OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  01.02.2022 16:50:56

Jan Matoušek: Pojišťovny nejsou jen měšcem. Musí být i partnerem

Je za námi další pandemický rok. Neexistuje oblast, která by nebyla kovidem zasažena. Přesto se našly situace, které stojí mimo koronavirové dění a jež stojí za to si připomenout. Osobností pojistného trhu jsme se tak v tradiční novoroční anketě zeptali na zhodnocení průběhu uplynulého roku a na klíčové momenty nadcházejícího roku 2022. V dnešním zamyšlení představí své postřehy výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Pandemická krize znamená řadu plošných ekonomických a sociálních dopadů. Testuje tak všechny sektory, ten pojišťovnický nevyjímaje. Odnášíme si dobré vysvědčení, jak v oblasti stability a dlouhodobě dobře řízeného rizika, tak v oblasti proaktivity a rychlé reakce, kterou pojišťovny předvedly v likvidaci škod po tornádu. To nám udělilo velkou lekci, že katastrofická rizika se mění a že je potřeba o nich do budoucna společně s klienty uvažovat jinak. Pojišťovny již v prvních hodinách po tornádu začaly klientům v zasažené oblasti vyplácet zálohy na škody, ale mimo to poskytly přímo na místě profesionální poradenství. Nejen, že to vyslalo jasný signál, že být pojištěný se vyplatí, ale především to, že pojišťovny umí být v krizových momentech partnerem.

Zažíváme významnou konsolidaci na trhu a změny vlastnické struktury. Fúze a akvizice velkých subjektů a portfolií, včetně těch přeshraničních, jsou velmi složité a rozhodně je na místě ocenit úsilí managementů a vlastníků, se kterým nejen vyhověli všem regulatorním požadavkům, ale vytvářejí kompetitivnější společnosti. Zmenšující se počet subjektů na trhu tak nevede k oslabení konkurence, možná právě naopak. Ostrá konkurence tak nejen že přináší klientům benefity jak v cenové rovině, tak v kvalitě nabízených služeb a produktů, ale má příznivý vliv na rozvoj doprovodných služeb.

Přizpůsobení fungování pojišťoven při pandemii znamenalo zásadní impulz pro rozvoj digitalizace celého trhu, ať již při sjednávání smluv, nebo například v procesu likvidace. Tento posun, který bude nadále pokračovat, není vítězstvím obchodu nad právníky, jak by se mohlo zdát, ale příklonem k rychlému a pragmatickému řešení regulatorních otázek. Odstraňování posledních zákonných překážek pro další digitalizaci je tématem debaty se státem a dohledovým orgánem a úkolem na toto volební období. Klienti chtějí podepisovat pojistné smlouvy a sjednávat si pojištění na dálku a regulace jim v tom nemá klást překážky. Nejde jen o podpisy, moderní technologie v oblasti likvidace škod mají kapacitu výrazně zrychlit celý proces, zlepšit zákaznickou zkušenost a ušetřit provozní náklady.

Evropská stárnoucí společnost přináší problémy v oblasti úspor na stáří, dostupnosti lékařské péče a řešení sociálních otázek. A pojišťovny mohou být součástí řešení. Zvyšující se náklady na zdravotní péči budou do budoucna znamenat enormní nároky na státní rozpočet, na udržitelnost financování zdravotní a sociální péče a na nutnost přísunu nových soukromých prostředků. Diskuse o vícezdrojovém financování zdravotních a sociálních služeb není otázka do budoucnosti, ale již otázka dneška. Vždyť již nyní odmítají např. zařízení pro dlouhodobě nemocné až 30 procent zájemců o tyto služby. Mnoho rodin musí pak řešit situaci svými silami, což obnáší čtyřiadvacetihodinovou péči, která se samozřejmě promítá i do kvality jejich života. Existuje zde velký prostor pro zcela nové produkty, jako je dobrovolné připojištění dlouhodobé zdravotně sociální péče, nebo chcete-li pojištění ztráty soběstačnosti.

Mění se role pojišťoven jako partnera vlastních klientů. Jedná se o cestu změny z pouhého „měšce“ pro případ klientovy škody, kdy pojišťovna vyplatí pojistné plnění a tím její role končí, do role asistenta v nouzi, odborníka, který klientovi celou vzniklou situaci pomůže vyřešit od první do poslední chvíle. Budoucnost pojistného trhu tak spočívá v rozvoji asistenčních služeb a ve změně role pojišťovny na pohotového a nápomocného partnera při krizových situacích. Dobrým příkladem je právě pojištění ztráty soběstačnosti. Téměř nikdo v situaci, kdy jemu blízký či on sám čelí potřebě dlouhodobé zdravotně sociální péče, neruší, na co má nárok a kam se má obrátit. Pomoc v této situaci nepochybně některé pojišťovny nabídnou a bude to při prodeji tohoto pojištění významnou konkurenční výhodou.

Jan Matoušek
Výkonný ředitel České asociace pojišťoven

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688