Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.02.2022 06:01:02

Pražská burza v lednu potvrdila negativní statistiky. Hlavními viníky ČEZ, ERSTE a Avast


Při pohledu na statistiky se v posledních třech letech pražské burze v posledních měsících roku dařilo. Následný vstup do nového roku však přinesl totožně také oddych a stejně tomu tak nakonec bylo i letos. Index PX sice v první polovině ledna vystoupal na nová 13,5letá maxima až na 1 454 bodů, nakonec měsíc zakončil u 1 416 bodů. Oproti konci roku tak odepsal 0,68 %, přestože nadpoloviční většina emisí si v novém roce polepšila.

Jakoby přes kopírák by se chtěly akcie zbrojní CZG stát i letos lídrem pražské burzy. Loni v lednu se totiž rovněž dostaly do čela výkonnosti, nicméně tehdy v návaznosti na vidinu akvizice americké Colt přidávaly výraznějších více než 20 %.

 

Ve vidině každoroční výrazné dividendy se druhý měsíc v řadě výše posunuly akcie PHILIP MORRIS. Všechny zisky nicméně neudržely, každopádně se vlastně drží na nejvyšších úrovních od dubna 2018. Dokonce až na více než 4letých maximech v blízkosti hranice 1 000 se ocitly akcie KB, které však od těchto zároveň technických úrovní začaly oddychovat.

Ještě výraznější volatilitu předváděly akcie PHOTON ENERGY, které jakoby chtěly hned v úvodu roku napravit svou negativní loňskou reputaci. V druhé polovině měsíce však již zaznamenávaly nová více než roční minima, aby nakonec leden zakončily se ziskem.

Zatímco již stabilně začaly svůj únorový konec na burze pomalu vyhlížet akcie O2, pokusy o výraznější zisky nevydržely také akciím KOFOLA i mimo index PX stojícím akciím PILULKA.

Tím jak na konci roku začaly výrazně ochabovat ceny elektřiny, tak s vývojem provázané akcie ČEZ začaly vlastně drobně korigovat své loňské 60% zisky. I tak se staly zatím nejztrátovější letošní emisí. Každopádně v porovnání se situací třeba ještě před rokem, se ceny elektřiny stále drží na vlastně extrémních úrovních. Například domácí kontrakt elektřiny pro rok 2023 zakončil leden nad 144 EUR/MWh (3,50 Kč/kWh), zatímco před rokem to bylo nevýrazně nad hladinou 50 EUR/MWh.

Druhým hlavním negativním lednovým článkem se staly akcie ERSTE, které se nejprve v domovské Vídni ocitly až u výrazné technické hranice 45 EUR. Tedy vůbec nejvýše od roku 2008.

Nejztrátovější emisí mohly být akcie Avast, nicméně v závěru měsíce dokázaly výraznou část umazat. V domovském Londýně se totiž dokázaly odrazit od 6 GBP technické hranice, navíc jim u nás v přepočtu dopomohla oslabující korunalibře. Firma zatím nezveřejnila termín reportu loňského hospodaření, akcionáři však mohou ve čtvrtek vyhlížet výsledky přebírající americké NortonLifeLock.

Právě únor bude na pražské burze významným obdobím, které může napovědět více o letošních dividendách. Zejména u bank. V pátek zveřejní výsledky MONETA, následovat bude 10.2. KB a PHOTON ENERGY. V polovině měsíce (15.2.) se s vybranými údaji představí KOFOLA, na konci měsíce pak ERSTE. Přestože loni se O2 s ročními hospodářskými výsledky představila jako vůbec první již na konci ledna, letos ještě ani nedefinovala termín. V kontextu je tak otázkou, zda je vzhledem k plánovanému vytěsnění vůbec zájem akcionáře s výsledky seznámit… Vzhledem k plánovanému přechodu akcií O2 na PPF k 28. únoru lze predikovat, že titul se na pražské burze vzhledem k vypořádání T+2 bude naposledy obchodovat maximálně již jen do 24. února. A jeho vyřazení bude mít dopad na index PX, ve kterém zůstane již jen 10 emisí.

Při pohledu na statistiky do nejbližší minulosti již únor oproti úvodnímu měsíci roku nevyznívá tak jednoznačně. Už i vzhledem k tomu, že v roce 2020 trhy zasáhl nástup covidu. Například od roku 2016 je únorová bilance vyrovnaná 3:3.


Závěrem ještě možno zmínit akcie slovenské TMR, které ještě v roce 2014 byly součástí indexu PX. U titulu se v polovině loňského roku přeci jen začaly více kurzově negativně projevovat dopady covidu, resp. vládních omezeních dopadající do byznysu společnosti. A leden již přinesl na akciích TMR ceny na 3letých minimech. Měsíc zakončily na 740 , zatímco před rokem stály o 210 více.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688