kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  21.01.2022 00:00:00

Film podpořený Zlínským krajem promítnou na Berlinale

21.1.2022

Mezinárodní filmový festival Berlinale, který začne 10. února, uvede ve světové premiéře českou komedii „Kdyby radši hořelo“ režiséra Adama Kolomana Rybanského.  Film vznikl díky finanční podpoře Zlínského kraje, který přispěl částkou dva miliony korun. 

Film podpořený Zlínským krajem promítnou na Berlinale

„Uvedení filmu na jednom z nejvýznamnějších světových festivalů považuji za velký úspěch.  Zlínský kraj podpořil vznik tohoto filmu dvěma miliony. Jedná se o nízkorozpočtový film, takže se dá bez nadsázky říct, že bez podpory Zlínského kraje by nevznikl,” řekla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství a dodala: „Mám radost, že o dotacikrajského Programu na podporu audiovizuální tvorby, se uchází projekty, které mají mezinárodní ohlas. Vybrat z množství žádostí ty nejlepší filmy je nelehký úkol, ale je vidět, že v komisi jsou skuteční odborníci, kteří mají při výběru šťastnou ruku,” sdělila Zuzana Fišerová.

Film „Kdyby radši hořelo“ je filmovou komedií o dobrovolných hasičích v hlavních rolích s Miroslavem Krobotem, Michalem Isteníkem a Annou Polívkovou. Sbor hasičů jedné vesnice v ní čelí úplně jiné výzvě, než přináší obvyklý oheň. Film bude na Berlinale představen pod anglickým názvem Somewhere Over the Chemtrails. Pro režiséra Adama Kolomana Rybanského je to celovečerní debut. Spolu s Lukášem Csicselym k filmu napsal scénář

Komedie se natáčela ve Zlínském kraji na podzim 2020 a v zimě 2021. Premiéra v českých kinech je naplánovaná na 16. června 2022.

Podle Producenta Pavla Váchy ze společnosti Bratři s.r.o. film vznikal v poměrně komplikovaných podmínkách, ale v neuvěřitelné synergii celého štábu i představitelů hlavních hrdinů. „Mnohokrát děkuju za velkou pomoc České televizi, Zlínskému kraji, FAMU a dalším koproducentům. Jsem moc rád, že se tato společná snaha přenesla na plátno a zaujala i dramaturgy světového festivalu,“ konstatoval producent Pavel Vácha.

Od roku 2018 podpořil Zlínský kraj audiovizuální tvorbu více než 25 miliony korun.Filmaři, kteří si pro tvorbu svých děl vyberou Zlínský region, mohou žádat o dotace i v letošním roce, a to až do 28. března. „Na audiovizuální tvorbu máme připraveno celkem 6 milionů korun, kdy filmaři mohou získat dotace od 50 tisíc až po 2 miliony korun,“ připomněla radní Zuzana Fišerová.

Díky finanční podpoře Zlínského kraje byly natočeny např. „Úsměvy smutných mužů“, dále dokudrama mapující životní příběh Jana Amose Komenského „Jako letní sníh“ či rodinné drama „Atlas ptáků“.

 

Zpracovala: Helena Mráčková (s využitím tiskové zprávy Bontonfilm), 21. 1. 2022

Další informace:
Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje

kdyby-radsi-horelo---istenik-krobot-1.jpg
kdyby-radsi-horelo---istenik-krobot-2.jpg
kdyby-radsi-horelo---polivkova-istenik-1.jpg
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688