Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.01.2022 17:51:00

Valná hromada O2 per rollam schválila vytěsnění na 270 korunách za akcii

Aktualizováno

Telekomunikační společnost O2 vyhlásila výsledek hlasování na valné hromadě cestou per rollam. Stěžejním tématem bylo hlasování o vytěsnění menšinových akcionářů na ceně 270 korun za akcii, jinak řečeno, přechodu akcií O2 za tuto nabídku na hlavního akcionáře, společnost PPF Telco B.V. Tento krok byl valnou hromadou schválen. V souvislosti hlasování se na českém trhu objevila snaha sdružit nespokojené akcionáře a o zajímavější protiplnění se případně soudit.

"PRO uvedený návrh usnesení bylo do ukončení hlasování o uvedeném návrhu usnesení odevzdáno 276.471.600 hlasů, což představuje 91,887004 % celkového počtu hlasů všech akcionářů oprávněných hlasovat. Usnesení bylo přijato," stojí v dokumentu na stránkách firmy.

Den zápisu a další podrobnosti výplaty protiplnění budou zveřejněny na internetových stránkách společnosti. Na burze se v posledních dnech cena akcií O2 pohybuje mezi 268 a 269 .

Rozhodování proběhlo per rollam. „S ohledem na přetrvávající omezení a stále nejistý výhled epidemiologické situace rozhodlo představenstvo o tom, že valná hromada bude rozhodovat formou per rollam, a to ve smyslu čl. 7 odst. 3 stanov společnosti,“ uvádí na webu O2.

O2 PPF akcie vytěsnění valná hromada per rollam hlasování Patria Patria.cz

Zdroj: O2, https://www.o2.cz/spolecnost/valne-hromady/

Skupina PPF Telco, která je s více než 90 procenty hlavním akcionářem O2 Czech Republic, obdržela předchozí souhlas ČNB se zahájením procesu výkupu minoritních akcionářů, informovali jsme již 7. prosince. Výkupní cena byla schválena na úrovni 270 na akcii. Odkup bude realizovaný prostřednictvím PPF banky a měl by být dokončený zhruba do poloviny příštího roku, uvedla už tehdy PPF v tiskové zprávě.

Skupina PPF plánuje po nabytí 100 procent akcií O2 společnost plně integrovat do své telekomunikační divize PPF Telecom Group a využít všech synergií. Součástí PPF Telecom Group jsou mobilní operátoři působící pod značkou Telenor v Maďarsku, Bulharsku a Srbsku, a také infrastrukturní společnosti CETIN Group, které působí ve stejných zemích i v ČR.

"Cílem začlenění operátora O2 CR je konsolidace, respektive posílení pozice PPF Telecom Group na poli telekomunikačních služeb a infrastruktury ve střední a jihovýchodní Evropě. Tento krok přinese ve výsledku nejen zkvalitnění služeb zákazníkům, ale také zjednodušení a optimalizaci ekonomických procesů ve společnosti PPF Telecom Group. To jí umožní obstát ve stále se zvětšující konkurenci na trhu," uvedl už v prosinci mluvčí PPF Leoš Rousek. O2 Czech Republic a její dceřiná společnost O2 Slovakia budou i nadále v ČR a na Slovensku působit pod značkou O2.

Nabídku lze bezesporu z právního a formálního pohledu označit za adekvátní, nicméně řada investorů by v držení akcií O2 ráda pokračovala. Otázkou je nějaká podoba kompenzace na to, že akcie mají „odevzdat“. Jinak řečeno, jako zřejmě u každého vytěsnění bude existovat skupina nespokojených investorů, kteří budou chtít získat za akcie O2 více než uvedených 270 korun. To zřejmě nepůjde jinak, než případnou následnou soudní cestou.

Aktivitu v tomto směru vyvíjí advokátní kancelář KLB Legal. „Vytěsnění minoritních akcionářů je způsobilé poškodit stovky drobných akcionářů společnosti O2, kterým nebude za přechod akcií uhrazeno přiměřené protiplnění ve spravedlivé výši. Advokátní kancelář KLB Legal nabízí vytěsněným minoritním akcionářům, kteří vlastní více než 100 ks akcií O2, zastupování při vymáhání dorovnání přiměřeného protiplnění do spravedlivé výše,“ uvádí na svém webu na zvláštní stránce, věnované zastupování nespokojených akcionářů O2. KLB Legal v této souvislosti také odkazuje na sledování webové skupiny https://www.sousede.cz/komunita/5121.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

23.01.2024Colt CZ svolává valnou hromadu per rollam Research (Česká spořitelna)
23.05.2023Colt CZ oznámil program valné hromady per rollam Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688