Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.01.2022 18:13:39

Kříž smrti pro bitcoin (BTC) - je to začátek medvědího trhu?

Zhruba v půli ledna (14.) graf bitcoinu vygeneroval tzv. kříž smrti (Death cross). Kříž smrti je v klasické technické analýze vzorec, při kterém relativní krátkodobý klouzavý průměr překříží relativní dlouhodobý klouzavý průměr (MA). Jeho opakem je zlatý kříž. První z nich je potvrzením klesajícího trendu, zatímco druhý naznačuje trend rostoucí. Všeobecně se předpokládá, že se kříž smrti a zlatý kříž vyskytují mezi 50 MA a 200 MA na denním grafu. Kříž smrti je stejně jako většina technických indikátorů takzvaným zpožděným indikátorem. Jednotlivé křivky zohledňují velké množství dat, takže jejich pohyb je spíše ukazatelem dlouhodobého trendu než reakcí na aktuální změny ceny aktiva. Z tohoto důvodu jeho údaje často generují falešné signály a nikdy by se neměl používat bez ohledu na jiné indikátory. 

Kříž smrti pro bitcoin

Bitcoin se v současné době ocitl pod tlakem výprodejů, když se koncem minulého týdne a přes víkend propadnul až k úrovni 35.000 USD. Než však začal ztrácet své pozice po propadu americké burzy, osciloval dlouhodoběji kolem 40 až 42,5 tis. USD. Do tohoto pásma se dostal po zhruba 40% poklesu z historického maxima na úrovni 69 000 USD z 10. listopadu 2021.

Prudký pokles ceny BTC za poslední 2 měsíce vedl k poklesu křivky 50 MA, která tak protnula křivku 200 MA. Na Bitcoinu tak došlo ke kříži smrti (červený kruh). Zajímavé je, že 200 MA má stále pozitivní sklon, protože její reakce na nedávný pokles ceny je opožděná.

Graf BLX | zdroj Tradingview

Naopak v půlce září loňského roku došlo ke zlatému kříži na grafu BTC (zelený kruh). Ten byl důsledkem prudkého růstu ceny Bitcoinu poté, co se předtím propadnul až pod úroveň 30 tis. USD.

Historická výkonnost: 2011-2018

V téměř 12leté historii obchodování bitcoinu se kříž smrti vyskytl 8×. K prvnímu kříži smrti došlo během cyklu zrodu bitcoinu 28. září 2011. V té době BTC po dosažení vrcholu na úrovni 31,90 USD klesal. Od překřížení 50 MA pod 200 MA ztratil Bitcoin dalších 60 %. Propad zastavil 18. listopadu 2011 na úrovni 2,01 USD. K této ceně se poté již nikdy nevrátil.

Graf BLX | zdroj Tradingview

Další 3 případy kříže smrti se odehrály po býčím trendu v letech 2012-13. K medvědím signálům došlo poté, co Bitcoin 30. listopadu 2013 vytvořil vrchol na úrovni 1.177 USD. Zajímavé je, že pouze jeden z těchto signálů vedl k prudkému poklesu a dosažení dna medvědího trhu. Dále se vyskytly případy křížení smrti:

  • 8. dubna 2014, po kterém BTC vzrostl o 52 %,

  • 4. září 2014, po kterém BTC klesl o 66 %,

  • 13. září 2015, po kterém BTC vzrostl o 116 %.


Graf BLX | zdroj Tradingview

Po dalším býčím trhu z let 2016-17 a historickém ATH na úrovni 19.764 USD došlo 30. března 2018 ke křížení smrti. Bezprostředně po tomto signálu vzrostl Bitcoin o 42 %. Nakonec však následujících 9 měsíců klesal a 15. prosince 2018 dosáhl dna na úrovni 3.148 USD. Měřeno od průsečíku 50 MA pod 200 MA se jednalo o 55% pokles.

Graf BLX | zdroj Tradingview

Historická výkonnost: 2019-2021

K dalším 2 případům křížení smrti došlo na konci roku 2019 a na začátku roku 2020. Oba signály byly smíšené a cenová akce, která následovala, nebyla snadno předvídatelná. V březnu 2020 došlo k černé labuti související s pandemií COVID-19, což případné předpovědi ještě více ztížilo. Ke křížení smrti došlo:

  • 25. října 2019, po kterém BTC klesl o 25 %,

  • 25. března 2020, po němž BTC vzrostl o 49 %.

Graf BLX | zdroj Tradingview

A konečně poslední kříž smrti – před tím, který se odehrál v půli ledna – vzniknul 19. června 2021. V té době zažíval Bitcoin prohloubenou, 55% korekci ze svého historického ATH ve výši 64.840 USD, kterého dosáhnul 14. dubna 2021. Kříž smrti se objevil měsíc před koncem korekce. Bezprostředně poté cena BTC sice klesla o dalších 18 %, ale nakonec se odrazila a vzrostla o 49 % před dalším zlatým křížem.

Graf BLX | zdroj Tradingview

Závěr

Historická analýza cen Bitcoinu po výskytu kříže smrti poskytuje smíšené výsledky. V 50 % případů indikátor správně signalizoval klesající trend a předpověděl další pokles. Na druhou stranu ve zbývajících 50 % případů vygeneroval falešný signál a došlo k dalšímu růstu. Kříž smrti na grafu Bitcoinu není jednoznačným signálem pokračování klesajícího trendu a má výrazně nižší účinnost než na tradičních trzích.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688