Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  21.01.2022 15:28:38

Na příspěvek na bydlení může nově dosáhnout až dvojnásobek domácností, s výpočtem pomůže nová online kalkulačka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil opatření, jak pomoci domácnostem s energetickou chudobou. Obě komory Parlamentu ČR jednoznačně podpořily navýšení příspěvku na bydlení. Dnes ho pobírá zhruba 150 tisíc domácností, dalších 200 tisíc má dle některých výzkumů na příspěvek nárok, ale z různých důvodů nečerpá. Ministerstvo nově připravilo online kalkulačku, aby si lidé mohli spočítat, zda na příspěvek dosáhnou a případně v jaké výši. Současně s tím je připravená i komunikační kampaň, která má motivovat lidi, aby se nebáli požádat o pomoc.

Energetická chudoba a pomoc českým domácnostem s vysokými náklady za elektřinu a plyn jsou prioritami nové vlády i ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Společným úspěchem je fakt, že k dnešnímu dni více než 90 % zákazníků odešlo z režimu dodavatele poslední instance na standardní produkt nebo jsou v procesu této změny.

Vyzýváme všechny, kdo to ještě neudělali, aby neváhali a našli si nového dodavatele energií co nejdříve. Zároveň je třeba neodkládat platby za energie, byť mohou být skokově vyšší, ale není cesta neplatit a čekat, že se to vyřeší samo. V tom případě by mohl hrozit pád do dluhové pasti nebo dokonce exekuce,“ upozornil na tiskové konferenci Marian Jurečka, který představil sérii kroků, které mají pomoci domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Faktury za elektřinu nebo plyn mohou být rázem i dvojnásobně vyšší, navíc hrozí další nárůst cen. Příspěvek na bydlení se díky rychlému prosazení novely zákona o sociální podpoře navyšuje, navíc součástí zákona je mechanismus, který vládě umožňuje, aby v průběhu roku okamžitě příspěvek navýšila, pokud to bude třeba,“ vysvětlil Jurečka.

Ministr představil také online kalkulačku, která pomůže s orientačním výpočtem a lidé tak mohou zjistit, jestli mohou mít na příspěvek nárok. Další možností je mimořádná okamžitá pomoc. „Věřím, že se nám touto cestou podaří ochránit ty zranitelné – typicky rodiny s dětmi, samoživitelky nebo seniory. Chtěl bych vyzvat i ty, kteří stát nikdy nežádali o pomoc, aby se nestyděli. Kalkulačku lze vyplnit anonymně na internetu, s vyplněním formulářů mohou pomoci pracovníci Úřadu práce ČR,“ řekl Jurečka. Žádost o příspěvek na bydlení lze podat elektronicky. V případě potřeby se lidé mohou obracet i na Call centrum Úřadu práce.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové jsou v pohotovosti také samosprávy, které jsou významným komunikačním článkem mezi občany a úřady. „Velmi mě těší, že se podařilo rychle zareagovat a připravit novelu, kterou považujeme za výbornou formu pomoci. Zprostředkováváme informace městům a obcím, aby je mohly předat svým občanům a informovali je, aby řešili svou situaci a požádali o příspěvek na bydlení, pokud na něj mají nárok. Rozhodně se nevyplatí odkládat platby a je třeba zabránit tomu, aby lidem byl kvůli nesplaceným fakturám odpojen proud anebo na ně zazvonil exekutor,“ uvedla Vladyková. Podle údajů energetických společností je aktuálně po splatnosti více než 100 tisíc faktur za elektřinu a plyn.

Na možný nápor žadatelů se připravuje Úřad práce ČR, který zřídil infolinku pro občany zasažené energetickou krizí. „Jsme připraveni zpracovávat žádosti o příspěvek na bydlení, včetně zvýšené administrace i dalších dávek – tedy doplatku na bydlení, případně mimořádné okamžité pomoci. Na výpomoc jsou připraveni kolegové z jiných agend či kontaktních pracovišť. Veškeré informace občané najdou na webových stránkách Úřadu práce ČR, kde jsou k dispozici i videa, v nichž se zájemci dozví, jak správně vyplnit žádost,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Podívejte se také: Příspěvek na bydlení 2022 aktuálně: Dnes schválené vyšší normativní náklady o 1.000 až 2.000 Kč znamenají šanci na získání příspěvku pro více lidí. 

Příspěvek na bydlení - kalkulačka.

 







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688