mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  31.01.2022 14:44:00

Informace k cestování do Itálie - od 1. února končí testovací povinnost při cestě do Itálie pro očkované a uzdravené.

Informace k cestování do Itálie

14.12.2021 / 21:00 | Aktualizováno: 31.01.2022 / 14:44

POZOR od 1. února končí testovací povinnost při cestě do Itálie pro očkované a uzdravené. Pro vstup do Itálie je třeba splnit dvě podmínky, vyplnit příjezdový formulář a prokázat se EU Covid certifikátem (Itálie užívá název Green Pass) na základě očkování nebo uzdravení nebo negativního testu (molekulární nebo antigenní, formou výtěru) COVID-19 ne starší 48 resp. 24 hod. Výjimku z testování mají děti mladší 6 let. Od 6. prosince platí v Itálii nové nařízení tzv. posílený zelený certifikát/Super Green Pass platný pouze pro osoby očkované nebo uzdravené, který je podmínkou pro využití většiny služeb. Od 10. ledna 2022 je rovněž vyžadován ve všech lyžařských střediscích!

Italská vláda rozhodla (27. 1.) o změně vstupních podmínek do země. S platností od 1. února 2022 musí všichni cestující před příjezdem do Itálie disponovat certifikátem Covid EU (v Itálii pod názvem Green Pass/Certificazione Verde) a to buď s potvrzením o dokončení očkování (nejméně 14 dní od podání II. dávky) nebo s potvrzením o prodělání COVID-19 nejvýše 180 dní od data prvního pozitivního testu nebo s negativním testem (molekulární nebo antigenní, formou výtěru) COVID-19 ne starším 48 resp. 24 hod. Výjimku z testování mají děti mladší 6 let.

Itálie uznává pouze vakcíny schválené EMA tedy Pfizer-BioNtech, Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca), Jansen (Johnson & Johnson) a Nuvaxovid (Novavax). Potvrzení/certifikát musí být předložen v jazyce anglickém, italském, španělském nebo francouzském.

Občané ČR cestující do Itálie musí vyplnit elektronický cestovní formulář, tzv. Digital Passenger Locator Form (DPLF). Původní čestné prohlášení je nadále v platnosti, ale pouze jako tolerovaná náhrada digitální podoby.

Pokud se cestující neprokáže některým z uvedených certifikátů, následuje povinná pětidenní karanténa, na jejímž konci je vyžadován opětovný test (PCR nebo antigenní). V tomto případě se musí nahlásit místnímu zdravotnickému zařízení ASL včetně místa pobytu, bydliště v Itálii. (Dipartimento di Prevenzione dell´Azienda Sanitaria - návod: do google zadejte "ASL dipartimento prevenzione a místo pobytu"). Dle dostupných informací a dosavadní italské praxe se povinná 5-denní karanténa nevztahuje na děti a nezletilé, pokud cestují s očkovanými nebo uzdravenými rodiči.

Itálie je nadále rozčleněna na čtyři barevné zóny v závislosti na vývoji epidemiologické situace v regionech. Barevné rozčlenění do zón je stanoveno vyhláškou ministerstva zdravotnictví a je pravidelně (týdně) revidováno.

POZOR od 6. srpna platí v Itálii nové nařízení tzv. zelený certifikát, který bude vyžadován pro osoby starší 12 let při těchto aktivitách:

  • stravovací služby poskytované ve vnitřních prostorách;
  • ubytovací zařízení;
  • lyžařská střediska;
  • městská i dálková i místní hromadná doprava;
  • veřejně přístupná představení, sportovní akce a soutěže zejména v uzavřených prostorách;
  • muzea, další kulturní instituce a výstavy;
  • plavecké bazény, plavecká centra, tělocvičny, týmové sporty, wellness centra, taktéž v rámci ubytovacích zařízení u vnitřních aktivit;
  • festivaly a veletrhy, kongresy a sjezdy;
  • lázně, tematické a zábavní parky;
  • kulturní centra, společenská a rekreační centra, s omezením na vnitřní aktivity a s výjimkou dětských vzdělávacích center, letních táborů a souvisejících stravovacích činností;
  • herny, sázkové kanceláře, bingo a kasina;

Jako zelený certifikát bude uznáváno potvrzení v digitální nebo listinné podobě (certifikát EU) o:

a) podání první dávky anti-COVID vakcíny, platné bude od 15. dne po podání až do data dokončení vakcinačního cyklu (v případě dvoudávkové vakcíny). Po kompletním naočkování bude mít certifikát platnost devět měsíců

b) negativním antigenním nebo PCR testu na COVID-19 - platnost 48 hod. resp. 72 hod.

c) prodělání onemocnění - platnost 180 dní po zotavení.

POZOR od 6. prosince 2021 platí v Itálii nová pravidla, která zavádí tzv. posílený zelený certifikát „Super Green Pass“, kdy většina výše uvedených služeb zůstane přístupná pouze očkovaným a uzdraveným. Výjimkou jsou lyžařská střediska, kde platí od 10. ledna 2022!

Nošení roušek je v Itálii povinné v uzavřených prostorách a také všude tam, kde není možné dodržet minimální odstup (1 m). Aktuálně (od 27. prosince) byla tato povinnost obnovena i ve venkovních prostorách v nejmírnější tzv. Bílé zóně v a je sankcionována zejména v centrech mnoha severoitalských měst např. v Miláně, Turíně, Varese, Como a dalších městech. V tzv. žluté zóně je tato povinnost automatická viz. Barevné zóny na severu Itálie. Povinnost neplatí pro děti mladší 6 let.

NOVĚ: italská vláda v tzv. "Svátečním dekretu" dne 23.12. schválila další opatření:

  • od 1. 2. 2022 zkrácení platnosti EU certifikátu Green Pass na 6 měsíců (z 9), možnost třetí dávky byla zkrácena z 5 na 4 měsíce.
  • o provádění namátkových testů na přechodech a při příletu/vstupech do země - pokud pozitivní výsledek, povinná karanténa 10 dní
  • o povinnosti nosit roušky venku, zatímco v MHD, muzeích, kinech atp. musí být roušky FFP2. Na těchto místech platí zákaz konzumace jídla.
  • o zákazu diskoték, a také veškerých oslav a koncertů venku - do 31.1.22.
  • od 30. 12. občerstvení u pultu/baru (typické pro Itálii), uvnitř restaurací, vstupy do muzeí, kina, posiloven, bazénů, na stadiony atp. jen pro očkované/uzdravené (už nebude možné opakovaně se prokazovat negativním testem).

TRANSIT: Pro české občany je transit přes Itálii nadále možný pokud cestují individuálně (ne veřejnou dopravou) a pokud jejich transit nepřekročí 36 hodin na italském území. V případě transitu přes letiště, nesmí toto opustit do odletu do cílové země, ovšem platí povinnost prokázat se potvrzením nebo testem viz výše podmínky vstupu do Itálie.

VÝJIMKY: Podrobněji v anglickém jazyce na webových stránkách italského Ministerstva zdravotnictví.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688