pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  25.01.2022 00:00:00

Město Pardubice řeší, co s nepořádkem kolem kontejnerů

25.1.2022 | Pardubice v poslední době trápí rostoucí množství odpadků kolem kontejnerů na komunální a tříděný odpad. Město proto ve spolupráci se Službami města Pardubic hledá cestu, jak tuto situaci vyřešit. Jednou z možností je rozšíření kontejnerových stanovišť, které však naráží na prostorové možnosti města a v některých případech i nesouhlas obyvatel, druhou variantou je častější svoz odpadu.


Pardubičtí občané přitom v letošním roce za stávající rozsah služeb zaplatí stejně jako loni, tedy 650 korun. „Pro letošní rok jsme se snažili zachovat poplatky za svoz odpadu ve stejné výši jako loni, bohužel odpadků poházených kolem kontejnerových stání stále přibývá. Jako řešení se nabízí dvě varianty. První z nich je rozšíření kontejnerových stání, které však často naráží na nevoli ze strany občanů, druhou možností je častější svážení odpadu, v každém případě by s sebou obě řešení nesla navýšení nákladů s tím spojených. Aby bylo možné náklady za svoz odpadu pro občany i nadále zachovávat na stávající částce, je potřeba využít celou kapacitu kontejnerů. Nádoby jsou často plné nesešlápnutých krabic a PET lahví, takže kontejnery pojmou mnohonásobně méně odpadu. Kromě toho lidé u kontejnerů zřejmě z pohodlnosti odkládají také velkoobjemový odpad, který správně patří na separační dvůr, v případě občanů bez možnosti dopravy do velkoobjemových kontejnerů. Se Službami města Pardubic jednáme o možných změnách harmonogramu svozů, zároveň však prosíme občany, aby mysleli na své okolí a třídili smysluplně a zodpovědně,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast životního prostředí Jan Nadrchal, podle kterého by například každodenní svoz odpadu, který pro město zajišťují Služby města Pardubic, mohl znamenat téměř dvojnásobné navýšení stávající částky 650 korun. Mezi nejproblematičtější lokality patří ulice Wintrova II, Věry Junkové, K Lesu, V Ráji, Železničního pluku, Bacháčkova či Branecká.

Částka, kterou občané za svoz ročně zaplatí, přitom pokryje 61 procent z celkových nákladů na odpadové hospodářství Pardubic. Zbylou část, tedy 414 korun za každého poplatníka v oblasti odpadového hospodářství doplácí město. „Podle výhledu finanční náročnosti odpadového hospodářství na rok 2022 vyjde likvidace odpadů a s tím související činnosti na téměř 93 milionů korun. Od obyvatel bychom měli na poplatku vybrat téměř 57 milionů, zbývajících zhruba 36 milionů zaplatí město,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal. „Komunální odpad je svážen jednou až dvakrát týdně, plast spolu s kartony a kovovým odpadem až třikrát týdně, stejně tak papír. Sklo je vyváženo zhruba jednou za dva týdny,“ doplňuje náměstek Nadrchal s tím, že jen svoz komunálního odpadu přijde na více než 44 milionů korun za rok, dalších 22 milionů separovaný sběr a 15,8 milionu provoz separačních dvorů.

Přiložené obrázky

     
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688