Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  27.01.2022 08:32:54

Akciové korekce příležitostí pro nákup?




 

„Aktuální vývoj na finančních trzích prochází turbulentním obdobím, což se promítá jak do zvýšené volatility, tak i podoby letošních ztrát převážné části investic. To platí pro akciové i dluhopisové trhy. Americké akcie (index S&P 500) za uplynulý týden klesly o téměř 5,7 % a ztráta od začátku roku se nyní velice proměnlivě pohybuje v intervalu -7 % až -11 %. Uvidíme, jakým směrem se sentiment na trzích vydá,“ říká ve svém komentáři Richard Bechník hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Mnohem větší zranitelnost vykazují technologie (Nasdaq), které letos odepsal přes 14 %. V tomto případě se jedná o sektor, který je citlivý na očekávaný růst sazeb z titulu vysokého ocenění daných akcií a znatelného zadlužení (růst úrokových nákladů). Nicméně výrazný kolaps se odehrál na evropských trzích v průběhu pondělí. Evropské akcie odepsaly za jediný den více jak 3,8 %, což představuje nejvýraznější propad od června 2020. Naštěstí v dalších dnech následovalo uklidnění a od začátku roku evropské akcie ztrácí 5,5 %. Negativní výkonnost českého investora se lehce navýší při zohlednění zhodnocení české koruny proti euru a dolaru.

Příčiny akciových propadů

Příčinou je často zmiňované očekávání zvedání dolarových úrokových sazeb americkou centrální bankou FED. To by mělo letos proběhnout hned čtyřikrát, přičemž na konci roku se můžeme pohybovat okolo úrovně 1 %. Stejně důležité je pro trhy budoucí snižování bilance americké centrální banky. Nyní se pohybujeme u 9 bilionů dolarů, z toho ještě letos teoreticky uvidíme pokles zhruba o 500 miliard dolarů, příští rok možná o 1 bilionu dolarů (v tuto chvíli je podíl bilance FEDu proti HDP u 30 %, do budoucna by se tento podíl měl snížit k 20 %).

Další příčinou propadu cen akcií je lehce zhoršený ekonomický výhled Světové banky, když korigovala svůj původní odhad pro letošní rok z 4,3 % na 4,1 %. Jako důvod uvedla banka šíření covidu a problémy v dodavatelských řetězcích.

Třetí příčinou, která je současně hlavním stimulem pro zahájení cyklu růstu sazeb, je samotná inflace. Ta v některých oborech zdražuje vstupy a snižuje tak vybraným akciovým společnostem ziskové marže. Značnou obtíž v růstu spotřebitelských cen představuje omezená nabídková strana, která nedokáže uspokojit zvýšenou poptávku. To umocňuje fakt, že se údajně na globální trh práce zasažený covidem stále nevrátila velká část potenciálních zaměstnanců, zhruba něco kolem 50 milionů lidí zaměstnaných před covidem.

Čtvrtá příčina je spíše specifikem evropských akcií, a to eskalace problematických vztahů mezi Ruskem a Západem. Případný krach jednání má potenciál poslat hodnotu akcií ještě níže. V pondělí nám přibyly ještě další důvody akciových poklesů ale spíše krátkodobějšího charakteru, a to měření nálady a budoucích očekávání v průmyslu a službách. Sentiment v ekonomice se zhoršil v Evropě i USA.

Sázet na jednu kartu se nemusí vyplatit

Při pohledu na konkrétní akcie či alternativní aktiva si mnozí investoři prošli ještě mnohem hlubšími propady. Bitcoin v průběhu pondělí ztrácel kolem 50 % k vrcholům z listopadu 2021. Nesvědčí mu ani očekávání růstu sazeb, ani zpřísňování regulace vůči kryptoměnám v Číně a Rusku či proběhlé nepokoje v Kazachstánu.

Větších výprodejů jsme pak byli svědky například u akcií Netflix, který za uplynulý rok reportoval neuspokojivý počet nových zákazníků. Ochlazením prošel i covidový byznys ze sektoru medicíny, kde výrazně ztratily například Moderna nebo Novavax. Obecně se hlouběji do červených čísel dostal i akciový index Russell 2000, který reprezentuje akcie s menší tržní kapitalizací.

Příležitost k nákupům nebo ještě čekat?

Ze zkušenosti z minulého roku se zlevněný trh jeví jako velice atraktivní. S velkou pravděpodobností se podobný scénář následného odrazu akcií zpět na původní úrovně naplní i nyní. Přesto by bylo vhodnější volit pravidelnou investici. Nákup investic by se v nejoptimálnějším scénáři měl rozdělil do časového horizontu alespoň následujících pěti měsíců (v tomto období se spousta neznámých vyjasní). Krátkodobě může trhy ovlivnit zvrat ve vyjednáváních mezi Ruskem a Západem. Do vývoje bude promlouvat i rychlost šíření omikronu a zveřejněná inflace za další měsíce. Zásadní bude i chování americké centrální banky FED. Ta ve středu potvrdila rychlejší růst sazeb, což některé analytiky vede k očekávání prvního zvedání již v březnu. Po vystoupení guvernéra Powella americké akcie prudce propadly.

Stejně tak ale může s trhy zahýbat další zveřejňování výsledků hospodaření společností za čtvrtý kvartál. Dlouhodobě by si však všichni měli být vědomi, že akciový trh budou popohánět jiné faktory. Koncem roku se pravděpodobně přestaneme bavit o vysoké inflaci. Budeme čelit jiným výzvám, jako je vývoj a výroba čipů, transformace energetiky, budování 5G sítí a uplatňování ESG principů v investicích. Stále se má navíc mnoho sektorů zasažených covidem kam vracet. Jejich přibližování k původním tržbám může být zajímavým stimulem k akciovému růstu.

Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select


Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě







Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688