mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  25.01.2022 13:20:00

Od půlnoci dne 25.1.2022 zrušila norská vláda povinnost neočkovaných osob nastoupit po příjezdu do Norska do karantény.

COVID19- aktuální podmínky cestování do Norska

21.09.2021 / 14:19 | Aktualizováno: 25.01.2022 / 13:20

Norská vláda s platností od 5. července 2021 umožnila vstup do Norska některým kategoriím cestovatelů. Vstup do země je umožněn osobám plně očkovaným a osobám, které nemoc prodělaly. Tyto skutečnosti je však třeba prokázat EU Covid pasem. Do Norska mohou za splnění některých podmínek vstupovat i ostatní občané EU. S platností od 3. prosince 2021 byla s ohledem na stále stoupající čísla nemocných v Norsku i většině evropských zemí přijata nová pravidla pro kontrolu vstupu cestovatelů do Norska.
Od půlnoci dne 25.1.2022 zrušila norská vláda povinnost neočkovaných osob nastoupit po příjezdu do Norska do karantény.

VSTUP NA ÚZEMÍ NORSKA

V rámci zamezení nadměrného šíření nemoci Covid-19 a importu nemoci do země Norská vláda vychází nadále z principu uzavřených hranic a tedy omezeného vstupu cestovatelů do země. S platností od 3. prosince 2021 rozhodla o další změně a zpřísnění opatření, která platí pro cesty občanů jiných zemí i návrat norských občanů a rezidentů do Norska (změna se nevztahuje na již dříve stanovené výjimky, jako jsou např. řidiči tranzitní dopravy)

Česká republika je od 1. 11. zařazena mezi země s velmi vysokou mírou výskytu nemoci a je na cestovatelském semaforu označena tmavě červenou barvou.

OČKOVANÉ OSOBY

Osoby prokazující se EU Covid pasem o ukončeném očkování (tj. 14 dní po dvoudávkové, 21 dní po jednodávkové vakcíně, třetí dávka vakcíny nepřináší zvýhodnění), cestující ze kterékoliv země, jsou povinny:

- vyplnit před cestou REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ (platí pro starší 16 let);

- absolvovat na hranicích PŘI VSTUPU DO NORSKA TEST (platí pro 12 let). V případě, že není možné test absolvovat na hraničním přechodu, je cestující povinen se zaregistrovat k testu do 24 hodin v místě svého pobytu. Provádějí se antigenní testy a jsou zdarma. V případě pozitivního výsledku je proveden následný PCR test, do obdržení výsledku je cestující povinen setrvat v izolaci dle pokynu příslušné autority. Při potvrzení pozitivního výsledku následuje nástup do izolace nejméně na 5 dní, kdy může být na náklady cestujícího proveden další PCR test, jehož negativita izolaci ukončí.

Z příjezdové karanténní povinnosti jsou vyloučeny osoby prokazující se EU Covid pasem potvrzujícím dokončené očkování či prodělání nemoci. Pokud by se však tyto osoby při pobytu setkali s nemocí v rámci rodiny (návštěva příbuzných), jsou povinni jistá karanténní omezení zachovávat.

TESTOVANÉ OSOBY

Osoby, které se nemohou prokázat EU Covid pasem o ukončeném očkování či prodělané nemoci. Nezávisle na barevném označení země, ze které přijíždějí, na norském cestovatelském semaforu jsou povinny:

- vyplnit před cestou REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ (platí pro starší 16 let)

- na hranicích předložit POTVRZENÍ O NEGATIVNÍM VÝSLEDKU TESTU (antigen či PCR), které není starší než 24 hodin (platí pro starší 18 let); potvrzení musí být ve formě EU Covid pasu v norském, švédském, dánském, anglickém, francouzském nebo německém jazyce. Při cestě letadlem může být test proveden 24 hodin před plánovaným odletem leteckého spoje. V případě přestupu před odletem prvního leteckého spoje.

- absolvovat na hranicích PŘI VSTUPU DO NORSKA TEST (platí pro 12 let) V případě, že není možné test absolvovat na hraničním přechodu, je cestující povinen se zaregistrovat k testu do 24 hodin v místě svého pobytu. Provádějí se antigenní testy a jsou zdarma. V případě pozitivního výsledku je proveden následný PCR test, do obdržení výsledku je cestující povinen setrvat v izolaci dle pokynu příslušné autority. Při potvrzení pozitivního výsledku následuje nástup do izolace nejméně na 5 dní, kdy může být na náklady cestujícího proveden další PCR test, jehož negativita izolaci ukončí.

- povinnost nástupu do karantény v délce 10 (resp. 5) dnů po překročení norských hranic byla s platností od 26. ledna 2022, 0:00 hodin ZRUŠENA.

Zvláštní zpřísněná pravidla se vztahují na cestující z vybraných afrických zemí.

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Osoby, které se mohou prokázat EU Covid pasem o prodělané nemoci (v průběhu posledních 6 měsíců) cestující ze kterékoliv země jsou povinny:

- vyplnit před cestou REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ (platí pro starší 16 let);

- absolvovat na hranicích PŘI VSTUPU DO NORSKA TEST (platí pro 12 let). V případě, že není možné test absolvovat na hraničním přechodu, je cestující povinen se zaregistrovat k testu do 24 hodin v místě svého pobytu. Provádějí se antigenní testy a jsou zdarma. V případě pozitivního výsledku je proveden následný PCR test, do obdržení výsledku je cestující povinen setrvat v izolaci dle pokynu příslušné autority. Při potvrzení pozitivního výsledku následuje nástup do izolace nejméně na 5 dní, kdy může být na náklady cestujícího proveden další PCR test, jehož negativita izolaci ukončí.

Z příjezdové karanténní povinnosti jsou vyloučeny osoby prokazující se Covid pasem potvrzujícím dokončené očkování či prodělání nemoci. Pokud by se však tyto osoby při pobytu setkali s nemocí v rámci rodiny (návštěva příbuzných), jsou povinni jistá karanténní omezení zachovávat.

DĚTI

Děti do 12 let nevyplňují registrační formulář, neprokazují se negativním testem ani se na hranicích netestují. Do případné izolace či do karantény následují své rodiče.

Mladiství mezi 12 a 16 lety nevyplňují registrační příjezdový formulář, ale pokud nejsou očkovaní předkládají negativní test a jsou na hranicích testovaní. Do izolace nebo karantény následují své rodiče.

Upozorňujeme, že uváděné informace jsou získané z autorizovaných veřejných zdrojů (viz "odkazy na místní instituce" níže) a zastupitelský úřad nemůže v žádném případě garantovat postup a rozhodovací proces norských policejních úředníků na hraničních přechodech.

PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Vyplňnuje se 72 hodin před příjezdem. Po on-line vyplnění je do mailu cestovatele doručeno potvrzení, kterým je třeba se na požádání na hranicích prokázat.

PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Plošná epidemická opatření byla s platností od 25.9.2021 v zemi zrušena i přes trvalou existenci nákazy. Důvodem byla vysoká proočkovanost společnosti a důvěra v ohleduplnost a obezřetnost občanů. S pokračujícím podzimem a objevením varianty omikron však došlo opětovně k postupnému zpřísňování. S ohledem na šíření nákazy je od začátku prosince opět doporučeno nosit ve všech uzavřených prostorách, kde není možné udržet odstup, roušky. Použití roušek v dopravních prostředcích je např. v Oslo od 3.12. povinné.

Aktuálně (od 15. prosince 2021) platí mj. následující:

- Přísnější pravidla pro testování a karanténu v případě výskytu Covid-19 v rodině, a to i pro očkované, ještě přísnější pravidla pak v případě podezření na nákazu variantou omikron.

- Povinné nošení roušek, a to ve všech vnitřních veřejných prostorech, když nelze dodržet odstup 1 m.

- Účast max. 20osob na soukromých akcí konaných ve vnitřních prostorách, ve venkovních prostorách 50 osob. Veřejných akcí bez pevně určených míst k sezení se může účastnit max. 20 osob uvnitř / 100 venku, s pevně určenými místy k sezení pak max. 50 osob uvnitř a 600 venku.

- Povinný home office platí pro všechna odvětví, kde jej povaha provozu umožňuje.

- Restaurace mají povinnost registrovat ty zákazníky, kteří k tomu dají svolení. Úplný zákaz podávání alkoholických nápojů v restauracích a barech.

V Norsku si místní municipality tradičně udržují vysokou míru samosprávy. Stejně tak je tomu i v přístupu k epidemii – jednotlivé obce mohou na svém území zavádět opatření nezávisle na centrální vládě. Některé obce (např. Tromso a Trondheim) taková opatření již letos na podzim zavedly, a to ještě před celostátním zpřísněním (např. povinné užití roušek či povinný home office ve vybraných odvětvích). Mohou také vyžadovat covid certifikát od účastníků hromadných akcí (koncerty, restaurace, sportovní události, apod.). Je na rozhodnutí dané municipality, zda k tomuto kroku přistoupí (zatím se tak až na výjimky neděje). Zároveň vláda zvažuje, zda se by se uplatňování covid certifikátu mělo zavést na celostátní úrovni.

V zemi funguje vnitrostátní letecká, vlaková i silniční přeprava osob bez omezení. Cestování mezi regiony v rámci Norska není omezeno. Před přesuny do jednotlivých částí Norska je místními úřady důrazně doporučováno seznámit se s případnými lokálními restrikcemi a pravidly na webových stránkách příslušných krajů či obcí. Cestovat nesmí nemocní či lidé v karanténě. V případě objevení se příznaku nemoci je třeba se ihned vrátit do místa bydliště. I během cestování platí pravidlo 1m odstupů. Používání ochrany nosu a úst při pobytu v uzavřených prostorách je na celostátní úrovni doporučeno s výhradou možnosti lokálního zpřísnění pravidel.

Mezi Prahou a Oslo funguje přímá letecká linka společnosti Norwegian.

POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V Norsku se doporučuje v případě (i mírných) příznaků respiračního onemocnění zůstat doma, neboť se může jednat o nemoc Covid 19 a nakažlivost pro okolí je v prvních dnech nejvyšší.

Pokud se necítíte dobře, volejte linku 116117, v případě akutní zdravotní nouze pak linku 113. Více v anglickém jazyce na stránkách Norského institutu veřejného zdraví.

Pokud se chcete nechat otestovat, kontaktujte testovací zařízení v místě pobytu. Na území Norska se lze nechat otestovat např. v následujících zdravotních zařízeních Kry (PCR), Dr Dropin (PCR), Medpoint (PCR, antigen), Legevakt Vest (PCR, antigen), Volvat (PCR, antigen), Oslo Helse (PCR, antigen).

Jednotlivci v karanténě, ale bez symptomů, mohou opustit místo karantény v případě, že se snaží dostat mimo Norsko do své domovské země. Přeprava z místa karantény do místa odjezdu/odletu musí být realizována v souladu místními zdravotními opatřeními.

UŽITEČNÉ KONTAKTY

Pohotovost (legevakt): 116117

Nouzová linka: 113

Informační linky:

  • Norský institut veřejného zdraví: otázky ke coronaviru: 815 55 015 (pracovní dny 08-15.30)
  • Norské ředitelství pro migraci: otázky spojené s cestováním do Norska: 23351600 (pracovní dny 10:00-14:00).

Co dělat, setkám-li se v rodině s nákazou

Rady pro veřejnosti ohledně infekce

Další informace lze nalézt také na webových stránkách norské vlády, Norského institutu pro národní zdraví a Ředitelství pro migraci.

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky

V případě potřeby se lze na území Norska nechat otestovat např. v následujících zdravotních zařízeních Kry (PCR), Dr Dropin (PCR), Medpoint (PCR, antigen), Legevakt Vest (PCR, antigen), Volvat (PCR, antigen), Oslo Helse (PCR, antigen).

 









?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688