Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Makroekonomika  |  25.01.2022 12:00:48, aktualizováno 30.01.2022 09:02:19

CRIF: V roce 2021 začalo podnikat nejvíce lidí od roku 2012. Svoji živnost zároveň ukončilo nejméně podnikatelů za posledních 10 let

Během uplynulého roku začalo podnikat nejvíce lidí za posledních 9 let. Celkem se jednalo o 64 599 nových živnostníků, o 3 563 více než v roce 2020. V uplynulém roce zároveň ukončilo své podnikání 38 306 lidí, což je o 3 766 méně než o rok dříve a nejméně za posledních 10 let. V Česku tak přibylo 26 293 živnostníků, o 39 % více než v roce 2020. Počet podnikatelů s přerušenou živností byl potom nejnižší za poslední tři roky. Konkrétně se jednalo o 88 524 podnikatelů, což představuje meziroční pokles o více než jeden a půl tisíce. V yplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Díky vysokému počtu nových živnostníků a poklesu počtu těch, kteří s podnikáním skončili, se také výrazně zvýšil jejich poměr. Na každých 10 zaniklých podnikatelů připadalo 17 nových. V roce 2020 šlo přitom o 15 a v letech 2017 a 2018 pouze o 12 nových podnikatelů na 10 končících.

Rok 2021 by se dal s trochou nadsázky nazvat rokem živnostníků. Vysoký počet nových živností však můžeme interpretovat dvěma způsoby. Na jednu stranu je jistě dobře, že lidé mají zájem podnikat, stejně jako je pozitivní to, že své živnosti ukončují a přerušují méně než v předešlých letech. Na druhou stranu ale vzniká otázka, do jaké míry tito lidé skutečně podnikají a nakolik jde pouze o nahrazení pracovního poměru jiným druhem vazby mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Tomu by nasvědčovalo například to, že nejrychleji rostl počet živnostníků v dopravě a skladování, tedy v rychle rostoucím odvětví, často se specifickými pracovními podmínkami,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Nejvíce se rozjela doprava a skladování, nejméně se dařilo ubytování a stravování

V dopravě a skladování začalo v uplynulém roce podnikat 4 068 lidí, což je o polovinu více než v roce 2020. O pětinu potom vzrostl počet nových živností v administrativních činnostech, kde loni začalo podnikat 2 527 lidí. Celkově se počet nových podnikatelů ve většině odvětví zvýšil, klesl pouze ve třech. Nejvíce v ubytování a stravování (-8 %), které následovaly ostatní činnosti (-7 %) a vzdělávání, zdravotní a sociální péče (-5 %).

Nejvíce lidí začalo v roce 2021 podnikat ve zpracovatelském průmyslu, konkrétně 9 766. Následovalo stavebnictví se 7 978 novými podnikateli, a profese ve vědeckých a technických činnostech, kde začalo s podnikáním 7 901 lidí.

Nejvíce lidí s podnikáním skončilo v obchodu, konkrétně 9 702. S odstupem následovalo stavebnictví, kde skončilo 6 197 lidí a zpracovatelský průmysl, ve kterém skončilo 5 340 podnikatelů. Počet ukončených živností téměř ve všech odvětvích klesl. Nejrychleji v obchodu (‑13 %) a v ubytování a stravování (-11 %). Naopak v odvětví nakládání s nemovitostmi meziročně vzrostl o 10 % a v distribuci vody, elektřiny a plynu o 7 %.

Počet lidí, kteří svoji živnost přerušili, byl v loňském roce o 2 % nižší než v roce 2020. Nejvíce počet přerušených živností klesl v administrativních činnostech (-12 %), v ubytování a stravování (-8 %) a v dopravě a skladování (-7 %). Nejvíce se zvýšil v obchodu, a to o 3 %.

Počet podnikatelů se stejně jako v minulém roce zvyšoval ve většině odvětví. Snížil se pouze v obchodu, kde začalo podnikat pouze 6 lidí na každých 10, kteří s podnikáním skončili, v distribuci vody, elektřiny a plynu, kde šlo o 7 nových na 10 končících, a v ubytování a skladování, kde každých 10 končících podnikatelů nahradilo pouze 8 nových. Naopak v informačních a komunikačních činnostech šlo o 44 nových podnikatelů na 10 zaniklých a v dopravě a skladování o 28.

Lidé začínali podnikat především v okolí velkých měst

Počet nových i zaniklých živností se tradičně koncentroval do okolí největších měst. Nadpoloviční většinu z 64 599 nových živností, přesněji 55 %, připadalo na Prahu (12 842), Středočeský (8 528), Jihomoravský (7 596) a Moravskoslezský kraj (6 508). Z 38 306 ukončených podnikání jich 49 % spadá opět pod Prahu (6 503), následovanou kraji Středočeským (4 368), Jihomoravským (4 269) a Moravskoslezským (8 643).

Pokud se podíváme na rozdíl mezi počtem nových a ukončených živností, tak v roce 2021 přibylo nejvíce živnostníků v Praze, konkrétně 6 339. Následoval Středočeský kraj s 4 160 podnikateli, a Jihomoravský kraj, kde šlo o 3 327 osob. Naopak nejméně se zvýšil jejich počet v Libereckém kraji, konkrétně o pouhých 24. Poměr nových podnikatelů vůči končícím byl nejpříznivější v Praze a Středočeském kraji, kde každých 10 končících nahradilo 20 nových, a v Olomouckém kraji s poměrem 19 ku 10.

Nejvíce aktivních podnikatelů ukončilo svou činnost na Liberecku (5,6 %) a Karlovarsku (5,1 %). Naopak nejméně aktivních podnikatelů skončilo ve středních Čechách (2,9 %), respektive v Olomouckém kraji a na Vysočině (shodně o 3 %).

Graf 1: Vývoj počtu vzniklých živnostenských oprávnění v letech 20172021


Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF

Graf 2: Vývoj počtu zaniklých živnostenských oprávnění v letech 20172021


Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF

Graf 3: Vývoj počtu přerušených živnostenských oprávnění pro FOP v letech 20172021


Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF

Graf 4: Čistý přírůstek FOP v letech 20172021


Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF

Graf 5: Vývoj počtu živností v letech 20172021


Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF


Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF.
Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.
Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál www.informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688