army.cz (MO ČR)
Armáda  |  29.01.2022 00:00:00

Ministryně obrany navštívila leteckou základnu Čáslav a ocenila nejen schopnosti našich stíhačů

V průběhu úvodního briefingu velitel Vzdušných sil generálmajor Petr Mikulenka ministryni představil Vzdušné síly AČR i jednotlivé podřízené prvky. Ministryně ocenila jejich schopnosti. „Ujistila jsem se tady, že máme skutečně skvělé vojáky. Rozhodně nám ukazují na všech misích i tady doma v České republice při cvičeních či průletech, že jsou to profesionálové, na které můžeme být právem hrdí,“ konstatovala ministryně.

Velitel základny, plukovník gšt. Jaroslav Míka, seznámil ministryni s činností a hlavními úkoly základny. Tím stěžejním je ochrana vzdušného prostoru České republiky. Jednak v rámci aliančního pohotovostního systému NATO – NATINAMDS (Integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO) s dvojicí letounů JAS-39 Gripen, jednak v případě potřeby dvojicí letounů L-159 ALCA v rámci systému NaPoSy (Národní posilový systém protivzdušné obrany).

V tomto roce přibude další zásadní úkol. „Letos nás čeká sedmé nasazení v misi Air Policing, od dubna do července budeme střežit vzdušný prostor v Pobaltí, tentokrát ze základny Šiauliai v Litvě“, uvedl plukovník Míka.

Nedílnou součástí programu návštěvy ministryně byla aktivace systému ostré hotovosti QRA (Quick Reaction Alert). V rámci systému NATINAMDS drží dvojice letounů JAS-39 Gripen 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce pohotovost. Pokud je vyhlášen signál ke vzletu, musí hotovostní letouny JAS-39 Gripen vzlétnout nejpozději do 15 minut.

Během návštěvy ministryně byl vyhlášen signál k cvičnému vzletu, tzv. Tango Scramble. Signál k ostrému vzletu, tzv. Alpha Scramble, je vyhlašován Mnohonárodním operačním střediskem vzdušných sil CAOC (Combined Air Operations Centre) v německém Uedemu. Po jeho vyhlášení české gripeny nejčastěji startují k nekomunikujícím letounům či letounům v tísni. Ročně se jedná zhruba do 10 zásahů. „V loňském a předloňském roce, kdy leteckou dopravu ovlivnila pandemie koronaviru, se počet startů snížil zhruba na polovinu,“ dodává plukovník Míka.

Dalším bodem návštěvy byla prohlídka letounů JAS-39 Gripen a L-159ALCA v hangáru H5, kde se technici věnují přímé údržbě a zabezpečují provádění složitých oprav i předepsaných prací.

Na závěr návštěvy ministryně obrany spolu generálporučíkem Hlaváčem, generálmajorem Petrem Mikulenkou a plukovníkem Míkou uctila památku vojáků, kteří zahynuli při výcviku na obranu své vlasti.

Ministryně si také v Čáslavi detailně prohlédla novou pušku pro přesnou střelbu CZ BREN 2 PPS. Těchto zbraní, které ve výzbroji nahradí samonabíjecí odstřelovací pušku SVD Dragunov a SVDN-3 Tiger, armáda do konce roku získá 350. Nyní vybrané jednotky přebírají první desítky kusů.

]]>





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688