Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.01.2022 21:49:00

Sazby Fedu beze změny, ale Powell proměnil tiskovku v jestřábí show, říká ekonom ČSOB Jan Čermák

Americká centrální banka si připravila půdu pro zahájení cyklu zvyšování úrokových sazeb. Ty půjdou nahoru brzo, což znamená v polovině března. Kromě toho však Fed indikuje jasný záměr redukovat svoji bilanci, přičemž, jak z jeho komunikace vyplývá, tato forma restrikce by mohla přijít na řadu již ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Zvýšení úroků v březnu ze strany Fedu je tedy jasné. Ale jaké bude tempo Fedu v tomto cyklu a nemůže se náhodou stát, že centrální banka začne tím, že zvýší sazby rovnou o 50 bazických bodů (na rozdíl od 25ti bodů, s nimiž počítá trh)?

Tisková konference šéfa Fedu Powella sice nedala na tuto otázku jasnou odpověď, ale mnohé naznačila. Powell sice na jednu stranu naznačil, že politika Fed bude závislá na příchozích datech, ale na druhou stranu je podle něj ekonomika v daleko lepší formě než v roce 2015, kdy byl zahájen předchozí cyklus zvyšování úroků. A připomeňme, že Fed tehdy zvyšoval úrokové sazby každé zasedání o 25 bazických bodů.

Aneb z Powellovy odpovědi implicite plyne, že je-li dnes americká ekonomika více přehřátá než v roce 2015, tak i cyklus utahování měnové politiky může být agresivnější. A mimochodem Powell byl v podstatě stejně jestřábí v kontextu jeho odpovědí ve směru k redukci bilance centrální banky. Ta je podle něho daleko více nafouklá než tehdy a proto ji bude zapotřebí redukovat rychleji (než tehdy).

Celkově vzato z tiskovky jasně vyplynulo, že kolektivní vědomí vedení Fedu tíží jeden jasný nepřítel, a tím je hrozba trvale vysoká inflace. Tu považují centrální bankéři zároveň za hlavního nepřítele ohrožujícího expanzi, což však mluví za vše. V tomto kontextu mohou být příchozí inflační data - zejména pak ta lednová - opravdu naprosto klíčová a mohou zcela zastínit fakt, že data z trhu práce budou vinou omikronu mizerná.

Dodejme, že podle našich odhadů lednová spotřebitelská inflace v USA zřejmě překoná vysoké prosincové číslo (7,1 %), přičemž jádrová složka bude atakovat 6 %! Z tohoto úhlu pohledu stále nelze vyloučit, že Fed začne cyklus zvyšování sazeb rovnou o +50 bodů, a/nebo nová makroekonomická projekce vyzní extrémně jestřábím způsobem. Například, že v březnové prognóze uvidíme daleko více zvýšení úrokových sazeb již v tomto roce - agregovaně klidně až o +175 bazických bodů (na rozdíl od současné prognózy +75 bodů).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688