mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.01.2022 11:41:00

Energetická krize jako příležitost pro investice v Severní Makedonii

Energetická krize jako příležitost pro investice v Severní Makedonii

21.01.2022 / 11:35 | Aktualizováno: 21.01.2022 / 11:41

Severní Makedonii sužuje energetická krize vyvolaná vysokými cenami energií na evropském trhu, zastaralou vlastní energetickou infrastrukturou a nedostatkem funkčních zdrojů. Z toho důvodu začala vláda více podporovat investice do obnovitelných zdrojů, především pak vznik solárních parků.

Severní Makedonie se nachází ve stavu energetické krize vyvolané vysokými cenami energií v EU. Aktuálně je rozdíl mezi finální cenou pro občany a cenou za kterou vláda elektrickou energii kupuje enormní a vše je sanováno ze státního rozpočtu, respektive na dluh. Z toho důvodu chce vláda podpořit vznik vlastních makedonských zdrojů energie, v rámci EU strategie se zvláštním důrazem na obnovitelné zdroje.

Vznikají proto velké projekty, z nichž některé již nyní připravují například či němečtí a francouzští investoři. ZÚ Skopje ale také pracuje s několika subjekty z České republiky. Na základě toho zveřejňujeme nezbytné kroky pro získání oprávnění učinit v Severní Makedonii strategickou investici (nejen) v energetice. Největší poptávka je nyní v oblasti výstavby solárních parků. Investice je nutné rozdělit na větší a menší:

1) Projekty většího rozsahu podporované vládou

Vláda Republiky Severní Makedonie má aktuálně zájem především o solární parky od 150 MW výše (naposledy podepsala projekt na 400 MW). V rámci projektů jde z cca 90 % o soukromé investice a nikoliv PPP projekty. Firmy a investiční skupiny přitom nemohou počítat ani s darováním prostoru na výstavbu ani vláda neručí za odkup elektřiny. Celý schvalovací proces se řídí Zákonem o strategických investicích (????? ?? ????????? ??????????) ? ?? v ideálním případě v obecné rovině následující:

  1. Investor podá žádost v souladu s požadavky

  2. Komise určená dle zákona investici schválí

  3. Příslušné ministerstvo (energetiky) doladí podmínky s investorem

  4. Vláda připraví a schválí specifický zákon (lex specialis) pro danou investici

  5. Investici vláda předloží do Parlamentu a ten ji schválí

Vzhledem ke komplikovanosti procesu doporučujeme vždy spolupracovat s místním subjektem. Celý zákon přikládáme k tomuto článku, stejně jako jeho neoficiální překlad do českého jazyka.

2) Projekty menšího rozsahu

Tyto projekty jsou například v rámci měst, kdy je zvykem, že město zdarma investorovi přidělí prostory, investor na své náklady vybuduje solární park a následně dle předchozí dohody má podíl na podeji elektřiny. Není zde žádný specifický zákon, dle kterého by se proces řídil, vždy je nutné se konkrétně dohodnout se starostou daného města.

Jelikož má Česká republika aktuálně v Severní Makedonii velmi dobré jméno, věříme, že je možné, aby jedna či více českých firem uspěli. Je ale nutné obrnit se trpělivostí a úzce spolupracovat se zastupitelským úřadem i místním distributorem.

Mít místního distributora na závěr ještě jednou zvláště podtrhujeme, jelikož Zákon o strategických investicích vykazuje řadu protiřečících si ustanovení a nejasností a lze s úspěchem pochybovat o transparentnosti při výběru strategických investorů. ZÚ Skopje je připraveno vyjít vstříc všem českým subjektům, které mají zájem (nejen) v oblasti obnovitelných zdrojů v této balkánské zemi se zajímavým potenciálem investovat.

Zákon o stratgických investicích (PDF, 175 KB)

????? ?? ????????? ?????????? (PDF, 329 KB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688