Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  30.01.2022 20:16:08

V Mladé Boleslavi v Čejetičkách byl mohutný požár

Hasiči zasahovali celou noc u mohutného požáru v průmyslovém areálu u hlavního nádraží v Mladé Boleslavi v Čejetičkách. Dohašovací práce probíhaly i v neděli dopoledne. Kvůli silnému větru se požár rychle rozšířil a způsobil velké škody, podle předběžných odhadu vyšetřovatelů zhruba za miliardu korun. Vzhledem k obrovským oblakům kouře, který byl cítit i ve vnitřním městě, vedení města i hasiči doporučovali lidem v přilehlé oblasti v noci především nevětrat.
Hasiči zasahují u požáru v Čejetičkách. Zdroj: twitter HZS STČ
Hasiči zasahují u požáru v Čejetičkách. Zdroj: twitter HZS STČ
 

 
 

Středočeští hasiči přijali oznámení o požáru uskladněných palet v průmyslovém areálu v sobotu 29. ledna pár minut po půl deváté večer. Oznamovatel požáru při nahlášení uvedl, že požár zasáhl palety naskladněné do výšky zhruba 10 metrů. Tyto se navíc nacházely v těsném sousedství od skladovacích a výrobních hal. Než první jednotky dojely na místo, stihl se požár rozšířit na jednu z těchto hal o půdorysu 50x20 metrů. Velitel zásahu okamžitě zvedl poplachový stupeň na druhý a požádal operační středisko o vyslání dalších jednotek k události.
Hasiči v dýchací technice nasadili nejprve tři vodní proudy a snažili se v areálu uchránit zaparkované nákladní automobily. Zároveň bylo nutné provést násilný vstup do jedné ze zasažených hal a provést průzkum. Současně bylo zřízeno na Jizeře čerpací stanoviště.
Zhruba půlhodinu po půlnoci bylo na místo povoláno pásové rypadlo CAT ze Záchranného Útvaru HZS ČR, které po skončení hasebních prací bude pomáhat s demolicí poničeného objektu. Několik minut před druhou hodinou ranní se podařilo dostat požár pod kontrolu a mohla být nahlášena jeho lokalizace. Zároveň bylo také možné snížit poplachový stupeň na třetí. Jednotky se následně zaměřily na vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Za další dvě hodiny byl poplachový stupeň opět snížen. Zároveň s tím se některé jednotky mohly vrátit na své základny.
Po sedmé hodině proběhlo střídání zasahujících hasičů. Zhruba v devět hodin se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé, kteří zkoumají, proč začalo v areálu hořet. Přesná výše škody je také předmětem dalšího vyšetřování. Policie ČR na místo povolala psovoda se psem vycvičeným na vyhledávání urychlovačů hoření. Po půl jedné byl požární poplach snížen na základní stupeň. Jednotky na místě vyhledávaly a dohašovaly drobná skrytá ohniska. Až ve 13:24 hasiči ohlásili, že požár byl úplně zlikvidován a že jednotky se postupně vrací na své základny.
Na likvidaci požáru se podíleli profesionální hasiči ze stanic Benátky nad Jizerou, Bělá pod Bezdězem, Mělník, Milovice, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště a Nymburk. Záchranný útvar HZS ČR dislokace Jihlava, profesionální hasiči podniku ŠKODA Auto, a.s. a Chemická laboratoř Kamenice a také jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bakov nad Jizerou, Bezno, Březno, Dobrovice, Chotětov, Katusice, Kosmonosy, Luštěnice, Mladá Boleslav, Plazy, Semčice a Smilovice.
Při řešení této mimořádné události pomáhala i městská policie. Hlídky se na místě spojily s velitelem zásahu a dle jeho pokynů usměrňovaly dopravu v okolí a na zřízených odběrných místech požární vody. Dále strážníci zabezpečovali místo zásahu proti vstupu nepovolaných osob.


požár
požár dva
 

Hašení požáru v Čejetičkách - FOTO: HZS Středočeského kraje a MV-GŘ HZS ČR, oddělení dokumentace

 

Následky požáru hal v Čejetičkách - foto Pavel Šubrt

 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 29.1.2022 / 29.1.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688