hraniční kontrole předložit doklad o absolvovaném očkování. Také je potřeba registrovat se prostřednictvím výše zmíněného webového portálu Visit Jordan.

Od 1. července 2021 jsou zavedena nová pravidla pro oblast tzv. Zlatého trojúhelníku (starověké město Petra, údolí Wadi Rum a přímořské letovisko Akaba).


OČKOVANÉ OSOBY

Vstup do země:

Přístup ke službám:

Očkované osoby mají neomezený přístup ke službám včetně ubytování a stravovacích zařízení či památek. V Jordánsku jsou uznávány evropské očkovací certifikáty bez ohledu na typ vakcíny. Je uznávána i jednodávková vakcína Janssen.

Vstup do Zlatého trojúhelníku (Petra, Akaba, Wadi Rum):

Pro očkované osoby neplatí žádná další pravidla pro vstup do této oblasti, je nutné mít připraven očkovací certifikát ke kontrole.

V případě vnitrostátního letu Ammán - Akaba se očkované osoby prokáží pouze očkovacím certifikátem, žádná další pravidla neplatí. Vstup na palubu je pro tento vnitrostátní let umožněn i osobám, které jsou dosud naočkované pouze první dávkou dvoudávkové vakcíny a kterým uplynulo alespoň 21 dnů od této dávky.


TESTOVANÉ OSOBY

Pro neočkované osoby platí následující pravidla.

Vstup do země:

Přístup ke službám:

Pro neočkované osoby platí od 1. ledna zákaz vstupu do většiny veřejných prostor - to platí i pro restaurace, hotely, jiná ubytovací zařízení a památky. Neočkované osoby tak mohou v zemi čelit zásadním omezením pohybu.

Vstup do Zlatého trojúhelníku (Petra, Aqaba, Wadi Rum):

Neočkované osoby musí ke vstupu do této oblasti disponovat negativním výsledkem PCR testu starým nejvýše 72 hodin před vstupem.

V případě vnitrostátního letu Ammán - Akaba musí neočkované osoby disponovat výsledkem PCR testu starým nejvýše 72 hodin před odletem. Vstup na palubu je pro tento vnitrostátní let umožněn i osobám, které jsou dosud naočkované pouze první dávkou dvoudávkové vakcíny a kterým uplynulo alespoň 21 dnů od této dávky.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

V Jordánsku nejsou nijak uznávány certifikáty o prodělané nemoci. Osoby s prodělanou nemocí jsou tak brány jako neočkované osoby a platí pro ně stejná pravidla (viz. testované osoby).


DĚTI

Vstup do země:

Pro děti do 5 let platí výjimky z testování před doletem i po příletu.

Přístup ke službám:

V Jordánsku v současné době mohou být očkovány děti starší 5 let. Výjimky z platných pravidel ke vstupu do veřejných míst se tak vztahují pouze na děti do 5 let věku, starší děti mohou čelit omezením pohybu.

Vstup do Zlatého trojúhelníku (Petra, Aqaba, Wadi Rum):

Výjimky z povinného PCR testu před vstupem do této oblasti platí pouze pro děti do 5 let a pro očkované děti.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Formulář je možné vyplnit až ve chvíli kdy máte k dispozici výsledek předodjezdového PCR testu.

Příjezdový formulář pro vstup do Jordánska lze vyplnit zde: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html

Na webu je nutné nejprve zvolit druh přepravy, v případě letecké dopravy zvolte možnost "Arriving by air".

Dále je třeba vyplnit veškeré osobní údaje, za uvedení nepravdivých údajů hrozí pokuta až 10 000 JOD. Očkované osoby mohou také nahrát svůj očkovací certifikát.

Doporučujeme vyplnit do příjezdového formuláře telefonní číslo na němž je k dispozici služba Whatsapp, na ní přijde výsledek PCR testu provedeného po příletu (případně přijde také formou SMS).

Po odeslání formuláře vyskočí platební brána, kde je nutné zaplatit poplatek za PCR test provedený po příletu.

Po zaplacení je možné formulář vytisknout, PDF verze přijde také do uvedené mailové schránky. QR kód získaný po vyplnění formuláře je třeba mít u sebe během cesty.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Souhrnně evidováno 1 043 266 případů onemocnění COVID-19, zaznamenáno 12 300 úmrtí, v současnosti hospitalizováno 1 236 osob a 55 107 případů je aktivních. Epidemiologická situace v Jordánsku je v současné době velmi nepříznivá.

Pro neočkované osoby platí od 1. ledna zákaz vstupu do většiny veřejných prostor - to platí i pro restaurace, hotely, jiná ubytovací zařízení a památky (také veřejné instituce jako soudy, ministerstva, úřady). Neočkované osoby tak mohou v zemi čelit zásadním omezením pohybu.

Za očkované jsou považovány osoby které disponují očkovacím certifikátem v angličtině nebo arabštině, který prokazuje minimálně dokončený základní očkovací cyklus - u dvoudávkových vakcín dvě dávky, u jednodávkové vakcíny Janssen jedna dávka.

V neposlední řadě je potřeba mít na paměti skutečnost, že je nutné dodržovat hygienicko-epidemiologická opatření (nošení roušek na všech veřejných prostranstvích, uvnitř dopravních prostředků i všech obchodů). V Jordánsku nadále platí výjimečný stav, bez výjimky musí být dodržovány veškeré pokyny policie a armády (mj. ihned po příletu na mezinárodním ammánském letišti Queen Alia). Možné je nosit i klasické roušky, respirátory nejsou vyžadovány.

Od 1. 9. 2021 je ve všech oblastech Jordánska zrušen povinný noční zákaz vycházení.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Od poloviny ledna 2022 je oficiálně zkrácena délka karantény nakažených osob: pokud nevykazují žádné příznaky onemocnění, mohou izolaci opustit již po 7 dnech (nikoli dosavadních 14) a absolvovat PCR test; osoba vykazující příznaky a sdílející společnou domácnost s jiným nakaženým člověkem může karanténu ukončit po 10 dnech (místo původních 14 dní). V zemi dobře fungují dovážkové služby. V případě zdravotních komplikací lze volat centrální pohotovostní linku 911.

Za porušení pravidel hrozí výrazné tresty, upozorňujeme, že země je nadále ve výjimečném stavu. Vždy je třeba postupovat přesně podle pokynů úřadů.


TRANZIT

V případě, že cestující neopustí tranzitní prostor letiště, nejsou na něj uvalena ze strany Jordánska žádná omezení. V případě nutného vstupu na území k účelu tranzitu je zapotřebí řídit stejnými pravidly vstupu, které platí pro osoby s Jordánskem jako cílovou destinací.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Velvyslanectví České republiky v Ammánu je v krizových případech vždy k dispozici na lince konzulární pohotovosti na telefonním čísle 00962 797 301 990.

Pro běžné dotazy o platných opatřeních nebo podmínkách vstupu prosím pište na mail consulate_amman@mzv.cz nebo volejte na pevnou linku v pracovních hodinách úřadu. Kontakty zde.

Oficiální web jordánského Ministerstva zdravotnictví: www.moh.gov.jo, potažmo www.corona.moh.gov.jo

V hlavním městě Ammánu funguje řada testovacích míst na COVID-19, většina nabízí testy bez předchozího objednání formou drive-thru, lze také objednat testování doma. Pro PCR testy akreditované leteckými společnostmi lze využít např. drive-thru testovací centrum Biolab poblíž 5th Circle, testovací centrum Specialty Hospital poblíž ammánského Sport City nebo laboratoře MedLabs. Podobně také v přímořském letovisku Aqaba fungují laboratoře Biolab.

Cena PCR testu je v Jordánsku obvykle 20 JOD, laboratoře obvykle akceptují hotovost i platby kartou, cena letištního PCR testu se v současné době mění a měla by se pohybovat kolem 20 JOD (dříve 28 JOD).


PODROBNÉ INFORMACE

Souhrnně evidováno 1 043 266 případů onemocnění COVID-19, zaznamenáno 12 300 úmrtí, v současnosti hospitalizováno 1 236 osob a 55 107 případů je aktivních. Epidemiologická situace v Jordánsku je v současné době velmi nepříznivá. Problémům v zemi můžou čelit především neočkovaní návštěvníci vzhledem k již platným omezením pohybu.

V neposlední řadě je potřeba mít na paměti skutečnost, že je nutné dodržovat hygienicko-epidemiologická opatření (nošení roušek na všech veřejných prostranstvích, uvnitř dopravních prostředků i všech obchodů). V Jordánsku nadále platí výjimečný stav, bez výjimky musí být dodržovány veškeré pokyny policie a armády (mj. ihned po příletu na mezinárodním ammánském letišti Queen Alia)

Speciální pravidla platí pro cestující z Indie, viz.: https://rj.com/en/travel-updates

Od 14. 12. platí pro cestující z Jordánska zákaz vstupu do Švédska. Více zde: https://www.swedenabroad.se/en/about-sweden-non-swedish-citizens/going-to-sweden/temporary-ban-on-travel-to-sweden/

Dne 8. 9. 2020 došlo ke znovuotevření ammánského mezinárodního letiště Queen Alia.

Od léta 2021 jsou znovu otevřeny pozemní hraniční přechody se sousední Sýrií, Saúdskou Arábií, Irákem a Izraelem pro běžné cestující, nejen nákladní vozy přepravující zboží. Cestovatelé musí 72 hodin před překročením hranice absolvovat PCR test, zároveň při samotné hraniční kontrole předložit doklad o absolvovaném očkování. Také je potřeba registrovat se prostřednictvím výše zmíněného webového portálu Visit Jordan.


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Jordánsko podle Seznamu zemí vydávaného Ministerstvem zdravotnictví ČR spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tzv. tmavě červených zemí). Pro podrobnosti o podmínkách návratu prosím navštivte stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR.

V hlavním městě Ammánu funguje řada testovacích míst na COVID-19, většina nabízí testy bez předchozího objednání formou drive-thru, lze také objednat testování doma. Pro PCR testy akreditované leteckými společnostmi lze využít např. drive-thru testovací centrum Biolab poblíž 5th Circle, testovací centrum Specialty Hospital poblíž ammánského Sport City nebo laboratoře MedLabs. Podobně také v přímořském letovisku Aqaba fungují laboratoře Biolab.

Cena PCR testu je v Jordánsku obvykle 20 JOD, laboratoře obvykle akceptují hotovost i platby kartou, cena letištního PCR testu je 28 JOD.

Velvyslanectví ČR v Ammánu zůstává nadále připraveno poskytnout českým občanům odpovědi na všechny otázky související se zmíněným respiračním onemocněním ve vztahu k této blízkovýchodní zemi. Zároveň doporučuje sledovat webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR a informace týkající se obecného doporučení ke koronaviru ve světě pod následujícím odkazem: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/x2020_04_25_rozcestnik_informaci_k_cestovani.html


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování



Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688