NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Investice  |  25.01.2022 16:18:36

Čtvrtletní komentář k vývoji trhů

Poslední čtvrtletí minulého roku rozhodně nebylo nudné. Akcie a nemovitosti ho zakončily prudkým růstem. Výnosy státních dluhopisů zaznamenaly určitou volatilitu, ale na konci čtvrtletí byly na podobných hodnotách jako na jeho začátku. Zisky firem opět překonaly očekávání, což dokládá odolnost firemního sektoru. Ekonomické údaje byly ve srovnání s předchozím čtvrtletím umírněné, ale také lepší než se očekávalo. Pouze v Japonsku a na rozvíjejících se trzích byl vývoj mírně negativní.

Inflace rostla rychleji, než se očekávalo. Ačkoli je způsobena především dočasnými faktory, jako jsou problémy v dodavatelských řetězcích, zvyšující se mzdy a prudký nárůst cen energií, centrální banky se chystají zpřísnit politiku. Od Fedu se v roce 2022 očekávají tři zvýšení sazeb. ECB sice sazby zvedat nebude, ale ve čtvrtém čtvrtletí sníží nákupy aktiv. A Bank of England v prosinci zvýšila úrokové sazby o 15 bazických bodů na 0,25 %.

Pandemie bohužel ještě neskončila. Vysoká nakažlivost virové varianty omikron, která se objevila ve čtvrtém čtvrtletí, vyvolala na trzích nervozitu. Několik zemí znovu zavedlo omezení mobility, což ovlivní růst ve čtvrtém čtvrtletí. Naštěstí se ukázalo, že omikron vyvolává méně závažná onemocnění, a nedochází tedy k přetížení zdravotnických systémů. Tento vývoj byl trhy přijat pozitivně.

 

Graf 1: Výkonnost jednotlivých tříd aktiv od začátku roku (v EUR)

Zdroj: Refinitiv Datastream, NN Investment Partners

 

Akcie

Globální akcie (index MSCI World) vzrostly v eurech za čtvrté čtvrtletí o 8,8 %. Nejúspěšnější byly opět americké akcie, které zaznamenaly více než 12% nárůst. Japonsko a rozvíjející se trhy zaostávaly. Nejvýkonnějším sektorem byly informační technologie, které vzrostly o 15,5 %. Následovaly sektory veřejných služeb (+13,6 %), nemovitostí (+12,5 %) a materiálů (+12,2 %). Naopak špatně se vedlo sektoru komunikačních služeb, který vzrostl o nepatrných 0,2 %. Vyšší nejistota na trzích, vysoké předstihové ukazatele, zpřísňování politiky a volatilita podpořily tradiční defenzivní sektory, jako jsou zboží krátkodobé potřeby (+11,7 %) a zdravotní péče (+10,1 %).

 

Graf 2: Výkonnost akcií podle regionů (v EUR)

Všechny indexy byly v tomto grafu posunuty tak, aby začínaly s počáteční hodnotou 100.

Zdroj: Refinitiv Datastream, NN Investment Partners

 

 Graf 3: Výkonnost akcií podle sektorů (v lokální měně) 

Zdroj: Refinitiv Datastream, NN Investment Partners

 

Dluhopisy

Výnosy státních dluhopisů vykazovaly volatilitu v pásmu 30 bazických bodů především v důsledku měnících se politických očekávání, vysoké inflace, nových zpráv o pandemii a jejich dopadu na postoj investorů k riziku. Desetileté německé a americké státní dluhopisy zakončily čtvrtletí přibližně na stejných úrovních, jaké měly před třemi měsíci. Volatilní byly také dluhopisové spready, které se obecně v průběhu čtvrtletí zvyšovaly.

 

Graf 4: Vývoj výnosů dlouhodobých státních dluhopisů

Zdroj: Refinitiv Datastream, NN Investment Partners

 

Komodity

Komoditní trhy byly volatilní s celkově nižšími cenami. Výrazné oslabení zaznamenaly energie, a to v důsledku obav, že s příchodem nakažlivější varianty omikron by ke konci čtvrtletí mohla oslabit poptávka po ropě. Mimořádně teplé počasí v USA zase ovlivnilo ceny zemního plynu. Průmyslové kovy si vedly výborně, protože Čína přijala opatření, aby se neopakovaly výpadky proudu, a poskytla průmyslu další stimuly. Ceny rostly také v zemědělském sektoru v důsledku počasí, které od léta ovlivňuje jev La Nina. Drahé kovy v průběhu čtvrtletí podpořily klesající reálné výnosy a rostoucí inflační očekávání.

 

 

 Zdroj: NN Investment Partners

O NN Investment Partners B.V., Czech Branch

NN Investment Partners B.V., Czech Branch je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.04.2022Komentář k vývoji trhů: Budoucí vývoj je nejistý NN Investment Partners (NN Investment Partners)
02.02.2022Komentář portfolio manažerů k vývoji středoevropských trhů (2.2.2022) NN Investment Partners (NN Investment Partners)
03.08.2021Komentář portfolio manažerů k vývoji středoevropských trhů NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688