mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.01.2022 15:53:00

Je Bank of Canada připravena konečně zvýšit sazby?

Je Bank of Canada připravena konečně zvýšit sazby?

18.01.2022 / 19:20 | Aktualizováno: 25.01.2022 / 15:53

Ještě v prosinci se zdálo, že Bank of Canada ponechá svou klíčovou základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,25 procentního bodu minimálně do dubna 2022. Po téměř dvou letech mimořádně nízkých úrokových sazeb se však centrální banka dostává do bodu zlomu. Spotřebitelské ceny rostou nejrychleji za posledních třicet let a zároveň se ukazuje, že ekonomika již nepotřebuje zvýšenou nouzovou podporu měnové politiky jako doposud.

Rada guvernérů kanadské centrální banky stojí před největším rozhodnutím od června 2020, kdy se jejího vedení ujal nový guvernér Tiff Macklem, a to zda a o kolik zvýšit základní úrokovou sazbu nebo její zvýšení ještě odložit a pomoci tak ekonomice v boji proti dopadům další vlny pandemie.

Bank of Canada v prosinci uvedla, že neplánuje zvýšení základní úrokové sazby minimálně do dubna. Oproti prosincovým prognózám ale poslední dostupná data ukazují na výrazné oživení kanadského trhu práce, rekordní růst cen nemovitostí a prudký nárůst inflace a mezd.

Bank of Canada každých pět let reviduje rámec své měnové politiky. Na konci loňského roku byl potvrzen flexibilní rámec inflačního cílení na období 20222026, a to ve výši 2 % v kontrolním rozmezí 1 až 3 %, tak jak tomu je již po dobu posledních třiceti let.

Aktuální míra nezaměstnanosti se již snížila na prosincových 5,9 %, představující nejnižší úroveň od začátku pandemie, kdy nezaměstnanost činila 5,7 %. Kanadský realitní trh uzavřel druhý rok pandemie rekordním nárůstem cen, kdy průměrná cena nemovitostí vzrostla v prosinci meziročně o 26,6 %. Index spotřebitelských cen v prosinci pak dosáhl rekordní úrovně 4,8 % a většina zaměstnavatelů plánuje v letošním roce přilákat nové zaměstnance zvýšením mezd.

Kromě nutnosti zvýšit sazby vedou experti debaty i nad dopady tohoto kroku. Mnozí v této souvislosti upozorňují na zranitelnost zadlužených kanadských domácností. Dlouhodobým problémem kanadské ekonomiky je totiž realitní trh, který pandemie ještě prohloubila. Zatímco vyšší úrokové sazby by pravděpodobně trh s bydlením konečně alespoň mírně ochladily, zdražilo by refinancování levných hypoték či hypoték s variabilní sazbou. Argumentem pro méně agresivní přístup je pak přeci jenom mírnější inflace v Kanadě v porovnání s jinými zeměmi a také skutečnost, že se ekonomika ještě nevrátila na své předpandemické maximum, přičemž není ještě jasné, jaký bude mít na ekonomiku dopad varianta omikron.

Důvodů rostoucí inflace je v Kanadě podobně jako v jiných zemích více. Kritici současné vlády včetně vládní opozice mají v otázce zdůvodnění rostoucí inflace více méně jasno. Konzervativci poukazují na uvolnění obrovského množství nových peněz (tj. 550 miliard dolarů) během pandemie, které zvýšilo deficit a poskytlo nadměrné množství hotovosti mnohým kanadským domácnostem. Poukazují také na štědrou prosincovou fiskální aktualizaci nových vládních výdajů ve výši 71 miliard dolarů k již slíbeným 48,5 miliardám. Je však jasné, že vedle vládních výdajů proti dopadům koronavirové pandemie jsou zřejmými důvody i neúplné obnovení výrobních a dodavatelských řetězců způsobující převis poptávky a růst cen, špatné počasí nebo holt snaha obchodníků o dohánění ztrát z předchozích dvou let.

Bank of Canada plánuje oznámit své další kroky v otázce zvýšení sazeb v nejbližších dnech. Cílem banky bude zpomalit inflaci, ale nezpůsobit prudké ekonomické zpomalení. Pokud bude centrální banka postupovat příliš rychle, hrozí destabilizace ekonomiky mající jeden z nejdražších realitních trhů světa. V opačném případě riskuje ztrátu kontroly nad spotřebitelskými cenami. Jakkoliv Kanada bojuje s jednou z nejvyšších dluhových zátěží ve vyspělém světě, trhy sázejí na to, že Bank of Canada zvolí nejagresivnější přístup v rámci G7. Bude proto určitě velmi zajímavé sledovat, jaký scénář bankovní rada nakonec vybere.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat
Velvyslanectví ČR v Ottawě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688