Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  31.01.2022 10:06:24

Chceme je, hlavně když je nemáme

Za roky práce s majetnými rodinami jsem si všiml jedné věci. Většina těchto lidí vyrostla v běžných, většinou chudých poměrech. Na začátku své cesty neměli nic. Aby mohli začít budovat své podnikání, museli se většinou zadlužit. Jejich situace se v průběhu let postupně měnila a spolu s ní se měnil i jejich přístup k majetku a penězům. Nejprve mě jejich pohled na peníze překvapoval a moc jsem mu nerozuměl, postupně jsem ale začal chápat, jak k němu došli a proč se na majetek a peníze dívají právě takto.

Nejvíce je chceme, když je nemáme

Na svět přicházíme všichni nazí. V mládí většinou máme spoustu času a žádné peníze, proto je to právě náš čas, co investujeme. A doufáme, že nám pomůže získat i ty peníze. Takže makáme a potíme krev a slzy.

Tohle je fáze našeho života, kdy většinou nic moc nemáme. A čím méně toho máme, tím více toužíme po věcech, které nemůžeme mít. Chceme dům, pěkné auto, mít možnost vzít rodinu na pěknou dovolenou, bazén na zahradě… Toužíme i po tom, aby nás lidé obdivovali díky našemu úspěchu, o kterém se domníváme, že je vyjádřený hmotným majetkem, jímž se obklopíme. Toužíme po statusu úspěšného a respektovaného člověka.

Často to ale nejde tak, jak bychom si přáli. Věci se nedaří, první firma zkrachuje, peníze stále nepřichází a jsme rádi, když pracně ušetříme alespoň na dovolenou v levném kempu v Chorvatsku. K mládí prostě patří netrpělivost. Máme pocit, že pokud něco není hned, nebude to nikdy, že neustále jenom překonáváme překážky, které nikdy neskončí. Jsme z toho rozmrzelí a unavení.

Právě tohle období nám připadá jako malý očistec, který prostě musíme nějak přežít. Čekáme, že život začne ve chvíli, kdy si své cíle splníme. Když postavíme dům, vyděláme první milion, firma se stane nej… Jsme přesvědčení o tom, že náš život začne až pak a že bude skvělý a úžasný!

A pak je najednou máme…

A potom to přijde! Pokud vytrváme, nenecháme se překážkami zastavit ani svést ze své cesty, svých cílů postupně dosáhneme. Nebude to díky zázračnému nápadu ani díky náhodě, která nám přišla do cesty, i když i tyto faktory nám pomáhají. Za náš úspěch většinou může hlavně naše odhodlání, vytrvalost, trpělivost a tvrdá práce! Zkrátka můžeme si za to sami.

Už je máme! Máme konečně ty peníze, po kterých jsme tolik toužili. Pokud se nám dařilo, leží na našem účtu více peněz, než ke svému životu potřebujeme. Často více, než bychom vůbec kdy dokázali utratit, i kdybychom se sebevíc snažili. Není vlastně až tak důležitá konkrétní částka, nemusí nám na účtu ležet zrovna 100 milionů. Jde spíše o ten pocit, že jsme to dokázali a že máme dost nebo více než dost.

Věci se najednou změní!

Vzpomínáte, jak jsem na začátku psal o tom, jak věříme, že to, kým jsme, určuje to, co máme? Jenže najednou zjistíme, že to tak vůbec není! Uvědomíme si, že to, co nás definuje, není náš majetek ani společenské postavení, ale pouze naše činy.

Zjistíme, že naše auto není vyjádřením statusu, ale dopravním prostředkem. Že to, jak skvělá byla naše dovolená, neurčuje, jak zrudnou kolegové v práci závistí, ale s kým jsme ji strávili a jak jsme si ji užili. Dokonce ani náš dům a jeho cenovka nevyjadřují to, kým jsme. Domov má být hlavně příjemným a bezpečným místem pro život nás a naší rodiny.

Ve chvíli, kdy konečně dosáhneme našeho vysněného úspěchu, zjistíme, že peníze pro nás nemají větší cenu, než jako prostředek směny. Samy o sobě bez konkrétního účelu jsou spíše přítěží než radostí samotnou. Zjistíme, že skutečným cílem a radostí našeho života nebylo dosažení cíle, ale cesta k němu!

Najednou si uvědomíme, že právě ta cesta a překážky, které jsme museli překonat, je to, na co s láskou vzpomínáme a co považujeme za nejzajímavější části našeho života. Vzpomínáme na chvíle, kdy firma byla na samotném začátku a my jsme s pár kolegy po večerech vymýšleli jak dál. Nebo probdělé noci s našimi dětmi, kdy nechtěly spát a nakonec spolu s námi usnuly vyčerpáním v naší náruči. Momenty, kdy lednička byla prázdná a s manželkou jsme plánovali ne na další roky ale dny. Nakonec zjistíme, že právě to byly ty okamžiky, kdy jsme nejvíce žili. Kdy emoce, které jsme v té době prožívali, nebyly jen krásné, ale byly upřímné, silné a transformující. Právě díky těmto chvílím jsme dnes tím, kým jsme, a jsme tam, kde jsme.

Co s tím?

Pokud jste na začátku své cesty nebo se zrovna nacházíte v okamžiku, kdy věci nejdou podle vašich představ, uvědomte si, že tohle je ten okamžik, který formuje vaši budoucnost. Je to ta chvíle, na kterou jednou budete vzpomínat a o které budete jednou rádi vyprávět.

Pokud již sklízíte plody své tvrdé práce a dokázali jste se přes všechny překážky dostat až na svůj vrchol, nezapomeňte, že právě cesta je cíl! Staráme se dnes o mnoho klientů, kteří jsou bez ohledu na svůj věk stále aktivní, pokračují ve své cestě a znovu překonávají další překážky. Už to nemusí být překážky profesní a podnikatelské, ale často jsou to výzvy rodinné, kdy předávají moudrost svým dětem a vnoučatům. Někdy jsou to výzvy sportovní, kdy překonávají hranice, které jim mohou závidět i o 30 let mladší sportovci. Vnímám také mnoho cestovatelských výzev a plánů. A obrovskou radost v očích vidím u všech, kteří do své další cesty zahrnuli i snahu o zlepšení života lidí kolem sebe – od svých nejbližších až po celospolečenské snahy a dobročinnost.

Dříve nebo později všichni zjistíme, že rakev nemá kapsy, a tím se vracím na začátek tohoto textu. Na svět nazí přicházíme a také z něj „nazí“ odcházíme. Nakonec to, čeho lidé před smrtí nejčastěji litují, není to, kolik peněz mohli ještě vydělat, KDYBY…, ale hlavně to, jaké vztahy mohli ještě mít, KDYBY… 

Nikdy není pozdě určit si svůj další cíl a vydat se na novou cestu! A nikdy není pozdě vytvářet, rozvíjet nebo napravit vztahy s našimi nejbližšími.

Naším úkolem jako wealth manažerů a investičních poradců je chránit a rozmnožovat majetek našich klientů a jejich rodin. Moji klienti mě ale naučili, že v životě jsou i důležitější věci než jen peníze, proto bych dnes naše poslání ještě doplnil: Jsme tu hlavně proto, abychom vám pomáhali maximalizovat užitek a radost, kterou může bohatství přinášet vám a vašim blízkým. Rádi s tím pomůžeme i Vám.

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688