Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  25.01.2022 14:27:03

4 kroky k záchraně situace, když nezbylo na splátky/faktury/složenky

Je na účtu nebo v peněžence málo peněz, takže nebude čím splatit další splátku půjčky, uhradit povinné platby nebo zatáhnout fakturu třeba za opraváře? Nevadí. I taková situace se dá řešit. Vždycky. Jen nesmíte zpanikařit, ale naopak podniknout ty správné kroky a s ledovým klidem. Podívejme se na 4 kroky k záchraně situace, když nezbylo na nutné výdaje.

Hlavní předpoklad úspěchu? JEDNAT!

Jakmile se dostanete do situace, kdy to s povinnými platbami na daný měsíc nevypadá vůbec dobře, musíte jednat. Ihned. Nikdy takovou situaci nenechávejte náhodě. A nikdy nespoléhejte na to, že si poskytovatel půjčky / mobilní operátor / pronajímatel bytu / distributor energie, zkrátka věřitel nevšimne, že jste jednu splátku vynechali. Všimne. Vždycky. Má na to automatizované systémy, které mu vaše vynechání či několikadenní zpoždění spolehlivě nahlásí.

Vždycky je v této situaci potřeba jednat – a doslova okamžitě. Jak? Na to se hned podíváme.

1. krok – rezervy (i ty, na které jste už zapomněli)

Je jasné, že kdo si odkládá peníze na spořicí účet nebo investuje v likvidních aktivech, peníze si snadno vyzvedne – a je po problému. Jenže co když taková „udělátka“ nemáte? V takovém případě opravdu poctivě projděte tajné skrýše, zapomenuté vkladní knížky, seškrábněte drobné zůstatky na běžných účtech, pokud jich vlastníte víc.

Nechte odeznít první šok a vzpomínejte, kde všude máte ještě peníze uloženy, schovány, odloženy na horší časy. Prvotní stres ze zjištění, že nebude čím zaplatit, totiž často dokonale zablokuje mysl. Dvakrát dlouhý nádech a výdech – a dejte se do vzpomínání a hledání.

2. krok – zrušte všechny zbytečné platby, nebo si je snižte, když to půjde

Možná, že žádné železné zásoby neobjevíte, případně jich bude málo. Ale ani tohle nevadí. Své pátrání po rezervách rozšiřte na platby, které měsíčně odcházejí z vašeho účtu, ale vy byste se bez služeb za ně poskytovaných dokázali obejít. Třeba i jen na jeden měsíc. Co to může být?

Často si platíme členství „kdesi“, využíváme internet s vyšší rychlostí, od mobilního operátora si kupujeme nejen možnost volat, ale bereme i spoustu dat a často televizi, videotéku či předplatné k návštěvám „exkluzivních“ her. Možná máme v bance účet se zbytečnými poplatky, cestou z práce se stavíme na kávičku/pivko – a takto by se dalo pokračovat opravdu dlouho.

Poznámka - půjčky a energie podrobte stejnému zkoumání

Pozor – vše uvedené v kroku 2 se může týkat i půjček nebo energií. Třeba budete překvapení, o kolik se dají tyto výdaje snížit – když se porozhlédnete na trhu s nimi!

A nemusíte strávit hodiny vyhledáváním lepších variant! Stačí navštívit srovnávače, které tuto práci dělají za vás. Ceny energií porovná přímo jejich regulátor - Energetický regulační úřad. No a půjčky porovná nezávislý srovnávač. Jestliže jste u půjčky doposud nebyli v prodlení, refinancování může proběhnout okamžitě.

3. krok – vypomůže okolí?

Jestliže první dva kroky nepomohly dostatečně, zkuste oslovit své okolí. Třeba vás na pár týdnů založí. A mohou pomoci i s krokem druhým, pokud už sami mají podobné zkušenosti. Hlavně se ale nezadlužujte další placenou půjčkou, ani od fyzické osoby – investora!

4. krok – komunikujte s věřitelem

Možná, že první tři kroky nevyšly, nebo nenashromáždily dostatek peněz, které na platby za tento měsíc budete potřebovat. Nezbývá, než se co nejdříve ozvat věřiteli a sdělit mu, že to tento měsíc se splátkou nevyjde. Většina věřitelů a obchodníků je na takovou situaci předem připravena, mají „krizové scénáře“ a dokáží nabídnout postupy, které vám se splácením pomohou.

Například prodloužení splátkového kalendáře, rozložení současné splátky do dalších měsíců apod. Možností je spousta – a druhá strana je má předem promyšlené. Vězte, že když se s problémem ozvete včas, budete považováni za zodpovědné klienty, které bude dobré si hýčkat.

Většina věřitelů se chce dohodnout na rozumném řešení situace. A který ne, od toho co nejrychleji utečte! Jen pozor, musíte to stihnout ještě před datem splátky, se kterou byste se dostali do zpoždění!

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688