Vojtěch Boháč (WOOD & Company)
Okénko BIG EXPERT  |  01.02.2022 10:55:14

Pražská burza během prvního měsíce oslabila, ztrácela ale méně než většina významných akciových trhů

Index PX během ledna odepsal 0,68 procenta a poslední den v měsíci uzavřel na 1 416,28 bodu. Globální akciové trhy během ledna ovlivňovalo několik faktorů, kvůli kterým vykazovaly zvýšenou volatilitu. Investoři zpracovávali chystané zpřísňování měnové politiky americké centrální banky a vliv mělo i narůstající napětí na rusko-ukrajinských hranicích. V průběhu ledna pražský index několikrát navýšil svá dlouholetá maxima na 1 451,75 bodu, z těch ale vzápětí čtyři dny trvajícím oslabováním ustoupil až pod hranici 1 400 bodů, nad kterou se ale hned další den opět dostal.

Banky se v lednu na směru neshodly. Erste v první půlce měsíce převážně rostla a vyšplhala se až na cenu 1 099 korun, vzápětí ale zaznamenala sérii ztrát a z maxim 10 procent ztratila. Následovala korekce směrem nahoru a měsíc uzavřela na ceně 1 006 korun. Celkem ztratila 1,90 procenta. Naopak Komerční banka posílila o 2,46 procenta na 958 korun.

Akcie skupiny ČEZ oslabily nejvíce v rámci indexu, hned první obchodní den v měsíci zaznamenaly propad o 2,5 procenta až pod cenu 810 korun. Poté se většinu měsíce se sníženou volatilitou cena akcií energetické společnosti pohybovala okolo této hodnoty. Ale poslední týden spadla cena pod hranici 800 korun, nad kterou se ale vzápětí zas dostala. Celkem ztratil 2,90 procenta. Cena akcií skupiny ČEZ příliš nereflektovala rostoucí ceny elektřiny.

Největší přírůstek v rámci indexu zaznamenala Česká zbrojovka (CZG). V průběhu měsíce se objevilo pozitivně laděné investiční doporučení od domácí finanční instituce, které způsobilo zvýšený zájem investorů o akcie zbrojařské firmy. Celkem zbrojovka posílila o 3,54 procenta na 526 korun.

Pražské akcie v Evropě patřily k těm s lepší výkonností. Významné evropské akciové trhy oslabovaly násobně více. Francouzský CAC 40 ztratil přes 2, německý DAX 2,6 procenta. Ještě hůře na tom byl panevropský STOXX 600, který oslabil téměř o 3,9 procenta. Dařilo se naopak britským akciím, index FTSE100 meziměsíčně posílil o procento.

Oproti konci minulého roku skončily v minusu i americké akcie. Index S&P500 ztratil přes 5 procent. Technologický Nasdaq odepsal dokonce 9 procent. Oba akciové indexy zaznamenaly největší měsíční ztráty od března 2020.

Co se budoucího vývoje nejbližších dní týká, důležitou událostí pro český trh bude zasedání rady ČNB na začátku února. Podle rétoriky některých členů rady lze čekat, že nás čeká další navýšení základní úrokové sazby centrální banky. To by mohlo být pozitivní zprávou pro banky na českém trhu, ale je otázkou nakolik je již očekávání zvýšení úrokové míry do cen bank promítnuté. Vzhledem k menší velikosti české ekonomiky je také důležitý vývoj světových trhů. V únoru tedy bude klíčový především vývoj situace na rusko-ukrajinských hranicích.

Vojtěch Boháč

Junior Analytik

Vojtěch studuje magisterský obor ekonomie na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. V rámci vedlejší specializace se věnuje statistice a kvantitativní analýze. Ve společnosti WOOD & Company pracuje na pozici junior analytika. Zajímá se o dění na pražské burze, makroekonomii a měnovou politiku. Ve volném čase si rád vyjede na kole, nebo si přečte severskou detektivku.

WOOD & Company

WOOD & Company je přední nezávislá finanční skupina působící ve středoevropském regionu v oblastech obchodování s cennými papíry, správy aktiv a poradenství v rámci firemních financí.

WOOD & Company je největším institucionálním obchodníkem s akciemi v regionu. V rámci správy aktiv nabízí produkty jak kvalifikovaným investorům (např. realitní fondy), tak retailové klientele (platforma Portu). Služby firemních financí zahrnují poradenství při fúzích a akvizicích nebo při transakcích na kapitálovém trhu (primární či sekundární úpisy na akciových burzách).

Více na www.wood.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688