olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  31.01.2022 00:00:00

Englerovy varhany na kusy: tisíce píšťal a dalších prvků míří k restaurátorům - Olomouc

Englerovy varhany na kusy: tisíce píšťal a dalších prvků míří k restaurátorům

31. ledna 2022 (po)

Zcela rozebraná hrací část slavných Englerových varhan z kostela svatého Mořice v Olomouci odjíždí na etapy do renomované varhanářské dílny ve Slovinsku. První kamion odjel dnes, další jeden nebo dva vyrazí v nejbližších dnech. Do Olomouce se restaurované prvky vrátí zřejmě v květnu.

Rekonstrukce gotického chrámu svatého Mořice je sice už po stavební stránce u konce, jeden velmi podstatný detail ale ještě chybí. Slavné barokní varhany z dílny vratislavského varhanáře Michaela Englera, rozšířené firmou Rieger-Kloss) v 60. a 70. letech minulého století o další prvky, teprve odborná péče restaurátorů čeká. Smlouva s renomovanou firmou Škrabl z východoslovinského města Rogaška Slatina sice byla podepsána už na podzim roku 2020, nicméně složitá administrativa a komplikace s covidem znamenaly, že vzácný nástroj odvážejí k odborníkům teprve na začátku roku 2022.

„Pro nás to je mimořádně významná zakázka, jedna z našich největších. Englerovy varhany mají mezi varhanáři v celé Evropě velmi dobrý zvuk a jsou velkou vizitkou Olomouce,“ říká Anton Škrabl, šéf slovinské varhanářské firmy, který byl v Olomouci osobně přítomen nakládání první části rozebraných varhan do kamionu. „Ukázalo se, že u nás neexistuje firma, která by dokázala v tak krátkém čase tak náročnou zakázku provést,“ vysvětluje organolog Jan Gottwald jeden z důvodů, proč velké varhany z kostela svatého Mořice míří do Slovinska. Firma Škrabl patří k největším na světě a má výborné reference; od začátku devadesátých let už renovovala a sestavila zhruba čtyři stovky historických i novodobých nástrojů pro zákazníky z různých koutů Evropy.

Práce by měla být dokončena v květnu, kdy varhany po částech opět odvezeme zpátky do Olomouce a zde bude nástroj sestaven,“ upřesňuje Anton Škrabl. Následovat bude složité sestavování, vždyť jen píšťal je v nástroji 8012 a celkově rozložené varhany zabírají ve skladišti tři prostorné místnosti. „Na konci tohoto roku by je ale Olomoučané už mohli slyšet. Do mezinárodního varhanního festivalu, který bývá v září, se ale pravděpodobně zapojí až příští rok,“ dodává Jan Gottwald.

Barokní nástroj pro olomoucký chrám vytvořil na zakázku mořického probošta hraběte Františka Řehoře Gianiniho vratislavský tvůrce Michael Engler. Práce trvala pět let (1740 – 1745) a už tehdy šlo o jeden z největších nástrojů, říkalo se mu Královna moravských varhan. Nástroj byl pak několikrát upraven a podstatně rozšířen, naposledy při rekonstrukci v 60. a 70. letech minulého století. Jeho nynější generální rekonstrukce vyjde na přibližně 38 milionů korun.

Fotografie:

| Poslední úprava: 31. ledna 2022 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688