Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  31.01.2022 09:55:41

Dnešek je posledním dnem pro přiznání k dani z nemovitých věcí


Jestli jste se minulý rok stali majiteli nemovitosti nebo jste u té stávající provedli významné změny, máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Dnes máte poslední šanci jej odevzdat v termínu.

Vzhledem k množství prodaných a pořízených nemovitostí za rok 2021 by se tato povinnost měla podle odhadu dotknout zhruba 230 tisíc lidí. „Týká se všech, kteří v loňském roce do svého vlastnictví nabyli pozemek, dům či bytovou jednotku. To samé platí v případě, pokud byly u stávající nemovitosti provedeny změny, které se dotkly změny druhu stavby či výměry zastavěné plochy nebo plochy bytu. Přiznání se týká také nově vybudovaných zpevněných ploch sloužící k podnikání nebo nově vydaných stavebních povolení na pozemek k výstavbě zdanitelné stavby,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně společnosti KODAP. Přiznání se podává i v situaci, pokud majitel nemovitost dostal darem či zdědil.

Přiznánídani lze podat v elektronické podobě prostřednictvím portálu MOJE daně. Formulář je k dispozici také v tištěné podobě, a sice na místně příslušném finančním úřadě. Lze si jej také stáhnout z webu Finanční správy ČR.

„V případě, že se s podáním daňového přiznání opozdíte, lze jej odevzdat do pěti pracovních dní po uplynutí lhůty, aniž by byla vyměřena pokuta. V případě pozdějšího podání činí pokuta 0,05 procenta v vypočtené daně za každý den prodlení s tím, že se pokuty nižší jak 1000 korun nepředepisují,“ dodává Jana Melicharová ze společnosti KODAP. Lhůta pro zaplacení této daně či její první splátky uplyne 31. května 2022.

Pokud má majitel nemovitosti zájem o platbu daně z nemovitých věcí prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO), odevzdá nejpozději 31. ledna na příslušném úřadě také Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO, spolu se spojovacím číslem SIPO. Všechny platby budou i při změně výše probíhat automaticky.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688