Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  24.01.2022 11:25:57

České stavebnictví svírá nejtíživější nedostatek materiálů od začátku milénia. Důvěra v ekonomiku ale navzdory rekordnímu strachu z inflace stoupá


Důvěra v českou ekonomiku je nyní v lednu mezi lidmi a firmami v souhrnu nejvyšší od loňského srpna. Dosahuje 97,6 procenta dlouhodobého průměru období let 2003 až 2021. V zásadě to znamená to, že dále již nijak zásadně nenarůstá obava z dopadů mezinárodní výrobní a přepravní krize, ani strach z ekonomických dopadů šíření omikronu, ani obava z inflace.

Zvláště výrazně se optimismus vrací mezi firmy a podnikatele z odvětví stavebnictví, kteří ekonomickou situaci i své vyhlídky hodnotí nejpříznivěji od roku 2019, tedy ještě od doby před propuknutím pandemie. A to přesto, že stavebnictví svírá historicky rekordní nedostatek materiálů. Ten je důsledkem zmíněné světové výrobní a přepravní krize, která udeřila zejména loni v důsledku pandemie, resp. pandemických uzavírek a omezení výroby.

Jako hlavní bariéru růstu uvádí nedostatek materiálů celá pětina podnikatelů ve stavebnictví, což je suverénně nejvíce v historii sledování od roku 2003. Vždyť v letech 2003 až 2019 jej jako hlavní bariéru růstu uvádělo průměrně jen 1,2 procenta podnikatelů ve stavebnictví. Přesto tento problém není tak závažný, aby bránil celkovému růstu optimismu ve stavebnictví.

Mezi spotřebiteli zůstávají na rekordně vysoké úrovni obavy z inflace. Ani ony však nejsou tak závažné, aby zabránily růstu celkového spotřebitelského optimismu. Klesá totiž počet domácností, které v porovnání s předchozími dvanácti měsíci hodnotí svoji stávající finanční situaci nepříznivě. Zřejmě tedy mnozí lidé měli z inflace ještě větší obavy, než jaké se zatím zhmotňují.

Zároveň spotřebitelé příznivě hodnotí to, že šíření omikronu zatím nevede k žádným zásadnějším ekonomickým omezením. Vnímají zároveň zřejmě i to, že polevuje světová výrobní a přepravní krize, což se zrcadlí v číslech stvrzujících lednové zlepšení nálady mezi tuzemskými průmyslníky. V průmyslu vládne v lednu největší optimismus od loňského července.   

 


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688