Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.01.2022 12:00:32

Jen jedna emise dokázala na pražské burze v týdnu posílit. Výsledková sezóna startuje

  • šéf společnosti PILULKA pokračuje v prodeji firemních akcií
  • Barclays skokově zvýšila podíl v bance MONETA na 3,4 %
  • akcie ČEZ se navrátily do čela likvidity, z celkových v týdnu zobchodovaných 3,06 mld. se postaraly o téměř 37 %
  • u akcií FIXED.zone se od února sniží obchodovaný lot o polovinu

Pražská burza se v uplynulém týdnu vezla na divokém vývoji zahraničních trhů. K napětí ohledně Ukrajiny se jako výrazné impulsy přidaly zprávy z Fed a reporty hospodářských výsledků předních amerických korporací. Na hlavních trzích tak nervozita investorů přinesla dlouho nevídanou volatilitu. Co se týká pražské burzy, index PX osciloval v porovnání v relativně nevelkém rozsahu cca 1 391-1 424 bodů. Nakonec týden zakončil u 1 411 bodů, tedy odepsal „jen“ 0,52 %. A to přestože většina emisí utrpěla ztráty.

Proti trhu se vydaly jen akcie Avast, které však právě svou výraznou vahou v indexu PX (aktuálně 19 %) dokázaly značně zmírnit jeho pokles. V domovském Londýně se titul úspěšně odrazil od v minulosti zmiňované technické hranice 6 GBP, navíc u nás mu v přepočtu pomáhalo zpětné oslabování korunylibře. Zmínit možno pokračování značné aktivity Morgan Stanley na titulu, která nejprve reportovala další navýšení podílu na rekordních již 8,4 %, aby následně účast v softwarové firmě redukovala pod 7,5 %.

 

Nejvíce v týdnu ztratily akcie PILULKA, které však nefigurují v indexu PX, tedy neměly vliv na jeho ztráty. Kromě obecného tlaku na „mladé“ tituly investoři hned v úvodu týdne výrazně negativně nejspíše reagovali také na další prodej akcií ze strany šéfa firmy a poslaly titul o více než 10 % níže. Následný kurzový nádech nicméně zakladatel firmy využil ve čtvrtek k dalšímu, v tomto roce již třetímu, prodeji akcií. A titul tak v závěru týdne zamířil zpět na jih. Doplnit lze, že Petr Kasa tentokrát prodal „jen“ 178 akcií PILULKA za průměrnou cenu necelých 1 659 .

Se svou 20% vahou tak na index PX tlačily nejvýrazněji zejména akcie ERSTE, přestože vlastně část ztrát z úvodu týdne dokázaly zmírnit, když se jim podařilo v domovské Vídni odrazit od technické hranice 40 EUR. Rovněž ostatní finanční tituly dokázaly část ztrát redukovat. K akciím MONETA možno zmínit regulatorní oznámení Barclays, která zvýšila podíl na hlasovacích právech ve firmě z předchozích naposledy v dubnu reportovaných 0,38 % na 3,4 %. Britská banka větším podílem v MONETA disponovala naposledy v roce 2018. Zajímavé je, že na jejím účtu v CDCP došlo nyní k výraznému nárůstu již před prosincovou valnou hromadou ze 4,5 % dokonce na 8,6 %, aby ke konci roku naopak klesl na 3,4 %. MONETA každopádně v týdnu odstartuje na pražské burze výsledkovou sezónu, když hospodaření za loňský rok odtajní v pátek ráno.

Akcie CZG druhý týden v řadě odevzdávaly předchozí výrazné zisky. Firma již také zveřejnila letošní finanční kalendář, na loňské výsledky si investoři budou muset počkat až do 24. března.

To PHOTON ENERGY výsledky zveřejní již 10. února, resp. firma oznámila, že prezentaci pro investory plánuje následně na 14. února.

Převaze prodejců se neubránily ani výrazně sledovanější akcie ČEZ, které se přinejmenším dle likvidity staly v týdnu na pražské burze právě středem pozornosti. Každopádně nedokázaly těžit z růstu cen komodit, resp. roční kontrakty elektřiny v návaznosti poskočily zhruba o desetinu.

U akcií O2 byl dle očekávání zpečetěn jejich osud na pražské burze, resp. valná hromada posvětila vytěsnění minoritních akcionářů za kurz 270 . Titulu tak zbývá sotva měsíc na trhu, když již k 28. únoru přejdou automaticky všechny akcie na majoritního akcionáře - skupinu PPF. Akcionáři následně obratem získají finanční vyrovnání. Pražská burza by se tak v březnu mohla dočkat přítoku „nových“ prostředků do ostatních titulů. Při prosincovém oznámení vytěsnění PPF informovala, že jí vlastně chybí akcie O2 za ještě zhruba 7,7 mld. .

 

K trhu START možno závěrem zmínit, že zde letos aktuálně vládnou s téměř 15% zhodnocením akcie KARO INVEST. Poslední nováček akcie FIXED.ZONE pak budou od února přístupnější pro drobné investory, když jejich obchodované množství (lot) se sníží ze 100 kusů na 50 kusů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688