mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  24.01.2022 06:48:00

Podmínky cestování do Pákistánu a návratu do ČR - Cestovat leteckou dopravou do Pákistánu smějí jen plně očkované osoby.

COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Pákistánu a návratu do ČR

24.05.2021 / 20:00 | Aktualizováno: 24.01.2022 / 06:48

Cestovat leteckou dopravou do Pákistánu smějí jen plně očkované osoby. Požadováno je osvědčení o negativním výsledku vyšetření RT-PCR a aplikace Pass Track v mobilním telefonu nebo vytištěný dotazník, vyplněný on-line.

VSTUP NA ÚZEMÍ PÁKISTÁNU

Pro občany ČR cestující do Pákistánu platí vízová povinnost.

Cestující leteckou dopravou musí před odletem do Pákistánu předložit:

  1. Potvrzení o provedeném plném očkování proti COVID-19 v digitální nebo vytištěné verzi.
    Výjimkou jsou: osoby do 18 let věku; osoby, jimž očkování není doporučeno ze zdravotních důvodů (nutno předložit potvrzení lékaře) a těhotné ženy.
  2. Potvrzení o negativním vyšetření RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 ne starší než 48 hodin před odletem v digitální nebo vytištěné verzi.
    Výjimkou jsou: děti do 6 let věku.
  3. Příjezdový formulář v aplikaci Pass Track v mobilním telefonu nebo vyplněný a vytištěný on-line příjezdový formulář Pass Track.
    Výjimkou jsou: děti do 6 let věku, osoby se zdravotním postižením a delegace na vysoké úrovni.

Potvrzení o očkování, negativní výsledek vyšetření a registrace Pass Track jsou kontrolovány před odletem i při vstupu do země.

Po příletu na pákistánské letiště se všichni cestující z přímých letů z evropských destinací a namátkově cestující z UAE, KSA a Kataru musí podrobit vyšetření antigenní metodou na přítomnost SARS-CoV-2. Výjimku tvoří děti do šesti let. V případě pozitivního výsledku musí cestující podstoupit desetidenní domácí karanténu. Držitelé diplomatických pasů podstoupit antigenní vyšetření nemusí.

Letecké spojení s Pákistánem není omezeno. Dopravu mezi ČR a Pákistánem nabízejí společnosti Emirates, Qatar Airways a Turkish Airlines.

Úřední sdělení vydaná pákistánskými úřady lze dohledat v kapitole Užitečné kontakty.


OČKOVANÉ OSOBY

Cestující leteckou dopravou musí být plně očkovány proti COVID-19. Potvrzení o očkování jsou kontrolována před odletem i při vstupu do země.

Vstup do obchodních center, hotelů, restaurací, kulturních a sportovních zařízení a použití vnitrostátní vlakové, autobusové a letecké dopravy je povoleno pouze osobám plně očkovaným. Výjimku tvoří cestující do 18 let a osoby, jimž očkování není doporučeno ze zdravotních důvodů (nutno předložit potvrzení lékaře) a těhotné ženy.

Kontroly při vstupu probíhají namátkově, vnitrostátní letecké společnosti kontrolu očkovacích certifikátů provádějí vždy.


TESTOVANÉ OSOBY

Cestující leteckou dopravou musí před odletem přeložit potvrzení o negativním vyšetření RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 ne starší než 48 hodin, výjimku tvoří děti do šesti let. Potvrzení je kontrolováno i při vstupu do země.

Při odletu z Pákistánu vyžadují letecké společnosti negativní vyšetření na přítomnost RT-PCR ne starší 72 hodin před odletem. Tuto skutečnost je potřeba vždy před odletem ověřit. Seznam pracovišť nabízejících vyšetření naleznete zde.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

V případě cestování z/do Pákistánu a cestování vnitrostátnímu dopravními prostředky nejsou osoby s prodělaným onemocněním COVID-19 vyňaty z povinnosti předložit potvrzení o plném očkování.


DĚTI

Děti od šesti let jsou povinny nejdéle 48 hodin před odletem do Pákistánu podstoupit vyšetření RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 a předložit Příjezdový formulář prostřednictvím aplikace Pass Track nebo vyplněný a vytištěný on-line příjezdový formulář Pass Track. Povinnost se nevztahuje na děti do šesti let.

Cestující do osmnácti let pro vycestování do Pákistánu potvrzení o očkování předkládat nemusí.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Cestující leteckou dopravou musí před odletem do Pákistánu předložit příjezdový formulář v aplikaci Pass Track v mobilním telefonu nebo vyplněný a vytištěný on-line příjezdový formulář Pass Track.

Výjimku tvoří děti do 6 let věku, osoby se zdravotním postižením a delegace na vysoké úrovni.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

V Pákistánu je stanovena povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest v uzavřených prostorách. Vstup do obchodních center, hotelů, restaurací, kulturních a sportovní zařízení a použití vnitrostátní vlakové, autobusové a letecké dopravy je povoleno pouze osobám plně očkovaným. Kontroly při vstupu probíhají namátkově, vnitrostátní letecké společnosti kontrolu očkovacích certifikátů provádějí vždy.

Vládní opatření jsou vydávána pravidelně před oslavami místních svátků. Více informací k vydaným opatřením naleznete zde.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVID-19

V případě nákazy COVID-19 je nařízená čtrnáctidenní domácí karanténa. Doporučujeme řídit se pokyny místních orgánů, obrátit se na asistenční službu COVID-19 v Pákistánu na telefonním čísle 1166 nebo kontaktovat nouzovou linka Velvyslanectví ČR: +92 300 8566092.


TRANZIT

Pákistán nepatří mezi tranzitní země pro české občany. V případě přestupu na vnitrostátní let platí podmínky uvedené v kapitole Podmínky na místě.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Asistenční služba COVID-19 Pákistán - 1166
Nouzová linka Velvyslanectví ČR: +92 300 8566092

Stránka ministerstva zdravotnictví věnovaná pandemii a přijatým opatřením: http://covid.gov.pk/
Vydaná opatření k cestování z/do Pákistánu: https://covid.gov.pk/travel-guidelines
Vydaná vládní opatření – podmínky v místě: https://ncoc.gov.pk/sop.php
Úřad pro civilní letectví: https://www.caapakistan.com.pk/
Pákistánské státní dráhy: https://www.pakrail.gov.pk
Aplikace PassTrack: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.passtrack.nitb.gov.pk&hl=en
Online formulář PassTrack: https://passtrack.nitb.gov.pk/login


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Odlet z Pákistánu je pro cizince možný bez plného očkování. Letecké společnosti vyžadují negativní vyšetření na přítomnost RT-PCR ne starší 72 hodin před odletem. Tuto skutečnost je nutné vždy před odletem ověřit u příslušné letecké společnosti.

Pro návrat do ČR platí pravidla uvedená v Přehledu podmínek návratu do České republiky na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688