NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Makroekonomika  |  26.01.2022 15:31:54

Komentář portfolio manažera: hrozba válečného konfliktu a technologická bublina

Začátek roku nebyl pro investory příliš optimistický. Výprodeje na akciových trzích v uplynulých dnech nepřekvapily ani tak příčinou, jako spíš silou a rychlostí, s jakou přišly. Kde tedy hledat příčinu aktuálně vyšší kolísavost akciových trhů?

 

1. Hrozba válečného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem

Tento konflikt byl očekáván již delší dobu a jeho eskalace vlastně ani není překvapivá. Postavila proti sobě západní státy a Rusko. Vyhrocení diplomatického konfliktu v reálný ozbrojený střet je velmi reálné, i když nasazení cizích (tj. západních vojsk) na území Ukrajiny se nedá očekávat. Angažovanost USA a některých západoevropských států, jako je Velká Británie, je však těžko předvídatelná.

Jediný výstřel vyústí v nové ekonomické sankce vůči Rusku a jeho čelním představitelům. Odpověď Ruska bude mít pravděpodobně formu omezení dodávek plynu do Evropy, což ještě více prohloubí současnou energetickou krizi a zvýší cenu plynu. Optimistický scénář je diplomatické oddálení tohoto konfliktu, o jeho vyřešení však nemůže být řeč.

 

2. Technologická bublina v USA

Druhá příčina také není novinkou – předražené akcie, zejména v technologickém sektoru. Na tento fenomén poukazovali ekonomové již dlouhou dobu. Levné peníze a rétorika americké centrální banky Fed, že úrokové sazby není nutné zvyšovat, protože inflace je přechodná, napumpovaly ceny množství firem do nerealistických valuací. Změna postoje Fedu z konce minulého roku vzbuzuje obavy, že Fed začne razantně zvyšovat sazby.

To je nepříznivá zpráva právě pro technologické firmy, které jsou závislé na levném financování. Proto budou muset omezit svou činnost a tím nedosáhnou očekávaných výnosů. Myslíme si, že korekce na některých akciových titulech, které nevytváří zisk, zřejmě neskončila, a valuace jsou ještě stále vysoko.


Jak se k situaci postavit?

Nelze předvídat, jak dlouho mohou výše popsané události trhy ovlivňovat. Investoři by se proto měli zaměřit na hodnotové akcie. Jinými slovy na akcie, které mají sice nižší růstový potenciál, ale nabízejí stabilní zázemí. Jde o firmy, které vytvářejí reálné zisky, mají sinou tvorbu cashflow a vyplácejí dividendy. Evropský i středoevropský trh tento potenciál nabízí. Dividendový výnos středoevropských akcií patří dlouhodobě mezi nejvyšší na světě.

 


Zdroj: NN Investment Partners

O NN Investment Partners B.V., Czech Branch

NN Investment Partners B.V., Czech Branch je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688