Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.02.2022 18:30:14

Počasí: Náznak jara? V nížinách po víkendu až 11 °C

 

V dalším období se bude ve střední Evropě většinou oteplovat. Po prudkých vpádech západního proudění a sněžení od středních poloh se počasí jen zvolna uklidní a teploty zamíří pomalu nahoru. Do konce týdne ještě přijdou další epizody slabších vichřic. Po víkendu se potom oteplí. V nížinách by mohlo být až 10 °C. Je to zatím daleko, takže změna programu vyhrazena. Nicméně do střední Evropy se dostane na začátek února nezvykle teplé proudění. 

Problémem je, že teplota vzduchu ve výšce je stále rozkolísaná. A jak je počasí proměnlivé a proudění velmi rychlé, náhlá změna se může kdykoliv projevit. Vypadá to však, že se stabilně prosadí teplejší počasí od jihozápadu. Znamenalo by to citelnou oblevu i na horách a tání sněhu. Pořádná zima se nekoná. Sníh v nížinách je vzácnost. To ale dlouhodobé předpovědi potvrzují. Sníh z nížin střední Evropy mizí. Průměrná teplota neustále stoupá a úměrně tomu se prohřívají oceány. 

Vyšší teplota povrchu oceánu znamená teplejší zimy ve střední Evropě za předpokladu, že bude převládat západní proudění právě od oceánu. A to je pro letošní zimu typické. Projevuje se dokonce silnými vichřicemi. Jestli už je jaro za rohem? S těmito výroky je dobré počkat. Novodobé teplé zimy mají sklony k pozdním vpádům studeného vzduchu a mrazům až ve vegetačním období, kdy nížiny kvetou.  

Do víkendu a o víkendu čekejte teploty mezi 2 až 7 °C. Po víkendu to bude 6 až 11 °C. Místní přeháňky, od 400 až 500 m n. m. sněhové budou stále. O víkendu se sníh začne stěhovat jen na hory, po víkendu bude možná pršet i tam.

Počasí 8.2.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty