Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
Z regionů  |  02.02.2022 00:00:00

Plzeň - Krajské nemocnice začaly používat extra rychlé PCR testy ID Now

Krajské nemocnice začaly používat extra rychlé PCR testy ID Now

obrazek
02. února 2022 14:05, Bc. Patrik Pátek
Nemocnice Plzeňského kraje začaly používat k diagnostice pacientů, kteří potřebují akutní hospitalizaci nebo přichází do ambulancí s podezřením na onemocnění covid, nové přístroje využívající testovací metodu Near PCR. Nákazu odhalí velmi spolehlivě jako běžná laboratorní metoda PCR, ale mnohem rychleji v řádu 20 až 30 minut. Zejména o víkendech a v nemocnicích, které nemají vlastní mikrobiologickou laboratoř, se jedná o obrovskou pomoc.

V první řadě totiž rychlá diagnostika pomůže nasadit u pozitivně testovaných mnohem dříve adekvátní léčbu. A nepřímo umožní nemocnicím i navýšit hospitalizační péči včetně plánované operativy.

Metoda Near PCR vychází z běžné metody PCR (RT-PCR), kdy se z nabraného vzorku z nosohltanu pacienta pomnoží a následně detekuje RNA případného viru. Je ale až 10krát rychlejší, než právě standardní laboratorně prováděná RT-PCR, která trvá minimálně čtyři hodiny.

„Přístroj ID Now, který využívá metodu izotermální amplifikace, dokáže právě touto metodou cykly zkrátit a menší počet vzorků zpracovat v řádech minut. Navíc je velmi malý a včetně spotřebního materiálu skladný, a může tak být přímo v blízkosti ambulancí, aby se vzorky nemusely nikam přenášet nebo převážet. A hlavně výsledky jsou přesné a spolehlivé. Oproti antigenním testům až o desítky procent,“ vysvětluje přínos primář klinických laboratoří Klatovské nemocnice Richard Pikner.

Přístroje už využívají zatím ve zkušebním režimu všechny nemocnice akutní péči ve vlastnictví Plzeňského kraje, tedy Klatovská, Domažlická, Rokycanská a Stodská. Předpokládá se ale, že je začnou používat i další lůžková zařízení, která potřebují u pacientů nebo klientů rychle a přesně diagnostikovat nebo vyloučit onemocnění covid.

„V nemocnicích akutní péče touto metodou vyšetřujeme dvě hlavní skupiny pacientů. První jsou pacienti, kteří přijdou k ambulantnímu ošetření či vyšetření a je u nich podezření na nákazu koronavirem. Dosud se na potvrzení nákazy laboratorním PCR testem čekalo i několik hodin a o víkendu nebo večer na pohotovosti i do druhého dne. Nyní budou mít lékaři přesný výsledek v řádech několika minut a mohou u pacienta bez ohledu na to, zda je nebo není potřebná hospitalizace, zahájit odpovídající léčbu ihned,“ vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje a členka krajské rady pro oblast zdravotnictví Ilona Mauritzová a dodala, že po zkušebním provozu by mohly být přístroje využity i pro pobytová sociální zařízení v Plzeňském kraji.

Druhou vyšetřovanou skupinou jsou pacienti přijímaní k hospitalizační péči. Těm, co přicházejí k plánovaným výkonům či léčbě, provádí nemocnice už v předstihu RT-PCR test. Akutním pacientům, které přiváží například záchranka nebo je k hospitalizaci indikuje lékařská pohotovostní služba, se ale test dělá až při příjmu. Než byl znám výsledek standardního PCR testu, probíhala jejich hospitalizace na takzvaných suspektních lůžkách, tedy na speciální lůžkové stanici s covidovým režimem. Tam pacienti čekali, zda budou následně hospitalizováni na skutečně covidové stanici nebo standardním lůžkovém oddělení konkrétní odbornosti.

„Pokud známe výsledek v řádech minut, umístíme pacienta rovnou na cílovou lůžkovou stanici. Suspektní lůžka tak můžeme zrušit a využít jinak. A stejně tak personál, který na těchto lůžkách působil. Nemocnice se tak zbavují těchto přechodných lůžkových kapacit a navýší ty běžné, které dlouhodobě omezuje pandemie onemocnění covid. S tím je možný opět i nárůst plánované operativy,“ říká ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma s tím, že metoda Near PCR je i cenově výhodnější než standardní PCR.

Přesto ale zatím nebude využitelná na odběrových místech. Její nevýhodou totiž je, že se vyšetřuje po jednom pacientovi a nelze dělat velké série pacientů. To je naopak předností laboratorních RT-PCR testů, které dokáží současně stanovit desítky až stovky výsledků současně.
Ing. Helena Frintová
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688