Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.01.2022 11:24:38

Pražská burza v týdnu ztratila nejvýrazněji za 2 měsíce, Avast v hledáčku Morgan Stanley


Negativní sentiment na světových akciových trzích zasáhl v uplynulém týdnu také pražskou burzu. Ještě předtím však stihla zaznamenat nová více než 13letá maxima, když se index PX ocitl i nad hranicí 1 450 bodů. V druhé polovině týdne však již začal mířit na jih a pod tlakem většiny emisí odepsal přes 1,8 % na závěrečných 1 418 bodů.

Titulem týdne lze vyhlásit tentokrát akcie ERSTE, které nejen objemem obchodů téměř 834 mil. podržely průměrnou likviditu na pražské burze, ale svou více než 20% vahou v indexu byly jeho nejvýraznějším hybatelem. V domovské Vídni se nejprve titul poprvé od června 2008 obchodoval nad hranicí 45 EUR, aby následně začal mířit značně na jih. Podobný vývoj ukázal i druhý rakouský titul VIG, který obdobně jako již loni v listopadu potvrdil výraznou rezistenci u hranice 27 EUR.

Na jih zamířily i domácí bankovní tituly. Akcie KB se tak dále vzdalovaly v minulém reportu zmiňované technické hranici u 1 000 . Na měsíčních minimech se ocitly akcie MONETA, které by však před případným dalším větším poklesem měla „ochránit“ dohoda s PPF, resp. vidina navýšení kapitálu a možného odkupu za 90 .

 

Přestože větší ztráty zaznamenaly v týdnu akcie PHOTON ENERGY na index svou vahou ještě působily zejména akcie Avast. Globální tlak právě především na technologických titulech zatlačil softwarový titul v domovském Londýně na výraznou technickou hranici u 6 GBP, kde se vlastně zatím drží. U nás titul níže tlačila především posilující korunalibře, která se po roce ocitla v blízkosti hranice 29 Kč/GBP. Před očekávanou transakcí sloučení s NortonLifeLock byl poodkryt pokračující zájem ze strany Morgan Stanley. Jak jsme již v minulém reportu popisovali, americká banka informovala o navýšení podílu na 6,55 %. Poslední v pondělí zveřejněné regulatorní hlášení již zmiňovalo více než 8% podíl!

Cenu akcií PILULKA u historických maxim využil k dalším prodejům zakladatel a šéf společnosti Petr Kasa. Po prodeji 290 akcií při kurzu 1 780 v předcházejícím týdnu, prodal nyní v pátek dalších 370 akcií. Tentokrát za kurz 1 755 , tedy se tento měsíc zbavil již firemních akcií za 1,17 mil. .

Na zveřejnění tzv. insider obchodů došlo i u akcií ČEZ, kde šéf Daniel Beneš prodával akcie dokonce i mimo pražskou burzu (více zde). Titul jakoby se však dostal do úplného područí cen elektřiny, když obdobně jako ony předváděl jen nepatrné změny.

Logicky nevýrazné změny předváděly také akcie O2, kde se čeká na právní schválení vytěsnění minorit. Koncem týdne lze v tomto ohledu očekávat vlastně formální potvrzení transakce, investory však bude zajímat spíše možné zveřejnění časového harmonogramu konce titulu na pražské burze. A také, zda investoři budou mít vůbec možnost dozvědět se tradičním způsobem o celkovém loňském hospodaření společnosti, když stále nedošlo na zveřejnění termínu příp. reportu.

Vidina letošní dividendy dále posouvala na nová téměř 3letá maxima akcie PHILIP MORRIS, přestože i ony díky sentimentu v druhé polovině týdne všechny zisky neudržely. Pomineme-li dřívější zprávy o nákupu akcií ze strany místopředsedy představenstva, tak vlastně bez nových pozitivních zpráv se výrazně proti trhu vydaly akcie CZG. Jakoby chtěly vévodit v ziskovosti pražské burze obdobně jako již loni.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688