Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.01.2022 09:14:00

Rozbřesk: Mírně optimistický začátek roku v ČR. Korunu však sráží výprodeje aktiv

Do nového roku vstoupili podnikatelé v ČR v relativně dobré náladě. Alespoň to potvrzují ukazatelé důvěry, které včera zveřejnil statistický úřad. Vyplývají z nich velká očekávání, pokud jde o vývoj poptávky v průmyslu i ve stavebnictví, ale také silná inflační očekávání. Právě vyhlídky na zvyšování cen jsou nejsilnější od roku 2003 (starší srovnatelná data nejsou k dispozici) jak v průmyslu, tak ve stavebnictví. Součástí lednového průzkumu bylo i hodnocení překážek, které v současné době nejvíce brání dalšímu růstu každého z odvětví. V průmyslu nepřekvapivě vede s výrazným náskokem nedostatek materiálu, respektive výrobních vstupů, ve stavebnictví zase chybějící pracovníci a ve službách slabá poptávka.

Zatímco důvěra podnikatelů v prvním měsíci roku výrazně vzrostla, v případě spotřebitelů se téměř nezměnila. Domácnosti se dál ve zvýšené míře obávají zhoršení celkové ekonomické situace i své vlastní finanční. Ochota k realizaci větších nákupů sice narůstá, avšak v tuto chvíli je spotřebitelé považují spíše ještě za nevýhodné, navzdory přetrvávajícím vysokým inflačním očekáváním. Působí to dokonce trochu paradoxně, protože lidé počítají s vysokou inflací, nicméně skoro jako by doufali, že jimi požadované zboží časem zlevní. Ale to je samozřejmě jen jedna z možných interpretací. V tuto chvíli je evidentní, že opatrnost pramení především z obav z rostoucích nákladů na bydlení. Dokud nebude zcela jasné, jak moc zasáhnou do hospodaření jednotlivých rodin, to té doby bude panovat zvýšená míra opatrnosti.

Výsledek lednového průzkumu nálad v české ekonomice vyznívá mírně optimisticky. Sice naznačuje další zdražování ve výrobě, avšak současně potvrzuje pozitivní vyhlídky poptávky nejvýznamnějších odvětví. Zvlášť když vezmeme v úvahu, že jsou to minimálně z části adaptivní očekávání. Po včerejších tuzemských podnikatelských náladách nás dnes čekají ty německé reprezentované indexy Ifo.


*** TRHY ***

Koruna

Rostoucí averze k riziku zasahující zahraniční trhy aktiv dostihla i měny v našem regionu, včetně koruny, která se v průběhu odpoledne dostala až za hranici 24,50 EUR/CZK a chvíli dokonce úspěšně otestovala metu 24,60. Zvýšená nervozita na trzích bude panovat minimálně až do zasedání Fedu, který by měl odkrýt své karty už ve středu. Do té doby rovněž může pokračovat mediální ofenzíva ČNB, od které se už příští týden očekává další rozšíření úrokového diferenciálu zvyšujícího atraktivitu české měny pro zahraniční investory.

Zahraniční forex

Prudký nárůst averze k riziku a s tím spojený výprodej na akciových trzích pomohl dolaru, a to přesto, že lednové indexy PMI dopadly v eurozóně lépe než v USA.

Obava ze zítřejšího zasedání Fedu a strach ze zažehnutí vojenského konfliktu na Ukrajině budou zřejmě udržovat dolar silný.

Důvody, které včera posílily dolar, naopak oslabily středoevropské měny. Stalo se tak před dnešním zasedáním maďarské centrální banky, která by měla zvednout základní úrokovou sazbu. Ta se nachází již výrazně pod jednotýdenní depozitní sazbou (4,0 % versus 2,40 %), a tak MNB bude chtít obě sazby přiblížit. Základní sazba by mohla být dnes zvýšena o 45 bazických bodů. Diferenciál mezi oběma sazbami se zřejmě rozšíří opět ve čtvrtek, kdy MNB znovu zvedne jednotýdenní depo (podle nás o 30 bps).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688