Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.01.2022 15:41:30

Co je krach na burze a co se děje na trzích teď

Americký akciový index DJIA právě zažil největší týdenní ztrátu od října 2020. Jeho širší kolega S&P 500 a Nasdaq Composite zaznamenaly svůj největší týdenní propad na procenta od března 2020. Výnosy amerických dluhopisů v posledních týdnech dramaticky narůstaly a někteří Američané si už začali googlovat, jestli je to krach na burze. Server MarketWatch se zeptal analytiků a nabízí odpovědi.

Podle investičního ředitele ve společnosti Infrastructure Capital Management Jaye Hatfielda teď o krachu na trhu mluvit nelze, soudě tedy podle jeho vlastní definice krachu na burze. Expert ho definuje jako minimálně 50% propad aktiv, který se může odehrát buď náhled, něbo v průběhu roku. Aktuální propad na akciovém trhu tedy jeho definici krachu nesplňuje, akcie jsou ale v „křehkém stavu“.

Americká ekonomika má nakročeno do jiného režimu, pokud jde z hlediska měnové politiky a jejího souboje s následky pandemie a vyšší inflací. Taktikou americké centrální banky v boji s inflací je odebrat z trhů likviditu za stovky miliard dolarů. Jí byl trh zaplaven, když na něj během koronavirové krize proudily peníze od Fedu a americké vlády v podobě fiskálních stimulů. Nejistota ohledně hospodářského růstu a vidina vyšších úrokových sazeb teď nutí investory k tomu, aby přecenily akcie technologických firem a silně rostoucí akciové tituly, kde je ocenění obzvláště spojené se současnou hodnotou jejich toku hotovosti. K pesimistickému tónu ale přispívají také zahraniční události, jako je napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, americko-čínské vztahy nebo nepokoje na Blízkém východě.

Technologický Nasdaq Composite vstoupil minulou středu do korekce, kterou mu přinesl propad o minimálně deset procent z jeho vrcholu z 19. prosince. To také odpovídá nejběžněji používané definici pro korekci na Wall Street. V pátekNasdaq Composite ztrácel na svůj listopadový vrchol zhruba 14 procent a posouval se do takzvaného medvědího trhu. Ten se technicky popisuje jako propad o minimálně 20 procent z nedávného vrcholu.

Korekce hlavních amerických akciových titulů:

77

Index Dow Jones stál na konci pátečního obchodování zhruba 6,9 procenta pod svým historickým maximem ze 4. ledna. Ke korekci mu zbývalo ještě 3,11 procentního bodu.

Dnes americké akciové trhy v podání trojice hlavních indexů otevřely opět poklesem. Index DJIA klesal po otevření o 1,3 %, S&P 500 o -1,5 % a Nasdaq Composite o -1,9 %.

Investorům budiž odpuštěno, pokud si myslí, že trhy umí chodit jenom nahoru. Americké trhy sice během pandemie projevily značnou houževnatost, pěti a více procentní propady jsou ale jinak na Wall Street běžnou věcí, napsal také server. Podle Sama Stovalla, investičního ředitele v CFRA, jde nyní na trhu o „velice obvyklý propad“.

„Je to krach? Ne. Ale je to průměrný propad,“ řekl o víkendu serveru MarketWatch. Důležité je však podle něj vědět, že trhy se po propadech dokážou velice rychle vyšvihnout zase nahoru. Indexu S&P 500 zabere v průměru 135 dní dostat se z vrcholu do korekce a jenom 116 (v průměru), než tuto ztrátu neutralizuje, ukazují data od druhé světové války. Propad ale mohou umocnit i sezónní faktory – i třeba takové, je druhý rok mandátu amerického prezidenta.

Co dělat jako investor?

Nejlepší strategií během propadů může být žádnou strategii nemít, to ale záleží na ochotě investorů snášet riziko a na jejich investičním horizontu, podotýká MarketWatch. Třeba Jay Hatfield ale poukazuje na defenzivní sektory, jako jsou zboží každodenní spotřeby, utility a energetiku, které často přinášejí zdravé dividendy. Propady na trzích nicméně "otřásají důvěrou investorů a mají sklon způsobit další výprodeje," uvedl také Hatfield.

Podle Michaela Wilsona, analytika Morgan Stanley, klonícího se spíše k tržním medvědům, má trh ještě kam padat. „Zima je tu,“ napsali podle Bloombergu analytici Morgan Stanley v komentáři. „Sledovali jsme PMI a rozsah revizí ziskovosti, abychom se podívali, kdy už pokles začne narážet na dno, ten má ale podle našeho pohledu ještě kam jít,“ domnívají se analytici Morgan Stanley. „Na optimismus je ještě moc brzy.“

Obavou podle nich je, že štafetu v tom, co tlačí trhy níže, převezme po politice Fedu obava ze zpomalování ekonomiky.

Následující graf ukazuje, že nad dvousetdenní klouzavým průměrem se pohybuje jenom polovina z akcií S&P 500:

78

Zdroje: MarketWatch, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688