Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.02.2022 17:35:00, aktualizováno 06.02.2022 09:05:38

Apple a míra předraženosti největších akcií na trhu

Pěti největšími firmami na americkém trhu v roce 2000 byly Microsoft, Cisco, GE, Intel a Exxon. Tato skupina představovala na přelomu tisíciletí téměř pětinu trhu. Nyní je to pouhých 8 % a štafetu převzaly akcie úplně jiné. Příčinou je jednak růst této nové pětky, ale také úpadek (snad nejde o přehnaný výraz) GE a Exxonu. U GE je to přitom spíše záležitost specifická pro danou firmu, v druhém odvětvové a celoekonomické strukturální dění. Kdo představuje novou největší pětku a kolik firem z ní je předražených?

1. Co bylo, dnes už není: Nová největší pětka je představována Facebookem, Amazonem, Applem, Microsoftem a Googlem. Ještě nedávno představovaly tyto společnosti asi čtvrtinu trhu, nyní je to o něco méně. Morningstar přitom před pár dny přišla s článkem o dvanácti nejpředraženějších mega akciích/firmách na americkém akciovém trhu. Jen tak pro zábavu: Tipněte si, kolik z těchto pěti akcií, které za posledních několik let prošlo pozoruhodným růstem, je na seznamu: Žádná, jedna, většina, všechny...?
02
Zdroj: Twitter

2. Jediná předražená: Onen seznam od Morningstar se se seznamem v grafu kryje v jednom jediném jménu. Jinak řečeno, zbylé čtyři akcie jsou podle firmy stále fundamentálně atraktivní - tedy minimálně na své férové hodnotě, či pod ní. Podle tohoto pohledu by to tedy s mírou předraženosti oné skupiny nebylo nijak extrémní. A onou výjimkou je Apple. Na něj jsem se tu již nějaký čas nedíval, možná je k tomu nyní tedy dobrá příležitost. Morningstar konkrétně tvrdí, že hodnota akcií je na 130 dolarech, cena na trhu se pohybuje kolem 175 dolarů.

Morningstar poměrně vychvaluje poslední výsledky Applu, včetně schopnosti generovat tržby z existující zákaznické báze poskytováním nových služeb a nových produktů. A také schopnosti vypořádat se s tenzemi v dodavatelských řetězcích. Nicméně podle Morningstar je nereálné, aby Apple dlouhodobě udržel tempo růstu tržeb nakopnuté pandemickou poptávkou a celkový budoucí vývoj jeho výsledků naznačuje, že hodnota akcií je znatelně pod tržní cenou.

3. Pár valuačních poznámek: Tržní kapitalizace je 2,85 bilionů dolarů, Apple za posledních 12 měsíců generoval volný tok hotovosti kolem 102 miliard. Kdyby firma neustále vydělávala (pro své akcionáře) tuto částku, její současná hodnota by podle mých kalkulací byla 1,2 bilionu dolarů. Na kapitalizaci se dostaneme až ve chvíli, kdy necháme růst volný tok hotovosti o 4,6 %. Jinak řečeno, pokud vezmeme za základ dalšího vývoje výsledky posledních 12 měsíců, tak by je Apple musel na ospravedlnění své kapitalizace zvyšovat o 4,6 %.

Apple přitom patří ke společnostem, které drží obrovskou zásobu hotovosti ve své rozvaze. Z valuačního hlediska je tu tak relevantní otázka, jak tato hotovost ovlivňuje hodnotu firmy. V jednom extrému by se dalo tvrdit, že její celou hodnotu bychom měli brát jako dodatek k tomu, jakou současnou hodnotu má očekávaný volný tok hotovosti. Ve výše uvedeném případě by to znamenalo, že bychom od 2,85 bilionu dolarů kapitalizace odečetli cca 65 miliard dolarů současné výše hotovosti. A zjistili bychom, že na ospravedlnění zbytku je třeba, aby firma nechala své cash flow růst ne o 4,6 % ročně, ale jen o 3,6 %.

V druhém extrému by šlo tvrdit, že hodnota hotovosti je odražena ve volném toku hotovosti přes úrokové výnosy (a nižší betu, protože hotovost snižuje průměrnou rizikovost). A tudíž výše uvedený postup by byl dvojím započítáním toho samého a odečítat se nebude nic. Vedle toho se „experimentuje“ s různými odhady nadbytečné, či neprovozní hotovosti, optimálními výšemi čistého dluhu (dluhy mínus hotovost) a podobně. Z mého pohledu „nejčistší“ jsou konkrétní projekce dalšího vývoje na více let dopředu, včetně projekce rozvahy a náběh na nějakou udržitelnou/optimální výši hotovosti/čistého dluhu. S tím, že relevantní je pak pouze čisté cash flow (odrážející ony úrokové výnosy a případnou výplatu nadbytečné hotovosti v konkrétních letech).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688