Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  24.01.2022 18:20:59

Výpadek systému znemožnil výdej elektronických receptů. Státu by měly pomoci i firmy

Systém elektronických receptů, jež provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), měl ve středu technické potíže. Problémy byly dle vyjádření komory s hlavním serverem i záložním úložištěm, výpadek trval více než pět hodin. Nefungoval jak výdej elektronických receptů, tak zadávání výsledků testování na Covid-19 a záznamů provedeného očkování. Podle Václava Svátka ze společnosti ČMIS by mohly pomoci i firmy – sami nabízí zdarma poradenství a volnou kapacitu serverů, což by pomohlo problémům předejít.

Kolize systémů státní správy nejsou výjimečnou událostí, naopak se stávají pravidlem. Chyba však není obvykle v nedostatečném výkonu serverů – ten lze pořídit a rozšířit poměrně snadno a levně. Daleko větší překážkou je lidský faktor, respektive chyby v návrhu IT systému, nebo přímo v aplikacích. Bohužel, státní aparát věčně bojuje s nedostatkem odborníků, které si dokáže sám jen těžko zajistit.

Dalším slabým místem bývá i nedostatečné testování, které neodpovídá očekávanému náporu uživatelů. Testovací prostředí si přitom lze objednat jako službu, kterou státní správa může využívat dle potřeby. Díky tomu lze odhalit jak chyby v aplikacích, tak „úzká hrdla” v rámci celého systému, a tyto nedostatky pak napravit.

Optimalizace IT architektury dokáže zvýšit výkon systému až o 20 %

Bez kvalitní IT architektury nemůže fungovat žádný větší systém, což platí jak pro státní, tak pro komerční sektor. Její optimalizací lze běžně zvýšit výkon u komerčních subjektů až o 20 %. Naopak v případě špatně napsané aplikace či modulu nepomůže ani sebelepší navržení architektury. E-shopy se ve špičce běžně potýkají s náporem desítek tisíc nakupujících, neexistuje tak důvod, proč by podobný nápor nemohly zvládat rovněž systémy státní správy.

Pokud dojde k opravdu velkému náporu, je dobré mít záložní plán, například vytvořit čekací frontu, nebo vymyslet podobně elegantní způsob, jak čekající uživatele odbavit – v tomto případě třeba vystavením informace, jak se dále zachovat, jako to udělal SÚKL na svém twitterovém účtu. 

Stát může využít externí kapacitu nebo rovnou outsourcovat celou infrastrukturu

Jednou z možností, jak se může stát problémům vyhnout, je využití externí kapacity komerčních datacenter. To ve výsledku není příliš nákladné a lze tak pokrýt nečekaný nápor. Ve světě zároveň není neobvyklé, že si stát objedná infrastrukturu jako službu u komerčních subjektů. Řada z nich kromě hostingu rovněž dodává komplexní službu včetně podpory. Díky nepřetržitému monitoringu mohou tito komerční poskytovatelé reagovat dříve, než by k výpadku reálně došlo a pomoci chybu odstranit.

Pokud stát nedisponuje odbornými kapacitami i potřebnou technologií, měl by je outsourcovat jako profesionální službu s jasně měřitelnými parametry kvality. Navíc je i v zájmu samotných firem nabídnout pomocnou ruku a poskytnout nadbytečnou kapacitu svých serverů v době špičky, včetně know-how a poradenství.

Václav Svátek
CEO a zakladatel ČMIS


Technologická společnost ČMIS patří k největším českým hráčům na poli hostingu, cloudových a serverových řešení. Svým zákazníkům dokáže zajistit, že jejich e-shopy nespadnou a fungují hladce i během špičky, takže nepřijdou o své tržby kvůli výpadkům.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688